του Λεωνίδα Κουμάκη
Οι Τούρκοι Ισλαμιστές επένδυσαν για πάρα πολλά χρόνια σε ένα σύγχρονο και πολιτισμένο πρόσωπο της Τουρκικής Δημοκρατίας απέναντι στην Ευρώπη, στις πρώην...Σοβιετικές Δημοκρατίες (ιδιαίτερα του Καυκάσου), την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, με μια και μοναδική εξαίρεση: Την Κυπριακή Δημοκρατία.
Για να «οικοδομηθεί» το νέο προσωπείο της Τουρκικής Δημοκρατίας χρειάστηκαν θυσίες που ήταν αδιανόητες στο τουρκικό κατεστημένο για ολόκληρες δεκαετίες: Φιλελευθεροποιήθηκε η τουρκική οικονομία, βελτιώθηκε σημαντικά ο τομέας της ατομικής, κοινωνικής και θρησκευτικής ελευθερίας, υιοθετήθηκε η μετωπική σύγκρουση με το στρατιωτικό κατεστημένο αλλά και το Βαθύ Κράτος και διαφημίστηκε σε όλους τους τόνους η πολιτική «μηδενικών προβλημάτων» με όλους τους γείτονες και με την εξαίρεση (πάντα) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όλα αυτά είχαν μεγάλη απήχηση και έτυχαν μεγάλης υποστήριξης από το τουρκικό εκλογικό σώμα και την τουρκική κοινωνία. Είχαν όμως και την αρνητική τους πλευρά: Ενίσχυσαν τις «αυτοκρατορικές» βλέψεις της ηγετικής ομάδας των Ισλαμιστών (Ρετζέπ Ταγίπν Ερντογάν, Αμπτουλάχ Γκιούλ και Αχμέτ Νταβούτογλου) που δεν κρύβουν καθόλου την νεο-οθωμανική τους μεγαλομανία. Ονειρεύονται μια σφαίρα επιρροής της νεο-οθωμανικής τους αυτοκρατορίας που θα ξεκινάει από τις παρυφές της κεντρικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια, θα συνεχίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Διόρυγα του Σουέζ και θα φθάνει μέχρι τον Ινδικό ωκεανό. Όλα αυτά με την γνωστή «οθωμανική πρακτική» της επέκτασης και της επιβολής με το ζόρι (απειλή ή βία) σε αντίθεση με τα κούφια λόγια περί «μηδενικών προβλημάτων» που απευθύνονται δεξιά και αριστερά.
Στην φαντασίωση της «επανασύστασης» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας «προσαρμοσμένης» στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, υπάρχουν δύο σημαντικά εμπόδια:
Το πρώτο εμπόδιο είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι πλέον ιστορικά αποδεδειγμένο πως οι Τούρκοι (που όχι στο μακρινό παρελθόν έψαχναν στον χάρτη για να βρούν που βρίσκεται η Κύπρος) έβαλαν πόδι στο μαρτυρικό νησί της Αφροδίτης το 1974 με την καθοδήγηση των Βρετανών (που δεν διστάζουν ακόμα και μπροστά στα πιο φριχτά εγκλήματα προκειμένου να «διατηρήσουν» τις βάσεις τους στην Κύπρο) και την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Η όρεξη βέβαια των Τούρκων στρατηγών και πολιτικών άνοιξε τόσο πολύ ώστε ήθελαν ολόκληρη την Κύπρο, αλλά τα συμφέροντα αυτών που τους έβαλαν στο νησί επέβαλαν να έχουν στην διάθεσή τους τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους (διαίρει και βασίλευε) ώστε να μπορούν, ανάλογα με τις συνθήκες, να «χρησιμοποιούν» πότε τον ένα και πότε τον άλλο. Έτσι, η μισή (κατεχόμενη) Κύπρος εποικίστηκε σταδιακά από πεινασμένους Τούρκους που κατέφθασαν από τα βάθη της Ανατολής και μετέτρεψαν τους Τουρκοκύπριους σε «πολίτες δεύτερης κατηγορίας».
Η ελεύθερη όμως Κύπρος εντάχτηκε στην Ευρωπαική Ένωση (θα αναλάβει μάλιστα το 2012 την προεδρία της ΕΕ για 6 μήνες) και επι πλέον δεν ενδίδει σε οποιαδήποτε «λύση» του Κυπριακού που δεν θα εξασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία και την ασφάλεια της από τις επιθετικές ορέξεις των Τούρκων.
Το δεύτερο εμπόδιο είναι το κράτος του Ισραήλ. Όταν τα νεο-οθωμανικά όνειρα των ισλαμιστών επέβαλαν μια φανερή αντίθεση με το κράτος του Ισραήλ προκειμένου να διευκολυνθεί η επικοινωνιακή «διείσδυση» και η νεο-οθωμανική επιρροή στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, τα πράγματα άρχισαν να χάνουν τις σταθερές ισορροπίες των τελευταίων δεκαετιών.
Όταν μάλιστα η Κυπριακή Δημοκρατία συμφώνησε με το Ισραήλ για την συνεκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ με την τεχνική υποστήριξη μεγάλης Αμερικάνικης Εταιρίας, οι ισοροπίες ανατράπηκαν εντελώς και διαμορφώθηκε ένα νέο σκηνικό που βάζει μεγάλα αδιέξοδα στην «νεο-οθωμανική κυριαρχία» την οποία ονειρεύονται οι ισλαμιστές.
Η κατεδάφιση της εικόνας της «περιφερειακής υπερδύναμης» που χτίστηκε μεθοδικά από τους Τούρκους για ολόκληρες δεκαετίες συντελείται πλέον σε ελάχιστο χρόνο με ραγδαίους ρυθμούς, από τα πολλά και σοβαρά μέτωπα (και σφάλματα) που έγιναν προκειμένου οι ισλαμιστές να πετύχουν το όνειρο της «νεο-οθωμανικής κυριαρχίας» τους.
