Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Ανδρέας Ευαγγέλου «μέσα στο πλαίσιο ετοιμασίας διαχειριστικού σχεδίου από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος που έχει ανατεθεί σε εταιρεία του Ιδρύματος Γουλανδρή, έχει ετοιμαστεί το Διαχειριστικό Σχέδιο της Λίμνης Παραλιμνίου. Με τη συνεργασία της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και του Δήμου Παραλιμνίου έγινε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου δημόσια παρουσίαση του συγκεκριμένου σχεδίου, σε όλους τους ενδιαφερόμενους δημότες αλλά και ευρύτερους πολίτες της περιοχής της Λίμνης Παραλιμνίου».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν αντιπροσωπείες του Δήμου Παραλιμνίου, του Δήμου Δερύνειας και του Δήμου Σωτήρας και ύστερα από την παρουσίαση έγινε ανταλλαγή απόψεων, ενώ ακούστηκαν πάρα πολλά θέματα που αφορούν τη Λίμνη Παραλιμνίου, ανέφερε.
«Φαίνεται ότι μεγάλο θέμα στην επίλυση του προβλήματος θα είναι σε πρώτη φάση το ιδιοκτησιακό καθεστώς» είπε, και σημείωσε πως «νοουμένου ότι το συγκεκριμένο θέμα επιλυθεί, τότε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος είναι έτοιμη να προχωρήσει στη δημοσίευση του Διαχειριστικού Σχεδίου και να αρχίσει η εφαρμογή του».
Ενα άλλο θέμα που προέκυψε κατά τη συζήτηση, συνέχισε ο κ. Ευαγγέλου, «ήταν η διαχείριση των ομβρίων υδάτων. Θα πρέπει να ληφθεί τέτοια πρόνοια ώστε μέσα στη λίμνη να υπάρχει συνεχής παρουσία ύδατος. Επίσης νοουμένου ότι υπάρχουν κάποια υπαρκτά προβλήματα όσον αφορά την αλμυρότητα του νερού αλλά και την ύπαρξη εντόμων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πρέπει τα δύο αυτά θέματα να ληφθούν υπόψη και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για απάμβλυνση των προβλημάτων αυτών».
Ταυτόχρονα, σημείωσε, «θα πρέπει να ληφθεί υπόψη με τη δημιουργία γραμμικών πάρκων η είσοδος και η έξοδος των ομβρίων υδάτων μέσα στη λίμνη. Μετά την άδεια που διαφαίνεται ότι θα εκδοθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας για δημιουργία 324 νέων οικοπέδων στη βορειοδυτική πλευρά της λίμνης, θα πρέπει να ληφθούν πρόνοιες για την απρόσκοπτη εκροή του νερού σε περίπτωση πολυομβρίας ώστε τα νερά αυτά να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς εμπλουτισμού των υπογείων νερών για άρδευση της περιοχής».
Ο κ. Ευαγγέλου ανέφερε ακόμα ότι «λήφθηκε πολύ σοβαρά υπόψη από τη διαχειρίστρια εταιρεία του Ιδρύματος Γουλανδρή, η θέση του Δήμου Παραλιμνίου για το πρόβλημα της ύπαρξης στην περιοχή του Σκοπευτηρίου. Ακούστηκε ότι το Σκοπευτήριο θα συνεχίσει να υπάρχει στην περιοχή και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα περιβαλλοντικά μέτρα μέχρις ότου το κράτος κατασκευάσει σε άλλη περιοχή στο Παραλίμνι σκοπευτήριο Ολυμπιακών προδιαγραφών» και πρόσθεσε πως μέχρις ότου γίνει αυτό μέσα στο διαχειριστικό σχέδιο θα προβλέπεται η λειτουργία του στο συγκεκριμένο χώρο.
Το Διαχειριστικό Σχέδιο της Λίμνης Παραλιμνίου, εξήγησε, προβλέπει ακόμα τη δημιουργία πεζόδρομων, χώρο επισκεπτών και δημιουργία μικρών βαθουλωμάτων ή μικρά λιμνία για να διαφυλαχθεί η χλωρίδα και η πανίδα που θα υπάρχει μέσα στη Λίμνη και η διατήρηση των ανεμόμυλων που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής.
«Πιστεύουμε ότι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος αλλά και η διαχειριστική εταιρεία μετά την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει, θα προχωρήσουν άμεσα στην ανάδειξη μέσα από το δίκτυο ΝΑΤURA 2000, της περιβαλλοντικής αξίας της Λίμνης Παραλιμνίου, την οποία ο Δήμος θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής της» κατέληξε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου.