tromaktiko: Λιγότεροι ρύποι εξαιτίας της κρίσης!

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Λιγότεροι ρύποι εξαιτίας της κρίσης!



Αναπάντεχη συνέπεια λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας είναι ο περιορισμός της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας. Εξαιτίας της λιγότερης ενέργειας που καταναλώνουν πλέον οι Ελληνες, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) έχουν μειωθεί κατά το ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό του 12,3% την τελευταία τετραετία, σε ολόκληρη τη χώρα!

Έρευνα της εταιρείας Helesco για το 2010, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, δείχνει ότι την περασμένη χρονιά οι Ελληνες, σε κάθε γεωγραφική περιφέρεια της χώρας, παρήγαγαν εξαιρετικά μικρότερο όγκο CO2, γεγονός που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συνδέεται απόλυτα με τις... περικοπές στην κατανάλωση ηλεκτρισμού που έχει αναγκαστεί να κάνει κάθε νοικοκυριό λόγω κρίσης και όχι στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών περιορισμού της ρύπανσης. Συγκεκριμένα, το 2007, από τη χώρα μας εκπέμφθηκαν συνολικά 63,6 εκατομμύρια τόνοι CO2. Το 2010, οι εκπομπές που κατέγραψε η έρευνα της WWF ήταν σαφώς μειωμένες, καθώς ανήλθαν σε 55,8 εκατομμύρια τόνους. Μάλιστα, μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η μείωση της εκπομπής ρύπων λόγω του περιορισμού της ενεργειακής κατανάλωσης σε κάποιες περιφέρειες της χώρας άγγιξε το 20% ή το 25%!

Λόγω... οικονομίας

«Από τα στοιχεία που παρουσιάζονται φαίνεται ότι το αποτύπωμα των εκπομπών CO2, το οποίο αντιστοιχεί σε νομούς, περιφέρειες κ.τ.λ., είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γενικότερη κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Η μείωση του αποτυπώματος θα πρέπει να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στην οικονομική ύφεση που μαστίζει ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία χρόνια», δηλώνει ο Τάσος Ξεπαπαδέας, καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ίδιος τονίζει πως η μείωση των παραγόμενων αέριων ρύπων θα μπορούσε να επιτευχθεί και χωρίς να υπάρξει αντίστοιχη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, αλλά με την υιοθέτηση μεθόδων παραγωγής ενέργειας που είναι πιο φιλικές απέναντι στο περιβάλλον. Αυτό, όμως, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση στην Ελλάδα. «Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μας δείχνει ότι την περίοδο 2007-2010 οι Ελληνες άλλαξαν καταναλωτικά ενεργειακά πρότυπα, τα οποία οδήγησαν σε περιορισμό των εκπεμπόμενων ρύπων, όπως τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας ή ραγδαία στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τόνισε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρωταθλήτρια στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου είναι η Περιφέρεια Ηπείρου με ποσοστό 25,5%, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου με 14,7%. Ακολουθεί η Στερεά Ελλάδα με 13,2% και η Θεσσαλία με 13%. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με ποσοστό 12,9% και την έκτη θέση καταλαμβάνουν η Κεντρική Μακεδονία και η Κρήτη, με 12,7%. Η Δυτική Μακεδονία κατατάσσεται στην όγδοη θέση της λίστας με ποσοστό 12,1% και ακολουθούν κατά σειρά η Αττική, η Δυτική Ελλάδα, τα Ιόνια Νησιά, η Πελοπόννησος και η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, η οποία έχει τη μικρότερη μείωση στις εκπομπές CO2, με ποσοστό 10,2%.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στον οικιακό τομέα και πιο συγκεκριμένα στις δραστηριότητες που αφορούν τη χρήση της θερμότητας με συμβατικά καύσιμα, όπως η οικιακή θέρμανση, το καθημερινό μαγείρεμα ή η θέρμανση του νερού. Επιπλέον, στα μετρήσιμα μεγέθη περιλαμβάνονται η χρήση του ηλεκτρισμού για φωτισμό, κλιματισμό και οι διάφορες ηλεκτρικές συσκευές κάθε κατοικίας. Η έρευνα του WWF και της Helesco συνυπολογίζει και τους ρύπους που παράγονται από τις μετακινήσεις των Ελλήνων και σε δευτερογενείς δραστηριότητες, εκτιμώντας τα ποσοστά CO2 που εκπέμπονται από τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούν.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!