Η ραγδαία απομυθοποίηση της «σαρωτικής δύναμης» της Τουρκίας (βασικό, συστατικό στοιχείο της νεο-οθωμανικής κυριαρχίας), η επιμονή σε ρητορική «μεγάλης δύναμης» που δεν έχει όμως αντίκρυσμα, η απουσία της δύναμης που αντλούσε από την υποστήριξη των Αμερικανών, των Βρετανών και του Ισραήλ, (κάτι που της επέτρεψε στο παρελθόν να δημιουργήσει τις πλέον παράλογες απαιτήσεις - ιδίως απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο), η ολοένα και μεγαλύτερη απομόνωση από την Δύση χάριν μιας αμφίβολης «επιρροής» σε Ανατολή, Ασία και Αφρική, η μεγαλομανία που δεν γνωρίζει όρια ούτε όμως έχει και καμιά επαφή με την πραγματικότητα – όλα αυτά προκύπτουν ανάγλυφα από μια απλή καταγραφή της καθημερινής ειδησεογραφίας, από την αρχή του έτους μέχρι και τον Οκτώβριο του 2011:11 Ιανουαρίου 2011 : «Η Τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνεται στα δικά σας βήματα για ένα συμβιβασμό» είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στον Κύπριο Πρόεδρο κατά την επίσημη επίσκεψή της στην Κύπρο σε μια σπάνια «κρίση ειλικρίνειας» που δεν διακρίνει Γερμανούς πολιτικούς σε παρόμοια θέματα.
14 Ιανουαρίου 2011 : «Να επανεξετάσετε τις ιστορικές σας γνώσεις για το Κυπριακό και να ζητήσετε συγνώμη από τους Τουρκοκύπριους. Δεν μπορείτε να πάρετε από εμάς ούτε ένα γραμμάριο από την Βόρεια Κύπρο. Αν νομίζετε πως θα δεχθείτε την Τουρκία σαν μέλος (της ΕΕ) και ως αντάλλαγμα θα πάρετε κάτι από την Κύπρο, δεν θα μπορέσετε!» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν με την γνωστή υπεροψία και μεγαλομανία που τον διακρίνει.
24 Ιανουαρίου 2011 : Δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων αποκαλύπτουν πως το 2003 με διαταγή του ναυάρχου Ορντζεν Ορνέκ σχεδιάστηκε και αποφασίστηκε η κατάληψη των ελληνικών νησιών Λέρος, Οινούσες και Φούρνοι προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση Ερντογάν. Την περίοδο εκείνη, η δημοσιοποίηση του θέματος, εξυπηρετούσε πλήρως τους ισλαμιστές στην σφοδρή σύγκρουσή τους με το στρατιωτικό κατεστημένο.
26 Ιανουαρίου 2011 : Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου που μεταφέρουν αποκαλύψεις του Wikileaks, σε συνάντηση του Ρ. Τ. Ερντογάν με τον ΥΠΕΞ της Ολλανδίας Μπ. Μπότ (Δεκέμβριος 2004 – πριν από την Σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την απόφαση χορήγησης στην Τουρκία υποψηφιότητας για ένταξη) ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε πως δεν μπορεί να σταματήσει τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο γιατί δεν ελέγχει τον τουρκικό στρατό.
28 Ιανουαρίου 2011 : Η τουρκική φρεγάτα «Γιλντιρίμ» (έφοδος) έκανε βόλτες μεταξύ Ευβοίας και Σκύρου προκαλώντας πολιτική κόντρα μέσα στην Ελλάδα και δοκιμάζοντας τις αντοχές της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ο (τότε) ΥΠΕΘΑ Ευάγγελος Βενιζέλος θεώρησε πως επρόκειτο για «αβλαβή διέλευση για την οποία εστάλησαν τα διεθνώς καθορισμένα προειδοποιητικά σήματα και τα ανάλογα διπλωματικά διαβήματα». Είναι πάντως απορίας άξιο γιατί ο κ. ΥΠΕΘΑ δεν έστειλε σε απάντηση, με αβλαβή φυσικά διέλευση, καμμιά ελληνική φρεγάτα στην Μαύρη θάλασσα κοντά στην Σαμψούντα;
28 Ιανουαρίου 2011 : Οι τουρκοκύπριοι, «πολίτες δεύτερης κατηγορίας» μέσα στην ίδια τους την πατρίδα από τους Τούρκους «προστάτες» που εισέβαλαν από την Ανατολή δήθεν για να τους προστατέψουν, έκαναν στα κατεχόμενα γενική απεργία με συγκέντρωση 20.000 αγανακτησμένων τουρκοκυπρίων και συνθήματα κατά της Τουρκίας – για πρώτη φορά από την τουρκική εισβολή του 1974!
4 Φεβρουαρίου 2011 : Έξαλλος ο «προοδευτικός» Ερντογάν, απευθυνόμενος προς τους αγανακτισμένους τουρκοκύπριους, μίλησε με γλώσσα πεζοδρομίου: «Ποιός είσαι ρε φίλε; Εχω νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες εγώ εκεί... Έχω στρατηγικό ενδιαφέρον. Εμείς σας θρέφουμε από τη χώρα μας, εμείς σας στηρίζουμε και αυτοί καταφεύγουν στο δρόμο αυτό!». Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να απαιτήσει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης «οι ξεδιάντροποι τουρκοκύπριοι διαδηλωτές» που πρόσβαλαν την Τουρκία!
Ο ίδιος άνθρωπος, δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να μοιράζει ζωηρές παραινέσεις στον (σήμερα έκπτωτο) πρόεδρο της Αιγύπτου Χόρσνι Μουμπάρακ, στον Σύριο Πρόεδρο Χαφεζ Αλ Άσαντ και στον (τέως «αδελφό») Λίβυο Μουαμάρ Καντάφι «να εισακούσουν την λαική απαίτηση και να παραιτηθούν!». Όσοι όμως διαμαρτύρονται για την Τουρκική κατοχή είτε είναι «ξεδιάντρωποι» (στην Κύπρο) είτε είναι «τρομοκράτες» (στο τουρκικό Κουρδιστάν). Οι ηγέτες που δεν εξυπηρετούν πλέον τα συμφέροντα της «Υψηλής Πύλης» πρέπει να «ακούσουν την φωνή του λαού» και να παραιτηθούν! «Η λαϊκή βούληση είναι πάνω από όλα» φώναζε ο Ρ. Τ. Ερντογάν στην μεγαλόπρεπη περιοδεία του σε Αίγυπτο, Τυνησία και Λιβύη λίγους μήνες αρχότερα. Αυτό βέβαια δεν αφορούσε τους «Ξεδιάντροπους τουρκοκύπριους» ούτε τους «Κούρδους τρομοκράτες». Η νεο-οθωμανική υποκρισία σε πλήρη αποκάλυψη!
