tromaktiko: Νέα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, η οποία, όμως, κρίνεται… αδύνατη!

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Νέα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, η οποία, όμως, κρίνεται… αδύνατη!



Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται κάθε μέρα η «διαμάχη» στη Γερμανία σχετικά με το αν η Ελλάδα θα έπρεπε να... βγει από τη ζώνη του ευρώ και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους.

Ένας στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, επανέφερε, μάλιστα, στην επιφάνεια τα σενάρια περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους κατά 50% , ενώ ταυτόχρονα δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη… πτωχεύσει παρά την ευρωπαϊκή βοήθεια. Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, Μίκαελ Φουκς, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, ότι «η Ελλάδα είμαι πτωχευμένη. Πιθανώς δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος για εμάς από το να αποδεχθούμε μία απομείωση κατά τουλάχιστον 50% των χρεών της».

Την ίδια ώρα, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ που μέσα στο Σαββατοκύριακο είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην εκταμίευση της έκτης δόσης, ανασκευάζει τώρα τις δηλώσεις της και αναφέρει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα καταβάλουν την επόμενη δόση εάν δεν συναινέσει το ΔΝΤ. 

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Welt (που θα κυκλοφορήσει αύριο, Τρίτη), η κ. Φέκτερ υπογραμμίζει ότι εάν δεν συναινέσει το Ταμείο, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης και δεν θα έχουν τηρηθεί οι όροι της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά. Σε αυτή την περίπτωση οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται σαν να είναι όλα εντάξει, λέει χαρακτηριστικά.

«Να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη»
Ταυτόχρονα με όλα αυτά, στη Γερμανία και πάλι, υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη τάχθηκε ανοιχτά ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ. «Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αποκτήσει μια οικονομική και σταθερή ανταγωνιστικότητα, πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατόν και εκτός Ευρωζώνης», δήλωσε χαρακτηριστικά στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF). Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι εάν δεν είναι επιτυχείς οι προσπάθειες στο πλαίσιο του EFSF, τότε θα πρέπει το εν λόγω ταμείο να μπορεί να μεθοδεύσει τον αποκλεισμό της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Πανάκριβη, άρα αδύνατη, η επιστροφή στη δραχμή

Φαίνεται, πάντως, ότι ο κ. Ντόμπριν, δεν διαβάζει τις εφημερίδες της χώρας του και πιο συγκεκριμένα τη «Μπιλντ», σύμφωνα με την οποία μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πρακτικά σχεδόν αδύνατη τη δεδομένη στιγμή. Συγκεκριμένα, στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας, δημοσιεύεται απόρρητη έκθεση του αμερικανικού Ινστιτούτου Stratfor, σύμφωνα με την οποία μια Ελληνική χρεοκοπία θα στοιχίσει στην Ε.Ε. περίπου δύο τρισεκατομμύρια ευρώ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η έκθεση κυκλοφορεί σε ανώτατους κύκλους της αμερικανικής πολιτικής, ενώ οι αναλυτές του Stratfor είναι γνωστοί για τις στενές σχέσεις τους με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Αρχικά, στην έκθεση απαξιώνονται και χαρακτηρίζονται μη ανταγωνιστικοί οι τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού και αναφέρεται ότι για το λόγο αυτό η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος προς την Τουρκία. Εκτιμάται επίσης ότι για να επιβιώσει το ευρώ η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη, ωστόσο αυτό κρίνεται πρακτικά αδύνατο τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς δεν υπάρχουν τα κεφάλαια που θα χρειαστούν ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ελληνικής χρεοκοπίας για την υπόλοιπη Ευρώπη!

Η έκθεση αναφέρει ότι «την ημέρα που η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ, θα χρειαστεί ένα ταμείο που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τρία ζητήματα:

• Πρώτον, η Ευρώπη χρειάζεται περίπου 400 δισ. ευρώ για να προστατεύσει άλλα κράτη από τη μετάδοση της κρίσης, δηλαδή τις χώρες στις οποίες η Ελλάδα είναι χρεωμένη.

• Δεύτερον, χρειάζονται περίπου 800 δισ. ευρώ για να παρεμποδιστεί η κατάρρευση ευρωπαϊκών τραπεζών, σε Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία. Οι τράπεζες θα χρειάζονταν φρέσκο χρήμα πολλών δισεκατομμυρίων για να εξασφαλίσουν τις καταθέσεις.

• Τρίτον, θα δημιουργούνταν αναταραχή στις χρηματαγορές. Η Ιταλία -όπως και η Ελλάδα- διατρέχει τον κίνδυνο να καταρρεύσει. Για να σωθεί η Ιταλία, θα απαιτούνταν άλλα 800 δισ. ευρώ.

Έτσι, το Ταμείο για τη διάσωση της Ευρώπης θα έπρεπε να διαθέτει πάνω από 2 τρισ. ευρώ. Όσο δεν υπάρχει ένα τέτοιο ταμείο, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλειστεί από το ευρώ, καταλήγει η έκθεση της Stratfor.
www.eklogika.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!