tromaktiko: Ένα μικρό κόμμα στη Σλοβακία απειλεί τη συμφωνία για την Ελλάδα

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ένα μικρό κόμμα στη Σλοβακία απειλεί τη συμφωνία για την Ελλάδα



Τα μάτια όλης της Ευρώπης και κυρίως της Ελλάδας είναι στραμένα στο κοινοβούλιο της Σλοβακίας. Πολλά από τα ξένα ΜΜΕ παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις εν αναμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας. Ολα τα χρηματιστήρια είναι στο κόκκινο.
Μέρκελ και Σαρκοζί μόλις προχθές με δεδομένη την υπερψήφιση από το Σλοβακικό κοινοβούλιο της ενίσχυσης του Ταμείου Σταθερότητας έλεγαν ότι οι αποφάσεις θα παρθούν ως το τέλος του μήνα.

Οι Σλοβάκοι όμως και για την ακρίβεια το κόμμα Ελευθερία και Αλληλεγγύη, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού λέει “όχι” και απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Αργά το μεσημέρι και ενω το θρίλερ είναι σε εξέλιξη ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Ιβάν Μίκλος, είπε ότι αναμένει πως η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εγκριθεί "εντός της εβδομάδας" από το κοινοβούλιο της χώρας.
"Υποθέτω ότι το ΕΤΧΣ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα εγκριθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας", είπε ο Σλοβάκος υπουργός, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της έγκρισής του. "Η εικόνα της Σλοβακίας έχει ήδη αμαυρωθεί", πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση έχει συνδέσει την έγκριση του ΕΤΧΣ με ψήφο εμπιστοσύνης και αναμένεται ότι θα πέσει αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Οι Σοσιαλδημοκράτες, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, έχουν ανακοινώσει ωστόσο ότι είναι έτοιμοι να στηρίξουν το νομοσχέδιο εφόσον παραιτηθεί η κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Μία αρνητική ψήφος του σλοβακικού κοινοβουλίου θα παρέλυε τους μηχανισμούς χρηματοπιστωτικής στήριξης που αποφασίσθηκαν στις 21 Ιουλίου και παράλληλα θα τίναζε στον αέρα το επόμενο πακέτο για την Ελλάδα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!