9 Φεβρουαρίου 2011 : Νέα βόλτα της τουρκικής κορβέτας «TCG Bodrum» αυτή τη φορά μέχρι την κοσμοπολίτικη Μύκονο! Η ελληνική αντίδραση; «Καθορισμένα προειδοποιητικά σήματα», «διαβήματα» και διάφορα άλλα «αβλαβή» σαν απάντηση στην «αβλαβή διέλευση» της τουρκικής κορβέτας.
9 Φεβρουαρίου 2011 : Οι Τούρκοι δεν μπορούν να «χωνέψουν» αυτά που τόλμησαν «οι ξεδιάντροποι τουρκοκύπριοι διαδηλωτές». Ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για θέματα Κύπρου Τζεμίλ Τσιτσέκ, επανήλθε στο θέμα με πλήθος κατηγοριών – μεταξύ αυτών, ότι η διαδήλωση «μεταδόθηκε απευθείας από την επίσημη κρατική τηλεόραση BRT» (τέτοιο έγκλημα είναι ασυγχώρητο για κατεχόμενα εδάφη!), ότι στην «διαδήλωση προσέβαλαν την Τουρκία με χαρακτηρισμούς όπως «εισβολέας» και «εγκληματίας πολέμου» (αργά το κατάλαβαν και οι τουρκοκύπριοι!) και ότι «Όταν γίνεται κάτι καλό, αυτό εμφανίζεται σαν να το έχουν κάνει οι αξιωματούχοι της τουρκικής δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου. Όταν όμως απαιτούνται θυσίες από το λαό, λένε ότι το ζητεί και το επιβάλλει η Τουρκία. Δεν έχω δει πιο πονηρούς πολιτικούς. Και μετά όλα αυτά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αυτούς που πρόσκεινται στους Ελληνοκύπριους» (Που είσαι Γκαίμπελς να ζηλέψεις τους μαθητές σου!)
15 Φεβρουαρίου 2011 : 15 τουρκικά μαχητικά (σε δύο σχηματισμούς) εισέβαλαν στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο πραγματοποιώντας τρείς παραβάσεις (πτήση αεροσκάφους άλλου κράτους χωρίς άδεια, σε ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο) και μία παραβίαση (πτήση αεροσκάφους μέσα στο FIR Αθηνών χωρίς να έχει καταθέσει σχέδιο πτήσης). Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες όπως συμβαίνει «κατά πάγια πρακτική».
9 Μαρτίου 2011 : Ο αξιότιμος κύριος Αχμέτ Νταβούτογλου διατύπωσε στην Αθήνα το «όνειρό του» πως το Αιγαίο θα γίνει «μια θάλασσα ειρήνης που θα ενώνει την Ελλάδα με την Τουρκία», ξεκαθαρίζοντας μάλιστα (με δόση ειρωνίας) πως «το Καστελόριζο φυσικά και είναι ένα ελληνικό νησί». Πλην όμως δεν πρέπει, σύμφωνα με το σκεπτικό του, να έχει όλα τα δικαιώματα ενός ελληνικού νησιού! Τούτο διότι «το Καστελόριζο και τα υπόλοιπα νησιά που βρίσκονται γύρω του» (η Στρογγύλη και άλλα 11 νησάκια) «επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και συνεπώς δεν έχουν ούτε δική τους υφαλοκρηπίδα ούτε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη!». Για τον λόγο αυτό η Τουρκία απαιτεί «το Καστελόριζο να διαχωριστεί από τη συνολική συζήτηση για τον καθορισμό της ελληνικής και της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο γιατί δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στην Μεσόγειο!». Ο νεο-οθωμανικός ιμπεριαλισμός τοποθετημένος μιλήχεια και ύπουλα στο σιδερένιο κρεβάτι του Προκρούστη ώστε να κοπεί και να ραφτεί στα δικά του μέτρα!
12 Μαρτίου 2011 : Η τουρκική κορβέτα «Μπαντίρμα» προσπάθησε να εμποδίσει τη διέλευση του ιταλικού πλοίου «Explora» που κινούνταν στα διεθνή ύδατα νοτίως της Καρπάθου και σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας καλώντας, με την απειλή χρήσης βίας, το πλήρωμα του ιταλικού πλοίου να απομακρυνθεί από την περιοχή! Το ιταλικό πλοίο είχε ζητήσει (και έλαβε) σχετική άδεια από τις ελληνικές αρχές προκειμένου να χαρτογραφήσει την διαδρομή στην οποία σχεδιάζεται να γίνει η πόντιση οπτικής ίνας που θα συνδέει την Ιταλία με το Ισραήλ. Το ιταλικό πλοίο αγνόησε τις τουρκικές απειλές και συνέχισε το δρομολόγιο του, ενώ η Ελλάδα έκανε ένα ακόμα διάβημα «για την απόπειρα παρεμπόδισης» του πλοίου.
6 Ιουνίου 2011 : Η Mooydy΄s προειδοποίησε την Τουρκία με υποβάθμιση εάν το μεγάλο και διογκούμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών γίνει πιο δύσκολο να χρηματοδοτηθεί. Το έλλειμμα, που εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί στα 39,2 δισ. δολάρια ή στο 5,4% του ΑΕΠ, ανήλθε στα 60,5 δισ. δολάρια στη διάρκεια του δωδεκαμήνου μέχρι το Μάρτιο του 2011.
