Μάλιστα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πρόκειται ουσιαστικά για δύο εκθέσεις, με την πρώτη να αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, σε σχέση φυσικά με το μνημόνιο (από αυτήν την έκθεση θα δοθεί το πράσινο φως για την 6ηδόση). Όσον αφορά τη δεύτερη αυτή έχει να κάνει με το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, αλλά και τα όσα έχει αναφέρει το GFF τις τελευταίες εβδομάδες, η εκταμίευση της 6ηςδόσης (ύψους 8δις ευρώ) θεωρείται δεδομένη, με την πρώτη έκθεση να αναφέρει ότι πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ, αν και θα υπάρχουν σημαντικές παρατηρήσεις για καθυστερήσεις, αλλά και την ανάγκη να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα συμφωνηθέντα.
Πέραν όμως της πρώτης έκθεσης και όπως αναφέραμε υπάρχει το ζήτημα της δεύτερης έκθεσης, σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπου και διαφαίνεται μια καταρχήν διχογνωμία μεταξύ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, η έκθεση θα αναφέρει ότι με χρονικό ορίζοντα το 2020, το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο, κάτι για το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζει με μεγάλο σκεπτικισμό, αν όχι αμφισβητεί το ΔΝΤ.
Το θέμα λοιπόν αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών και των αξιωματούχων της Τρόικας, εν όψει και των κρίσιμων αποφάσεων για το ύψος του κουρέματος, αποφάσεις που σε μεγάλο βαθμό συνδέονται με τα συμπεράσματα της δεύτερης έκθεσης, που αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι το οποίο έτσι και αλλιώς είχαν δηλώσει προσφάτως η Α. Μέρκελ και ο Β.΄Σόιμπλε.
www.greekfinanceforum.com