Γιάννης Δημαράς, Γιώργος Αρβανιτίδης, Νάσος Αλευράς, Θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Βαγιωνάς, Άδωνις Γεωργιάδης, απάντησαν στο ερώτημα του SPNews
«Ποια στάση θα κρατήσετε στην ψηφοφορία; Υπέρ ή κατά και γιατί; »
Δηλώσεις στον Δημήτρη Συρμάτση
Γιάννης Δημαράς, Πρόεδρος Πανελληνίου Άρματος Πολιτών – Ανεξάρτητος βουλευτής Β΄ Αθήνας
«Θα ψηφίσω φυσικά κατά του πολυνομοσχεδίου.
Ένα μεγάλο ΟΧΙ, λίγες ημέρες πριν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου!
Τα «μέτρα λιτότητας» είναι αντισυνταγματικά , παράλογα και αντιλαϊκά. Κτυπιούνται ανελέητα οι πολίτες αυτής της χώρας ως εύκολος και «σίγουρος στόχος» της κυβέρνησης, δεχόμενοι αφόρητες πιέσεις με συνεχείς εκβιασμούς.
Είναι τελείως άδικη η διανομή των «βαρών» στην κοινωνία , ενώ οι υπεύθυνοι συνεχίζουν να παραμένουν στο απυρόβλητο.
Η αποτυχημένη και επικίνδυνη αυτή κυβέρνηση πρέπει να αποχωρήσει άμεσα και να προκηρύξει εκλογές, πριν εξαθλιώσει πλήρως τους Έλληνες με τις συμφωνίες της.»
Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης - ΠΑΣΟΚ
«Η διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας, σε αυτή τη δραματική συγκυρία που βιώνει σήμερα η χώρα, είναι περιορισμένη όχι μόνο λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους και του ελλείμματος αλλά και εξαιτίας των διαρθρωτικών αδυναμιών, των χρόνιων παθογενειών και της στρεβλής νοοτροπίας, ενώ δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο από την αδυναμία επίτευξης εθνικής συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Η Ελλάδα, όμως, δεν έχει χρεοκοπήσει, όπως ανεύθυνα και επιπόλαια ισχυρίζονται ορισμένοι. Δίνει μάχες, που θα κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες, με απώτερο στόχο να φτάσει η χώρα το συντομότερο δυνατό σε πρωτογενές πλεόνασμα. Η άμεση προτεραιότητα είναι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και η επίτευξη των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική μας ικανότητα, τη στιγμή, μάλιστα, που βρισκόμαστε ενόψει της κρίσιμης απόφασης για τη λήψη της έκτης δόσης. Όλα αυτά αποτελούσαν, άλλωστε, και την προϋπόθεση για τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.
Οι συμφωνίες, όμως, πρέπει να τηρούνται και από τις δύο πλευρές. Θα πρέπει να καταστεί σαφές στους εταίρους μας ότι το τίμημα της διάσωσης της Ελλάδας δεν είναι η τιμωρία της και ότι πρέπει να αλλάξουν πολιτική. Ο ελληνικός λαός έχει επιδείξει ωριμότητα και έχει ήδη κάνει μεγάλες θυσίες.»
Θεόδωρος Καράογλου, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης – ΝΔ
«Στις πλέον κρίσιμες ώρες που περνάει μεταπολεμικά η χώρα, καλούμαστε για πολλοστή φορά να ψηφίσουμε ένα πολυνομοσχέδιο «σωτηρίας», με τη μορφή του κατεπείγοντος, το οποίο περιέχει και πάλι αρκετές αντισυνταγματικές ρυθμίσεις. Το χειρότερο όμως είναι, ότι είναι ένα νομοσχέδιο Εθνικού διχασμού και εξαθλίωσης της μισθωτής εργασίας.
Θα καταψηφίσουμε το πολυνομοσχέδιο γιατί λέμε ΟΧΙ:
σε «τυφλές» απολύσεις ανθρώπων και μάλιστα με αδιαφανή κριτήρια και χωρίς προφανές αποτέλεσμα.
Σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Σε νέα φοροκαταιγίδα στα ήδη πληττόμενα νοικοκυριά, με μεγάλα θύματα αυτή τη φορά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανάπηρους, πολύτεκνους και τρίτεκνους.
Στην εγκατάσταση νέου κομματικού κράτος, όπου ο υπουργός θα τοποθετεί διευθυντές, αγνοώντας τα προσόντα του πλέον αξιόλογου προσωπικού που διαθέτει το δημόσιο (πτυχιούχοι, μεταπτυχιακοί, διδάκτορες, ειδικό επιστημονικό προσωπικό).
Σε μισθούς των 600€ για νέους δασκάλους, γιατρούς, νέους ανθρώπους.
Το ΠΑΣΟΚ εκλέχθηκε πριν 2 χρόνια για να «σώσει» τη χώρα και πλέον η χώρα αγωνιά πως θα σωθεί από το ΠΑΣΟΚ. Ας πάρει πίσω το απαράδεκτο νομοθέτημα και επιτέλους ας προσφύγει άμεσα σε εκλογές."