15 Ιουλίου 2011 : Την παραμονή της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να θυμίσει στους «ξεδιάντροπους τουρκοκύπριους διαδηλωτές» ποιός είναι «ιδιοκτήτης» της κατεχόμενης Κύπρου σε ένα παραλήρημα επιθετικότητας, απειλών, εκβιασμών και νεο-οθωμανικής μεγαλομανίας. «Θα παγώσουν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας κατά την προεδρία της Νότιας Κύπρου στην ΕΕ ... Επί έξι μήνες δεν θα υπάρχουν σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ... Δεν μιλάμε με χώρα που δεν αναγνωρίζουμε... Θεωρούμε ντροπή για μας, ακόμη και το ότι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους στον ΟΗΕ!».... «Δεν αναγνωρίζουμε την ΕΕ ως συνομιλητή μας στο Κυπριακό.... Θα περιμένουν πολύ για το άνοιγμα των Βαρωσίων..... Μας λένε αν μπορούμε να αποσύρουμε ένα μέρος της στρατιωτικής δύναμης. Όχι, δεν θα το κάνουμε.... Θα είμαι πρωθυπουργός για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Για μένα δεν υπάρχει πλέον θέμα Μόρφου. Δεν προσεγγίζω το θέμα όπως στο σχέδιο Ανάν. Η Μόρφου ανήκει στη Βόρεια Κύπρο. Δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή κίνηση και στο Ριζοκάρπασο..... Πρέπει να γίνει αποδεκτή μία λύση με δύο κοινότητες και δύο ισότιμα κράτη. Αν δεν το δεχθούν, αυτό είναι δικό τους θέμα.... Το έθνος αυτό δεν σκύβει το κεφάλι. Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε υποχώρηση σε κανένα σημείο. Μην περιμένει κανείς κάτι τέτοιο...».
24 Αυγούστου 2011 : Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου έσπευσε στην Τρίπολη της Λιβύης για να συναντηθεί με τους ηγέτες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Ο Τούρκος υπουργός «δεσμεύθηκε να συνεχιστεί η στήριξη του ΝΑΤΟ μέχρι να εδραιωθεί η ασφάλεια» (λες και η νεο-οθωμανική κυριαρχία ήδη συμπεριλαμβάνει και το ΝΑΤΟ) υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια «ελεύθερη, δημοκρατική, ασφαλή, σταθερή και ενωμένη Λιβύη» Μοίρασε υποσχέσεις «για οικονομική και υλική στήριξη» έχοντας προφανώς υπ΄ όψη ότι 25.000 περίπου Τούρκοι πολίτες βρέθηκαν στη Λιβύη με κατασκευαστικά έργα συνολικής αξίας 20 δις Δολαρίων!
24 Αυγούστου 2011 : Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ-Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγκίας, σε μια έξαρση του νεο-οθωμανικού τσαμπουκά ισχυρίστηκε πως «είναι παράνομο να κάνει η Λευκωσία έρευνα για πετρέλαιο σε ύδατα που δεν της ανήκουν» προσθέτοντας πως «στο παρελθόν η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε επιχειρήσει να κάνει παρόμοια πράγματα, αλλά υπάρχουν αυτοί που θυμούνται τι αντιμετώπισε.... Η Τουρκία θα κάνει στο έπακρο χρήση όλων των δικαιωμάτων της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και θα πράξει τα δέοντα. Γνωρίζουν τη σοβαρότητα που διακρίνει την Τουρκία..... Γι΄αυτόν το λόγο φτιάξαμε το στρατό μας και εκπαιδεύσαμε τους στρατιώτες.... Γι' αυτό υπάρχει ο στόλος».
5 Σεπτεμβρίου 2011 : Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας για την αναβάθμιση της στρατιωτικής και αμυντικής συνεργιασίας των δυο χωρών στα πλαίσια της πρώτης επίσκεψης Έλληνα υπουργού Άμυνας στο Ισραήλ ο οποίος διευκρίνησε ότι «η επίσκεψη αφορά αποκλειστικά τις διμερείς σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ και δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά με άλλες χώρες της περιοχής».
5 Σεπτεμβρίου 2011 : Η Περσία επέκρινε την συγκατάθεση της Τουρκίας να εγκατασταθεί στο έδαφός της σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας για την έγκαιρη ειδοποίηση του ΝΑΤΟ σχετικά με την εκτόξευση πυραύλων που απειλούν την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ του Ιράν Χασάν Γασγάβι «Η παρουσία στα σύνορά μας χωρών ξένων προς την περιοχή δεν θα βελτιώσει την περιφερειακή ασφάλεια, αλλά θα έχει αντίθετο αποτέλεσμα» προσθέτοντας με νόημα «Το Ιράν και η Τουρκία είναι δύο γειτονικές και φίλες χώρες...ικανές να διασφαλίσουν πλήρως την ασφάλειά τους χωρίς εξωτερική επέμβαση».
6 Σεπτεμβρίου 2011 : Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή «Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την σύλληψη και την κράτηση ενός στρατηγού μέχρι την εμφάνιση του στο δικαστήριο για την πιθανολογούμενη εμπλοκή του σε ένα σχέδιο πραξικοπήματος κατά της ισλαμικής-συντηρητικής κυβέρνησης» Πρόκειται για τον («τριών αστέρων») στρατηγό Ισμαήλ Χάκι Πεκίν, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του γενικού επιτελείου – ένας ακόμα υψηλόβαθμος στρατιωτικός που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο της έρευνας που άρχισε το 2007 για την συνωμοσία Εργκένεκον. Σε αυτούς που κατηγορούνται ότι έχουν δημιουργήσει ιστοσελίδες για αντικυβερνητική προπαγάνδα περιλαμβάνονται ο στρατηγός Νουσρέτ Τασντελέρ, επικεφαλής των υπηρεσιών εκπαίδευσης του στρατού, και ο απόστρατος στρατηγός Χασάν Ιγκσίζ, πρώην αρχηγός του 1ου σώματος στρατού.
6 Σεπτεμβρίου 2011 : Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι «Η Τουρκία παγώνει τις εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις της με το Ισραήλ, όπως επίσης και τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας» προσθέτοντας πως «θα ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα» μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας κατά την επικείμενη επίσκεψη του στην Αίγυπτο. Είχε προηγηθεί η απέλαση του πρεσβευτή του Ισραήλ και η παραπομπή του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη νομιμότητα του εμπάργκο που επιβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και φραστικές επιθέσεις όπως «το Ισραήλ συμπεριφέρεται πάντοτε σαν χαϊδεμένο παιδί». Όλα αυτά, για την επικοινωνιακή προετοιμασία της επίσκεψης του στις χώρες της «πολιτικής άνοιξης» της Βόρειας Αφρικής.
9 Σεπτεμβρίου 2011 : Επιδρομή πλήθους στην ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο με πολύωρες συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Οι ταραχές, παραμονές της επίσκεψης Ερντογάν στην Αίγυπτο με το μαινόμενο πλήθος επηρεασμένο από τις Τουρκικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ, είχαν σαν αποτέλεσμα τρείς νεκρούς, 450 τραυματίες και μεγάλες καταστροφές στην ισραηλινή πρεσβεία.
