tromaktiko: Εκατοντάδες άδειες οικοδομής σε εκκρεμότητα στην Πάφο

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Εκατοντάδες άδειες οικοδομής σε εκκρεμότητα στην Πάφο



Ακόμη σοβαρότερο απ’ ό,τι στον Δήμο Πάφου, είναι το πρόβλημα με τις εγκεκριμένες άδειες οικοδομής στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου οι οποίες παραμένουν για μήνες ή και για...
χρόνια σε εκκρεμότητα λόγω της οικονομικής κατάστασης και της αδυναμίας πολλών πολιτών να τις παραλάβουν καταβάλλοντας τα σχετικά τέλη.

Πληροφορίες του «Φ» από αρμόδια πηγή αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα έχουν συσσωρευθεί στην Επαρχιακή Διοίκηση πέραν των 400 φακέλων με εγκεκριμένες άδειες οικοδομής ανά την επαρχία Πάφου οι οποίες παραμένουν στοιβαγμένες στα γραφεία. Η εν λόγω πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μεταξύ των εκκρεμουσών αυτών περιπτώσεων βρίσκονται και κάποιες οι οποίες κινδυνεύουν να ακυρωθούν αφού προσεγγίζουν το καθορισμένο χρονικό όριο της εξαετίας για την ισχύ της πολεοδομικής άδειας.

«Οι πλείστες των περιπτώσεων βεβαίως, αφορούν σε καθυστερήσεις που κυμαίνονται από ένα έως τρία χρόνια, όταν δηλαδή και γιγαντώθηκε για τον Κύπριο πολίτη η οικονομική κρίση», τόνισε.

«Στις περιπτώσεις των 400 και πλέον αυτών έτοιμων αδειών οικοδομής, οι λειτουργοί και υπαλλήλοι της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου ενημερώνουν τηλεφωνικώς δύο και τρεις φορές τους αιτητές, ενώ ως τελευταίο μέτρο αποστέλλονται σε αυτούς και γραπτές ειδοποιήσεις. Σχεδόν στην ολότητά τους όμως, οι αιτητές δεν επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την παραλαβή των αδειών αφού ο κόσμος πλέον δεν έχει ούτε τα τέλη να πληρώσει, αλλά ούτε και τα ποσά που απαιτούνται για έναρξη οικοδομικών εργασιών».

Παράλληλα με τις εκατοντάδες μη παραληφθείσες άδειες οικοδομής, στα γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου παραμένουν για χρόνια και πέραν των 100 αιτήσεων για διαχωρισμό οικοπέδων

Η συγκεκριμένη διαδικασία, διευκρίνισε στον «Φ» πηγή της Διοίκησης, είναι ακόμη πιο δύσκολη για τον αιτητή, από οικονομικής πλευράς, αφού αφορά και στο θέμα των τελών υδροδότησης των οικοπέδων το οποίο είναι πολλαπλάσιο από τους υπόλοιπους φόρους που καταβάλλει για την οικοδομή του.

«Είναι ευνόητο ότι και η Επαρχιακή Διοίκηση, όπως και ο Δήμος Πάφου», τόνισε η εν λόγω πηγή, «επιδεικνύουν κάθε κατανόηση στις οικονομικές δυσκολίες των πολιτών αυτή την περίοδο. Είναι όμως και ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτές οι εκατοντάδες ανενεργές πλέον αιτήσεις σημαίνουν και μια καταβαράθρωση της τοπικής οικονομίας και κατασκευαστικής δραστηριότητας».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!