σε έναν "σκληρό" ανταγωνισμό χορηγήσεων, δίχως να υπολογίζουν τυχόν συνέπειες που θα προέκυπταν στα χαρτοφυλάκιά τους εάν ένα ατύχημα ή κάποια φυσική καταστροφή τους στερούσε τις..υποθήκες τους..
Χιλιάδες δανειολήπτες, πάντως, των οποίων τα δάνεια ήταν ως τώρα «ανασφάλιστα» ενημερώθηκαν -μετά τους ελέγχους της Blackrock- τις τελευταίες ημέρες πως… τους ασφάλισαν δωρεάν το ακίνητο και τους ίδιους απέναντι σε κάθε κίνδυνο, χωρίς καν να τους ρωτήσουν και φυσικά, χωρίς να τους χρεώσουν!
Σε αρκετές περιπτώσεις, οι τράπεζες έδωσαν εντολή στα τμήματα στεγαστικής πίστης να εντοπίσουν όλα τα «ύποπτα» δάνεια και ανέθεσαν σε θυγατρικές τους ασφαλιστικές εταιρίες να ασφαλίσουν ομαδικώς όλα αυτά τα ακίνητα. Σε ορισμένες η δουλειά αυτή έγινε μέσα σε ένα ή δύο σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου. Στη συνέχεια οι δανειολήπτες ενημερώθηκαν τηλεφωνικώς για την μεταβολή της κατάστασης του συμβολαίου.
Όλα ξεκίνησαν αρχές του μήνα, όταν από την έρευνα των ελεγκτών φάνηκε πως πολλές τράπεζες έδιναν δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις, που να καλύπτουν το βασικό περιουσιακό στοιχείο που διασφαλίζει την τράπεζα πως θα βρει κάτι να εισπράξει.
Μία και δύο δεκαετίες πριν, σε καιρούς που δύσκολα μπορούσαν πολλοί να φανταστούν μία μεγάλη οικονομική κρίση όπως τη σημερινή, πιστωτικά ιδρύματα μοίραζαν στεγαστικά δάνεια με ορίζοντα εικοσαετίας ή και παραπάνω, χωρίς να λάβουν τη στοιχειώδη πρόνοια τι θα συμβεί αν γίνει πχ ένας σεισμός ή ένα ατύχημα, που θα εξαϋλωνε την αξία του ακινήτου που τεθεί ως εγγύηση για την αποπληρωμή του δανείου.
Τυχόν καταστροφή ενός ακινήτου από οποιοδήποτε λόγο (βραχυκύκλωμα, βλάβη στα υδραυλικά, κατολίσθηση κλπ) μπορεί να οδηγήσει τον δανειολήπτη να μην εξυπηρετεί πια το δάνειό του και την τράπεζα να μην βρίσκει την εγγύηση στην οποία υπολόγιζε και την αποτιμούσε.