12 Σεπτεμβρίου 2011 : Ο Ρ. Τ. Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη στο Αλ Τζαζίρα με τις γνωστές μεγαλοστομίες. «Η επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά ήταν αιτία πολέμου, αλλά αποφασίσαμε να δράσουμε όπως αρμόζει στο τουρκικό μεγαλείο και δείξαμε υπομονή» (Ας είχε τις παλιές «πλάτες» ή ας ήταν ο «αντίπαλος» κάποιος άλλος και θα βλέπαμε πως η δήθεν υπομονή θα γινόταν θαυμάσια ευκαιρία!). Επανέλαβε πως την επόμενη ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα θα συνοδεύει ο τουρκικός στόλος (Φυσικά, αυτό δεν πρόκειται να το δούμε ποτέ αλλά δεν αποκλείεται να ξανακούσουμε πάλι τα όμορφα λόγια τα μεγάλα!)
13 Σεπτεμβρίου 2011 : Ο Ρ. Τ. Ερντογάν αποθεώνεται σαν ήρωας στην Αίγυπτο, αλλά συναντάει την επιφυλατικότητα (τουλάχιστον) της ηγεσίας της που φρόντισε να του «κόψει» την όρεξη μιας επίσκεψης στην Γάζα πριν καν φθάσει στην χώρα. Συνεπαρμένος από το παραλήρημα που προκαλεί η ρητορική του στο αντι-ισραηλινό ακροατήριο κατηγορεί το Ισραήλ λέγοντας πως «Δεν έχει αντιληφθεί πλήρως τις αλλαγές που σημειώνονται στον αραβικό κόσμο. Αρνήθηκε ακόμα και να ακούσει τις φωνές της λογικής στη Δύση, που αντιλαμβάνονται τις αλλαγές που σημειώνονται στην περιοχή και το καλούν να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για το θάνατο των πολιτών της».
15 Σεπτεμβρίου 2011 : Καθώς πλησιάζει η έναρξη των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ Κύπρου, η Τουρκία ακολουθεί την πολιτική του σκοτσέζικου ντούς με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς. «Κανείς δεν μπορεί να παραμείνει θεατής εάν κάποιοι επιχειρήσουν να κάνουν έρευνες πετρελαίου σε μια περιοχή όπου δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι τα χωρικά ύδατα των χωρών.... όπως ακριβώς συμφώνησαν στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος και η τουρκική πλευρά παρείχε ρεύμα στην ελληνική, με τον ίδιο τρόπο μπορούν να συμφωνήσουν και στο θέμα των πετρελαίων.... Εάν θέλουν, ας ψάξουν μαζί για πετρέλαια... Ας κλειστούμε σε ένα δωμάτιο, η Τουρκία, η Ελλάδα, η "Βόρεια Κύπρος" και η "Νότια Κύπρος", αν θέλει ας προσέλθει και η Αγγλία ως εγγυήτρια χώρα και ο ΟΗΕ και να μην βγούμε προτού βρεθεί λύση. Εμείς δεχόμαστε. Έχει όμως το ίδιο θάρρος ο κ. Χριστόφιας; Δυστυχώς δεν έχουμε δει αυτή την αποφασιστικότητα από πλευράς ούτε της Ελλάδας, ούτε και της "Νότιας Κύπρου"..... 8 κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις εμποδίζονται εξ' αιτίας της Κύπρου και 6 κεφάλαια δεν ανοίγουν εξ' αιτίας του βέτο της "Νότιας Κύπρου" ...Αν ήμουν Κύπριος, θα κατέβαλα περισσότερη προσπάθεια ακόμη κι από τον επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας για την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Διότι δεν μπορούν να βρουν πιο φτηνή εγγύηση από αυτήν για την Κύπρο. Ούτε οι Ελληνοκύπριοι, ούτε και οι Τουρκοκύπριοι». (Ο κ. Μπαγίς αναδεικνύεται σε αριστοτεχνικό πωλητή «προστασίας» στους Κυπρίους μέσω αόρατων εκβιασμών!)
Την ίδια ημέρα το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «αν η Λευκωσία δεν αναστείλει τις προγραμματισμένες ερευνητικές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό φυσικό αερίου, τότε θα κινηθεί για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα». Η Ελλάδα χαρακτήρησε την πιθανή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους ως «άκυρη και άνευ περιεχομένου, αφού τα κατεχόμενα δεν αναγνωρίζονται από καμία άλλη χώρα πλην της Τουρκίας και από κανένα διεθνή οργανισμό».
Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν «αγγελία προς ναυτιλλομένους» γνωστοποιώντας την «έναρξη ερευνών» σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου από τις 15 Σεπτεμβρίου μεχρι τις 15 Νοεμβρίου, με το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο "Bergen Surveyor" (που δεν έχει όμως κατάλληλο εξοπλισμό για το έργο που υποτίθεται πως ανέλαβε) αλλά και σε άλλες περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Καστελλόριζο. Με έκτακτο διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών η Ελλάδα κάλεσε τις τουρκικές αρχές «να απόσχουν από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή».
16 Σεπτεμβρίου 2011 : Από την Λιβύη ο Τούρκος πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους διαδηλωτές είπε «Εσείς είστε εκείνοι που δείξατε σε όλο τον κόσμο ότι καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη δύναμη και τη βούληση του λαού». Παρέλειψε να προσθέσει πως εξαιρούνται από τον κανόνα οι Τουρκοκύπριοι και οι Κούρδοι που δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να μιμηθούν τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς.
17 Σεπτεμβρίου 2011 : Πανευτυχής από την υποδοχή που του επιφυλάχτηκε στην Τυνησία, ο Ρ. Τ. Ερντογάν ξεδίπλωσε το μεγάλο επικοινωνιακό του ταλέντο: «Το Ισραήλ δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα δουν ποιες θα είναι οι αποφάσεις μας σε αυτό το ζήτημα. Τα πλοία του πολεμικού μας ναυτικού μπορούν να φτάσουν στην περιοχή ανά πάσα στιγμή». Με τέτοια λόγια ήταν φυσικό το κόμμα Ενάχντα της μικροσκοπικής Τυνησίας να αναφωνήσει «Εμπνεόμαστε από το Τουρκικό παράδειγμα» χαρίζοντας απλόχερη (και ανέξοδη) υποστήριξη στην μεγαλομανία Ερντογάν και λοιπών Τούρκων ισλαμιστών.
