Ένας από αυτούς είναι και ο Βόλφγκανγκ Λουτς του Ινστιτούτο Δημογραφίας της Βιέννης. Ο ίδιος διαμαρτύρεται στο περιοδικό New Scientist ότι ο ΟΗΕ “δέχεται πολιτικές πιέσεις να αγνοήσει την αβεβαιότητα και να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες”.
Ο Λουτς υπολογίζει ότι θα φτάσουμε τα 7 δισεκατομμύρια κάποια στιγμή μετά τις αρχές του 2013, πιθανώς και πολύ αργότερα, το 2020. Κι αυτό γιατί οι απογραφές τείνουν να υποεκτιμούν τον πληθυσμό έως και κατά 3%.
Ο Λότσνικ, διευθυντής του Τμήματος Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, παραδέχεται ότι υπάρχει ένα περιθώριο αβεβαιότητας μερικών μηνών, ή ακόμα και ενός έτους ωστόσο εκτιμά ότι γύρω στα τέλη Οκτωβρίου ο πληθυσμός της γης θα είναι αυτός.
Η ομάδα του Λουτς εκφράζει επίσης επιφυλάξεις και για την πρόσφατη αλλαγή μεθοδολογίας στον ΟΗΕ, η οποία οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα πάνω για το μέλλον του πλανήτη.
Το δημογραφικό τμήμα εκτιμά τώρα ότι, μέχρι το 2100, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα δέκα δισεκατομμύρια και θα συνεχίσει να αυξάνεται, υποστηρίζουν οι δημογράφοι της Βιέννης.
Όπως εκτιμούν , η αύξηση θα είναι πολύ μικρότερη και μάλιστα υπάρχει πιθανότητα 85% να έχει σταθεροποιηθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός αρκετά νωρίτερα.