Νάσος Αλευράς, βουλευτής Α’ Αθήνας – ΠΑΣΟΚ
" Θα ψηφίσω υπέρ, έχοντας πλήρη συνείδηση πόσο σκληρές και επώδυνες είναι πολλές από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου. Σε μια χώρα όμως με τεράστια χρέη και αδυναμία δανειοδότησης έχουμε υποχρέωση να αποφασίσουμε χωρίς προηγούμενη στάθμιση πολιτικού κόστους, με μόνο κριτήριο αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το εθνικό και συλλογικό συμφέρον, προσπερνώντας το δικαιολογημένο θυμό των πολιτών.
Οι πολιτικές που μας ζητούν οι δανειστές μας να υλοποιήσουμε δεν είναι ούτε εύκολες ούτε ευχάριστες, αντίθετα οδηγούν σε μια σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή. Η επίπονη αυτή προσαρμογή είναι αναγκαία τη δεδομένη χρονική στιγμή γιατί η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της και συντηρείται με προσφυγή σε δανεισμό βάσει διακρατικών συμβάσεων. Άρα και το υψηλό μισθολογικό κόστος στο δημόσιο πρέπει να ορθολογικοποιηθεί και κανένας από την αντιπολίτευση δεν έχει προτείνει κάποια ρεαλιστική αντιπρόταση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.
Ασφαλώς θα έπρεπε να είχε υπάρξει ένα πιο μελετημένο βαθμολόγιο και μισθολόγιο και μεγαλύτερη επεξεργασία των μισθολογικών αλλαγών ώστε να δημιουργούνται κίνητρα και όχι απότομες μισθολογικές μεταβολές. Παρά ταύτα η χώρα οφείλει να προχωρήσει στα μέτρα εκείνα
που θα την οδηγήσουν στην έξοδο από τη δημοσιονομική κρίση."
Γιώργος Βαγιωνάς , βουλευτής Χαλκιδικής - ΝΔ
Θα το καταψηφίσω, όχι για να τηρήσω κάποια κομματική γραμμή, αλλά γιατί πιστεύω ότι αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση το μόνο που έχει να προσφέρει στον τόπο είναι να αποχωρήσει.
Και το λέω αυτό, γιατί το παρόν νομοσχέδιο είναι ακόμα μία ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Μίας κυβέρνησης που έχει παραδώσει τα κλειδιά της Ελλάδας στην Τρόϊκα και το ΔΝΤ, που επιδίδεται σε έναν συστηματικό εκβιασμό της ελληνικής κοινωνίας με το φόβητρο της δήθεν μη εκταμίευσης της επόμενης δόσης.
Μίας κυβέρνησης που- όπως φαίνεται- δεν έχει ίχνος ντροπής να ζητήσει συγνώμη από τους έλληνες και τις ελληνίδες, για τα 21 χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με την συμπλήρωση των 30 χρόνων από την πρώτη ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών της και να αναλάβει τις βαρύτατες ευθύνες για αυτήν την περιπέτεια στην οποία οδήγησε τη χώρα όχι άδολα ο πρωθυπουργός στα χέρια των δανειστών της.
Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω εξαθλίωσης των μεσαίων και κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Οι Έλληνες πολίτες δεν αντέχουν άλλο. Αυτό το ξέρει και η κυβέρνηση, το γνωρίζουν και οι βουλευτές της.
Δε θα ήθελα ποτέ να βρισκόμουν στη δυσάρεστη θέση να ανήκω στην Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος και να εκβιάζομαι με το μαχαίρι στο λαιμό να ψηφίζω νομοσχέδια- όπως το συγκεκριμένο- που όχι μόνο δεν τα πιστεύω αλλά θεωρώ και επικίνδυνα. Το κρίμα μπορεί να είναι στο λαιμό των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τη θηλειά όμως την σφίγγει η κυβέρνηση στο λαιμό ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.
Άδωνις Γεωργιάδης , βουλευτής Β’ Αθήνας – ΛΑΟΣ
«Παρ' όλο που το πολυνομοσχέδιο έχει πάρα πολλά πράγματα με τα οποία συμφωνώ και κυρίως με την ανάγκη του εξορθολογισμού του δημοσίου, εν τούτοις θα καταψηφίσω.
Θεωρώ ότι η παρούσα Κυβέρνησις έχει απολέσει την Δημοκρατική της Νομιμοποίηση, δεν έχει δηλ πια το δικαίωμα να κυβερνά.
Εξελέγη με άλλα συνθήματα και άλλες υποσχέσεις, κάνει τα τελείως αντίθετα και έχασε πολύτιμο χρόνο με καθυστερήσεις και αλλεπάλληλα λάθη.
Άρα τώρα πρέπει να φύγει.
Θα καταψηφίσω λοιπόν, όχι τόσο το νομοσχέδιο αυτό καθ' αυτό, το οποίο όμως είναι γραμμένο στο πόδι, έχει πολλές αδικίες και λάθη και δεν θα έχει τα αποτελέσματα που επιδιώκει, αλλά διότι θέλω να φύγει το ΠΑΣΟΚ».