18 Σεπτεμβρίου 2011 : Σε μια ιστορική στιγμή, το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble Εnergy, ενεργώντας για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρχισε το ταξίδι του στα έγκατα της Ανατολικής Μεσογείου, σηματοδοτώντας την ουσιαστική έναρξη των ερευνών για τον εντοπισμό φυσικού αερίου. Σε ετοιμότητα γύρω από το γεωτρύπανο, ισραηλινά UAVκαι σκάφη του ισραηλινού Ναυτικού ενώ σε πλήρη ετοιμότητα η Κυπριακή Εθνοφυλακή και η μάζα των ελληνικών F-16 που βρίσκονται στην Κρήτη.
18 Σεπτεμβρίου 2011 : Η Τουρκία κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να διακόψει «αμέσως» τις έρευνές της για φυσικό αέριο ανοικτά της Κύπρου, απειλώντας ότι θα αρχίσει δικές της έρευνες στην περιοχή υπό την προστασία πολεμικών σκαφών.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Π. Τ. Ερντογάν, αναχωρώντας για να συμμετέχει στην ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε πως οι έρευνες της Τουρκίας στην περιοχή όπου θα οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα με το ψευδοκράτος, ενδέχεται να ξεκινήσουν «και εντός της εβδομάδας». Δεν παρέλειψε μάλιστα να κατηγορήσει την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ ότι ανακήρυξαν ζώνη ερευνών στην περιοχή, γεγονός που «υποχρεώνει» την Αγκυρα να πράξει το ίδιο με το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ντερβίς Eρογλου δήλωσε πως «Εχω ήδη πει στον κ. Χριστόφια ότι αν δεν αναβληθούν οι εργασίες, τότε και εμείς θα πάρουμε τα δικά μας μέτρα και σίγουρα θα επηρεαστούν και οι διαπραγματεύσεις».
19 Σεπτεμβρίου 2011 : Τρεις νεκροί και τουλάχιστον 15 τραυματίες ήταν ο απολογισμός της έκρηξης βόμβας που σημειώθηκε στο κέντρο της Άγκυρας, στην περιοχή Κιζιλάι, πολύ κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο και μπροστά από την περιφερειακή διοίκηση της περιοχής Τσάνκαγια. Την ευθύνη ανέλαβε μια ένοπλη κουρδική οργάνωση.
20 Σεπτεμβρίου 2011 : Τη στήριξή της Ρωσίας στο δικαίωμα της Κύπρου για έρευνες στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την συνάντηση του με τον Κύπριο Πρόεδρο στο περιθώριο της Γ. Σ. του ΟΗΕ.
Την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ζήτησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιούλ από την Άγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο Βερολίνο. Η επίσκεψη σκιάστηκε από την ογκώδη διαδήλωση Κούρδων καθώς και την αναβολή προγραμματισμένης ομιλίας του λόγω απειλής βομβιστικής επίθεσης. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα της Μέρκελ όπως και το αδελφό του βαυαρικό κόμμα αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ζητώντας μια «προνομιακή σχέση εταίρων».
21 Σεπτεμβρίου 2011 : Από τους ενθουσιώδεις αλλαλαγμούς των επαναστατών της Β. Αφρικής, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν βρέθηκε σε καταιγισμό πιέσεων στην Νέα Υόρκη όπου δέχτηκε αυστηρές συστάσεις από τον Μπάρακ Ομπάμα για να «αποκλιμακωθεί η σοβαρή ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ», ενώ 14 γερουσιαστές υπέγραψαν επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κατηγορώντας τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση της ισραηλινής πρεσβείας στο Κάιρο. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, ιδιαίτερα για τις έρευνες στην ΑΟΖ Κύπρου, ο Αμερικανός Πρόεδρος ήτανε πολύ κατηγορηματικός: «η έρευνα πραγματοποιείται από αμερικανική εταιρεία. Στηρίζουμε και την οικονομική συμφωνία που υπέγραψε η εταιρεία με μία χώρα την οποία αναγνωρίζουμε και τις γεωτρήσεις».
Σε συνέντευξη τύπου ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως «η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ενεπλάκη σε μία τρέλα με το Ισραήλ» καθώς επίσης και πως «η Τουρκία θα αρχίσει τις δικές της έρευνες με τις δυνάμεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού να περιπολούν στις ζώνες αυτές».
22 Σεπτεμβρίου 2011 : Το Τουρκικό ΥΠΕΞ αλλάζει τόνους στην ρητορική του με ανακοίνωση που ξεκαθαρίζει ποιό είναι το ζητούμενο από την Κυπριακή πλευρά «Να μην ξοδεύει την ενέργειά της για να προκαλεί ένταση με τρόπο που θα ζημιώσει τη διαδικασία της επίλυσης, αλλά να επιδείξει βούληση υπέρ της ειρήνης και του συμβιβασμού και να τερματίσει τις γεωτρήσεις».
23 Σεπτεμβρίου 2011 : Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Piri Reis (μεταξύ των τουρκικών ακτών και του ελληνικού νησιού Οινούσες), το πλοίο Selen, το ιταλικό Urania και δύο νορβηγικά «ερευνητικά» πλοία κυκλοφορούν στο Αιγαίο και ατην Ανατολική Μεσόγειο όχι βέβαια για να εντοπίσουν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο (ούτε τον εξοπλισμό έχουν, ούτε και ψάχνουν σε «ύποπτα» σημεία) αλλά για να προκαλέσουν κάποιο «θερμό επεισόδιο». Είναι ένας πιθανός τρόπος για να ανατραπούν οι συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί συντριπτικά σε βάρος της Τουρκίας, αφού οι διπλωματικοί λεονταρισμοί αντιμετωπίζονται πλέον με ..... διπλωματικά χαμόγελα!
