Η πίστη στον θεσμό της δικαιοσύνης πρέπει να είναι δεδομένη για όποιον γνωρίζει την σημασία της.
Και τα κάποια φάλτσα που έχουμε δει κατά καιρούς από την πλευρά της, πιστεύουμε ότι απλά είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ότι η δικαιοσύνη στέκεται στο ύψος της παρ’ όλες τις όποιες καθυστερήσεις, δυσκολίες ή και τυχόν παρεμβάσεις. Η σπουδαιότητα της έχει περιγραφεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Για αυτόν τον λόγο είμαστε και πρέπει να είμαστε πολύ ευαίσθητοι στα θέματα που απασχολούν την δικαιοσύνη.
Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία δύο χρόνια μας συνήθισε να ζούμε μέσα στην θάλασσα των εσφαλμένων αποφάσεων της, των παραλείψεων της, των ψεμάτων της, και μέσα σε ότι άλλο αρνητικό μπορεί να φανταστεί κανείς. Όμως, προφανώς σε κάποιες αναλαμπές της, προσπαθεί κουτσά-στραβά να αλλάξει κάποια από τα κακώς κείμενα στην δικαιοσύνη. Για παράδειγμα τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην απόδοση της δικαιοσύνης, κάτι που μερικές φορές βολεύει αρκετούς ημετέρους…. Επίσης έκανε νόμο ώστε οι υποθέσεις διαφθοράς στο δημόσιο, δεν περιλαμβάνονται φυσικά οι βουλευτές που έχουν την ασυλία τους, να έχουν προτεραιότητα. Μάλιστα ο νόμος αφήνει στην διακριτική ευχέρεια του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κινήσει αυτή την διαδικασία. Μήπως όμως αντιλήφθηκαν τώρα ότι αυτό είναι λάθος, εννοώντας ότι δεν θα ελέγχουν εκείνοι, οι πολιτικοί, τις εξελίξεις σε τέτοιες υποθέσεις και πάνε να το διορθώσουν;
Η τελευταία πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του οργανισμού των δικαστηρίων. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είναι αντίθετη σε ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου και κατά την άποψη μας απολύτως δικαιολογημένα. Ειδικά στα σημεία που αναφέρονται στην ιεραρχία. Ειλικρινώς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από τη διαγραφή της διάταξης που αναφέρει ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι προϊστάμενος όλων των εισαγγελέων. Μάλιστα ορθότατα η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου επισημαίνει στις παρατηρήσεις της, ότι η συγκεκριμένη διάταξη «τείνει σε σαφή μείωση του θεσμού». Μάλιστα όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση της ιεραρχικής εξάρτησης των εισαγγελικών λειτουργών από τους ανωτέρους τους κατά βαθμό και από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως επικεφαλής όλων είναι «μη ορθή», καθώς στην ουσία καταργείται «η κοινώς παραδεδεγμένη αρχή της ιεραρχικής συγκρότησης της Εισαγγελίας». Και κάποιες απλές ερωτήσεις τώρα. Σε ποιους τομείς δεν ισχύει η ιεραρχία, για να μην ισχύσει στην δικαιοσύνη; Μήπως στην κυβέρνηση δεν ισχύει; Εδώ υπάρχει ιεραρχία στα υπουργεία ανάλογα με την σπουδαιότητα τους, και οι εισαγγελείς δεν θα έχουν ιεραρχία; Μήπως κάποιοι στην κυβέρνηση έχουν στο μυαλό τους, για τα όποια σχέδια τους, τα λόγια του Γάλλου στοχαστή Blaise Pascal, ότι «η δικαιοσύνη χωρίς δύναμη είναι ανίσχυρη. Δύναμη χωρίς δικαιοσύνη είναι τυραννία»…
Αν συνδυάσει κανείς λοιπόν κάτι κινήσεις σαν και αυτές που περιγράφουμε ανωτέρω με κάποιες άλλες, τότε η κατάσταση και τα σχέδια της κυβέρνησης πρέπει να μας προβληματίσουν όλους. Πρώτα απ’ όλα η δικαιοσύνη έχει δεχθεί τελευταίως επιθέσεις από κάποιους πολιτικούς, οι οποίοι μη διστάζοντας να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες, τις αναζητούν σε αυτήν. Επίσης, η οικονομική αφαίμαξη των δικαστών, είναι και αυτή περίεργη. Οι δικαστές που εργάζονται νυχθημερόν, που πρέπει να ενημερώνονται, να διαβάζουν συνεχώς, είναι αποπαίδια και οι βουλευτές που ότι έχουν χάσει μισθολογικώς το παίρνουν με διαφορετικό τρόπο (πχ επιτροπές κλπ) και δεν πατάνε και στην Βουλή είναι οι «ωραίοι»; Και φυσικά δεν γίνονται αδικίες μόνον με τους δικαστικούς…. Για παράδειγμα ο αστυνομικός που παίζει την ζωή του θα λαμβάνει τις ίδιες αποδοχές με έναν που κάθεται στην ασφάλεια του γραφείου του και έχει γραφική εργασία μόνον; Τι είναι αυτό το ενιαίο μισθολόγιο για την κυβέρνηση; Ισοπέδωση των πάντων όπως των αξιών πέρα από τις αποδοχές; Βέβαια και οι βουλευτές θα μας πει η κυβέρνηση είχαν μειώσεις. Κάτι ακούστηκε για το γυμναστήριο της Βουλής ότι θα …κλείσει!!!!
Θα περιμένουμε να δούμε τι τελικά θα γίνει από πλευρά κυβέρνησης. Και καλά θα κάνουν και οι ταγοί της δικαιοσύνης αντί να δίνουν αυτή την θλιβερή εικόνα της δημόσιας διαμάχης τους, ενός «εμφυλίου» στις τάξεις της δικαιοσύνης ως προς τις αντιδράσεις τους για τα μισθολογικά, να βρουν την ορθή αντίδραση που θα πρέπει να έχουν, χωρίς να πληγώνουν την δικαιοσύνη. Δεν μπορούν να μιλούν για ισότητα των εξουσιών και μετά να κάνουν στάσεις εργασίας…. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει υπουργό ή βουλευτή να απεργεί!!! Ας αφήσουν τις τυχόν πολιτικές μεθοδεύσεις εκτός του χώρου της δικαιοσύνης. Γιατί αλλιώς πιθανά να βοηθούν και αυτοί στο να υλοποιηθεί εκείνο που είπε κάποτε ένας Αμερικανός συγγραφέας, «Δικαιοσύνη; Θα βρεις δικαιοσύνη στον άλλο κόσμο. Σ’ αυτή τη ζωή έχουμε μόνο νόμους»……
Διογένης ο Κυνικός