Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ την περασμένη εβδομάδα, οι αίθουσες – κοντέινερ, μήκους 12 μέτρων, είναι πλήρως εξοπλισμένες με πολλά gadgets, μεταξύ των οποίων ηλιακοί φορητοί υπολογιστές, βιντεοκάμερες, ενεργειακά αποδοτικά ψυγεία, διαδραστικοί πίνακες κ.α.
Η Samsung, που έχει αναλάβει την κατασκευή των καινοτόμων σχολείων, επισημαίνει ότι «το ηλιακό διαδικτυακό σχολείο μπορεί να μεταφερθεί εύκολα σε απομακρυσμένες περιοχές, αντέχει τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και μπορεί να λειτουργήσει οπουδήποτε, ακόμα και αν δεν υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος».
Τα φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν πάνω από τις αίθουσες θα παρέχουν αρκετή ενέργεια για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εξοπλισμού της τάξης, μέχρι και εννέα ώρες ημερησίως. Τα πάνελς μάλιστα έχουν φτιαχτεί από λάστιχο αντί για γυαλί, έτσι ώστε να είναι πιο ανθεκτικά στις μεγάλες αποστάσεις και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.
«Η ηλεκτρική ενέργεια παραμένει η μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση για την Αφρική, με το χαμηλό διείσδυσης στις αγροτικές περιοχές κάτω του 25%. Η έλλειψη ηλεκτρισμού απομονώνει τις κοινότητες και περιορίζει την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και την πληροφόρηση, εργαλεία ουσιαστικής σημασίας για την προώθηση της ανάπτυξης», επισημαίνει η Samsung σε ανακοίνωσή της, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα ηλιακά σχολεία θα δώσουν νέες ευκαιρίες στα παιδιά απομακρυσμένων περιοχών.