24 Σεπτεμβρίου 2011 : Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε τηλεόραση των κατεχομένων αμφισβήτησε την επιθυμία του σημερινού εντολοδόχου της Άγκυρας στην κατεχόμενη Κύπρο Ντερβίς Έρογλου για λύση του Κυπριακού λέγοντας χαρακτηριστικά «Αν ο Έρογλου θέλει λύση, τότε εγώ είμαι αστροναύτης! Την στιγμή αυτή οι Ελληνοκύπριοι κάνουν γεωτρήσεις. Εαν εσείς δεν μπορείτε να κάνετε μια σοβαρή γεώτρηση, τότε δεν μπορείτε να απαντήσετε. Η πιο αποτελεσματική απάντηση, εκτός από το να προκαλείς και να απειλείς χωρίς να έχεις τέτοια δύναμη, είναι η λύση του Κυπριακού, το βήμα για την ειρήνη!».
26 Σεπτεμβρίου 2011 : Οι πρωθυπουργοί Ελλάδος και Τουρκίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με αντικείμενο το Κυπριακό για το οποίο «η αναζήτηση λύσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προϋποθέτει ότι θα υπάρχουν αδιατάρακτες και εποικοδομητικές συνομιλίες». Για τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση και ηρεμία, καθώς επίσης και ότι είναι δικαίωμα της Κύπρου, ως κυρίαρχου κράτους, να αποφασίζει για το τι κάνει. Συνεπώς « θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην περιοχή».
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προχώρησε σε μετωπική επίθεση κατά της Τουρκίας και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδες» το γεγονός ότι μία χώρα όπως η Τουρκία, που φυλακίζει αντιφρονούντες, δημοσιογράφους και όσους δεν συμφωνούν με το καθεστώς της, τολμά και λέει ότι «το Ισραήλ έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους και ότι εκμεταλλεύεται το Ολοκαύτωμα».
27 Σεπτεμβρίου 2011 : Τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνοδευόμενο από δύο πολεμικά πλοία μπαινοβγαίνει στην θαλάσσια περιοχή στην οποία διεξάγονται οι κυπριακές έρευνες από την αμερικάνικη «Noble Energy International» σε ένα προφανή πόλεμο νεύρων, παραβιάζοντας την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του οικόπεδου 12. Την ίδια στιγμή στην περιοχή κινούνται επίσης πολεμικά πλοία των Ηνωμενων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Μεγάλης Βρετανίας συμπληρώνοντας την εικόνα της περιοχής.
28 Σεπτεμβρίου 2011 : Το νόμιμο δικαίωμα της Κύπρου να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες, για εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της διακήρυξε ο αρμόδιος για την διεύρυνση της Ε.Ε επίτροπος Στέφαν Φούλε. «Καταδικάζουμε κάθε δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τη φιλική διευθέτηση τέτοιων διαφορών και διακηρύσσουμε ότι η Κύπρος, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες, για εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της. Η Τουρκία θα πρέπει και εκείνη να εργασθεί, για τον σκοπό της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή και έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει από τη συνεργασία με την Ε. Ε, παρά με τη δημιουργία εντάσεων». Πρόσθεσε δε, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις εντάσεις Κύπρου -Τουρκίας, ότι η Ευρωπαϊκή 'Ενωση αναγνωρίζει, ως κράτος, μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία.
28 Σεπτεμβρίου 2011 : Στην τελετή αποδοχής του πλοίου Milgem και την ένταξή του στον τουρκικό στόλο, η οποία έγινε την ημέρα της 473ης επετείου της νικηφόρου για τους Οθωμανούς ναυμαχίας της Πρέβεζας, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεδίπλωσε όλόκληρη την μεγαλομανία του, χωρίς καμιά αναστολή: «Ακόμα και χώρες με εθνικό εισόδημα πολύ χαμηλότερο από το δικό μας αποφάσισαν να φτιάξουν πυρηνικά όπλα επειδή τα διέθεταν οι αντίπαλοί τους και το κατάφεραν. Αυτό μπορεί να κάνει και η Τουρκία αν χρειαστεί!» Για όσους αναρωτιόταν ποιοί μπορεί να είναι οι αντίπαλοι της Τουρκίας που έχουν πυρηνικά όπλα, έσπευσε να προσθέσει: «Τότε (σημ.συντ. 28 Σεπτεμβρίου 1538) ο στόλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας νίκησε τον μεγαλύτερο σε μέγεθος στόλο της Δύσης και στέλνει ένα σαφές μήνυμα στο σήμερα. Συνιστώ στη διεθνή κοινότητα να διδαχτεί από το μάθημα της νίκης στην Πρέβεζα. Τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα δεν τελειώνουν στις ακτές μας. Ξεκινούν από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Διώρυγα του Σουέζ και φθάνουν μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό».(....και εις ανώτερα!) .
Την ίδια μέρα, μετά από πολύ καιρό, στο Αιγαίο σημειώθηκαν σκληρές αερομαχίες όταν 12 τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα απογειώθηκαν από το Μπαλίκεσιρ και επιχείρησαν να κάνουν εικονικές καταρρίψεις ελληνικών μαχητικών F-16 τα οποία πήγαιναν να συμμετάσχουν στην άσκηση του Ελληνικού ΓΕΣ «Χαλύβδινος Θώραξ»! Οι σκληρές αερομαχίες τέλειωσαν μόνο όταν ξέμειναν από καύσιμα και οι δύο πλευρές. Είναι η πρώτη φορά που η τουρκική αεροπορία προσπαθεί να παρεμποδίσει ελληνική αεροπορική άσκηση παραβιάζοντας τόσο τον ελληνικό εναέριο χώρο όσο το FIR Aθηνών σε μια πρωτοφανή επίδειξη θράσους.
30 Σεπτεμβρίου 2011 : Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ξεκαθαρίζονται για μια ακόμα φορά οι θέσεις της Αμερικής. «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει ενεργειακές έρευνες, ενώ θετικό είναι και το ότι στην ανάπτυξη των κυπριακών φυσικών πόρων αναμιγνύεται μία αμερικανική εταιρεία. .... Οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εμποδίζουν την ειρηνευτική διαδικασία των διαπραγματεύσεων».
