«Σε συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές, η EBA συλλέγει τα επικαιροποιημένα δεδομένα, που αφορούν το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, υπό το πρίσμα της έκθεσης που αυτές παρουσιάζουν στα δημόσια χρέη», ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.
Η ΕΒΑ παρέλαβε ήδη το αίτημα από κυβερνήσεις μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να γίνει εκ μέρους της μια νέα εκτίμηση των τραπεζικών ισολογισμών «με στόχο να καθοριστεί η επίπτωση από μιαν ενδεχόμενη υποτίμηση του ελληνικού δημόσιου χρέους για τα χαρτοφυλάκιά τους, ενόψει ενδεχόμενων ανακεφαλαιοποιήσεων».
Με τη διαδικασία αυτή, η οποία επιτείνει τον έλεγχο που έγινε τον Ιούλιο με τους 'ελέγχους αντοχής' (stress tests), θα αναθεωρηθούν πολλά κριτήρια που συγκρατήθηκαν τότε, ακόμα και αυτό του πυρήνα «του 5% των σκληρών ιδίων κεφαλαίων», δηλαδή των ασφαλέστερων και ευχερέστερων στη διάθεση τραπεζικών κεφαλαίων, καθώς επίσης το κριτήριο του (περιορισμένου) αριθμού τραπεζών, που θα δώσουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθεί αρμοδίως, τα σκληρά ίδια κεφάλαια να αυξηθούν στο ποσοστό 7% του συνόλου, δηλαδή στο επίπεδο που επρόκειτο κανονικά να επιβληθεί μόνον στην αρχή του 2019 - τούτο σε εφαρμογή των συνετότερων νέων κανόνων του θεσμικού πλαισίου «Βασιλεία ΙΙΙ».
Ο ίδιος εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει όλα τα «κερδοσκοπικά σενάρια, που κυκλοφορούν» γύρω από το θέμα αυτό. Τέλος, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ΕΒΑ δεν προγραμματίζει άμεσα νέους ελέγχους αντοχής.