7 Οκτωβρίου 2011 : Νέα ψυχρολουσία για την Τουρκία με τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Γερεβάν « Η άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία είναι απαράδεκτη ..... Ο ρόλος της Τουρκίας είναι σημαντικός για τον κόσμο και τη Γαλλία. Είναι μια γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Αλλά δεν έχει ρόλο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ΕΕ δεν είναι για την Τουρκία.... Εάν η Τουρκία αναγνωρίσει αυτές της μαύρες σελίδες της ιστορίας, η Γαλλία και η Αρμενία θα θεωρήσουν την ενέργεια αυτή ως χειρονομία καλής θέλησης. Εάν όμως η Τουρκία δε βρει τη δύναμη να κάνει αυτό το βήμα, τότε η Γαλλία ίσως προβεί σε νομικά μέτρα για την άρνηση της γενοκτονίας.
11 Οκτωβρίου 2011 : Στην Κύπρο επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν κοιτάσματα αερίου στο οικόπεδο 12 όπου γίνονται γεωτρήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, το αέριο που βγήκε στην επιφάνεια από την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011, είναι μεγαλύτερο κατά 30-40% από τους αρχικούς υπολογισμούς.
12 Οκτωβρίου 2011 : Το Ισραήλ ανέλαβε την «έγκαιρη προειδοποίηση» των Κούρδων του Βορείου Ιράκ με την τοποθέτηση έξι UAV Heron που εγκαταστάθηκαν σε (υπό κουρδικό έλεγχο) αεροδρόμια του Βόρειου Ιράκ. Με την ενέργεια αυτή το Ισραήλ έχει πλέον πλήρη εικόνα για μια τεράστια περιοχή που ξεκινά από την κεντρική Τουρκία και φτάνει μέχρι το κεντρικό Ιράν, ενώ είναι σε θέση να ανιχνεύει τις προετοιμασίες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση που επιτεθούν αιφνιδιαστικά στο ΡΚΚ.
12 Οκτωβρίου 2011 : Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε σε εκπομπή του Kibris TV πως «Όσο τόπο έπιασαν οι απειλές του Ισμαήλ Τζεν, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, για τη μονομερή ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ, τόσο τόπο θα πιάσουν και οι σημερινές απειλές της Τουρκίας για το φυσικό αέριο» προσθέτοντας την αντίθεσή του στις έρευνες που διενεργεί το τουρκικό σεισμολογικό Πίρι Ρέις γιατί «δεν εξυπηρετεί τίποτα», καλώντας την τουρκική πλευρά να αποφύγει τις «ιαχές πολέμου» γιατί κάτι τέτοιο είναι λάθος πολιτική. «Ο σωστός δρόμος είναι οι διαπραγματεύσεις του Ντερβίς Έρογλου με την ελληνοκυπριακή πλευρά για το μοίρασμα του ορυκτού πλούτου».Συμπέρασμα: Ο Βασιλιάς είναι γυμνός. Η Τουρκία έχει αυτο-απομονωθεί με πολλά και επικίνδυνα μέτωπα τρυγύρω της. Ευτυχώς για την χώρα μας που σε μια πολύ κρίσιμη οικονομική συγκυρία ο επικίνδυνος γείτονας κρατάει ένα άσφαιρο περίστροφο. Γαυγίζει, φωνάζει αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα από όσα έκανε στο παρελθόν με τις πλάτες των άλλων.
Τα αδιέξοδα του ισλαμικού μεγαλοιδεατισμού, ο εγκλωβισμός σε μια εμπρηστική ρητορική, η φαντασίωση της μετατροπής της Τουρκίας σε ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου και η τυφλή (και χωρίς προοπτική) «άρνηση» της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημιουργούν όχι μόνο αδιέξοδα αλλά και «εύκολους πειρασμούς» για μια τυχοδιωχτική περιπέτεια που θα λειτουργούσε σαν λύτρωση. Ευτυχώς, αυτό θεωρείται ακόμα και από τους ίδιους «αυτοκτονία» αφού είναι βέβαιο πως οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι από τις πιθανές ωφέλειες.
Η διαφαινόμενη κυριαρχία των Τούρκων πολιτικών επί των στρατιωτικών δημιουργεί το γνωστό σε όλο τον κόσμο «ισοζύγιο»:Πολλά λόγια που χαιδεύουν τα αυτιά αλλά συγκράτηση μπροστά σε τυχοδιωκτικές περιπέτειες. Άλλωστε οι Τούρκοι (είτε δικτάτορες στρατιωτικοί, είτε μαριονέτες πολιτικοί) το απέδειξαν ολόκληρο τον εικοστό αιώνα: Δεν κάνουν ποτέ το παραμικρό βήμα χωρίς να έχουν πολύ γερές πλάτες και σίγουρο αποτέλεσμα. Σήμερα όμως, δυστυχώς γι΄αυτούς, οι προυποθέσεις αυτές δεν υπάρχουν!
Εμείς έχουμε υποχρέωση να κρατάμε χαμηλούς τόνους, να παραμείνουμε αμετακίνητοι στο διεθνές δίκαιο που εξασφαλίζει το 100% των εθνικών συμφερόντων και να αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα είναι δυνατόν την δυναμική των νέων γενεών της τουρκικής κοινωνίας που απελευθερώνεται αργά αλλά σταθερά από τα κόμπλεξ του παρελθόντος με μειωμένα σημαντικά τόσο το «Βαθύ Κράτος» όσο και την στρατιωτική «πλύση εγκεφάλου».
Οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα το 2010 υπερδιπλασιάστηκαν φθάνοντας τα 561.198 άτομα - όγδοη στον κατάλογο, ενώ οι εξαγωγές μας στην Τουρκία το πρώτο οκτάμηνο του 2011 αυξήθηκαν κατά 118% σε 1,8 δις Δολ. οδηγώντας την γειτονική χώρα στην δεύτερη θέση των καλύτερων εξαγωγικών μας αγορών.
Η επικοινωνία μας με την Τουρκία στην «γλώσσα του εμπορίου» έκανε θεαματικά άλματα τα τελευταία χρόνια. Εμείς που διδάξαμε στην Υψηλή Πύλη την τέχνη της διπλωματίας, καλούμαστε σήμερα να την εφαρμόσουμε στην πράξη αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ραγδαία αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων στην διεθνή πολιτική σκακιέρα που σημειώθηκε το 2011 για να βοηθήσουμε τη χώρα μας να σταθεί στα πόδια της από την δυσβάστακτη οικονομική κρίση και φυσικά για να εξασφαλίσουμε την απόλυτα αναγκαία ειρήνη στην περιοχή μας.
http://www.x-hellenica.gr/