«παγώνουν» έως το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που με το υφιστάμενο χρονικό πλαίσιο λήγει το 2014.
Παράλληλα, μέσω της τροπολογίας που προωθεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης οδηγεί τις εργασιακές σχέσεις σε πλήρη αποδόμηση, απελευθερώνοντας τη σύσταση ενώσεων προσώπων ακόμη σε όλες τις επιχειρήσεις για την υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος δήλωσε στη Βουλή ότι εμμέσως πλην σαφώς είναι απαραίτητη η ψήφιση του άρθρου 37 που αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά για την καταβολή της επόμενης δόσης.
Η κυβέρνηση με την κατάθεση της τροπολογίας προχώρησε σε πλήρη ικανοποίηση των απαιτήσεων της τρόικας, οι οποίες περιλαμβάνονταν στον περίφημο e-mail που έλαβε ο κ. Κουτρουμάνης.
Το τριετές «πάγωμα», σημαίνει ότι για τα επόμενα τρία χρόνια δεν θα υπογράφονται κλαδικές συμβάσεις με αποτέλεσμα οσονούπω να παύουν να ισχύουν όσα προβλέπουν σχετικά με τις μισθολογικές απολαβές και τα επιδόματα σε κλάδο και μοιραία οι εργαζόμενοι να κληθούν να επαναδιαπραγματευθούν με τους εργοδότες με βάση τα δεδομένα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Παράλληλα με τη μη επέκταση των συμβάσεων (που αποκλείεται να ισχύσει για τρία έτη, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι ό,τι καταργείται δεν έχει επανέλθει) θα διαλυθούν σταδιακά οι εργοδοτικές ενώσεις, καθώς οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υπογράφουν ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις με χαμηλότερες μισθολογικές απολαβές, οπότε δεν θα χρειάζεται να διαπραγματεύονται για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με τους εκπροσώπους των εργαζομένων του εκάστοτε κλάδου.
Ακόμη σύμφωνα με την χθεσινή τροπολογία, η ένωση προσώπων του προηγούμενου εδαφίου συστήνεται τουλάχιστον από τα τρία πέμπτα (3/5) των εργαζομένων στην επιχείρηση, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού εργαζομένων σε αυτήν και χωρίς η διάρκειά της να υπόκειται σε χρονικό περιορισμό.
Η επιχειρησιακή σύμβαση, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση, συνάπτεται από ένωση προσώπων, και πάντως ανεξάρτητα από την κατηγορία, τη θέση ή την ειδικότητα των εργαζομένων στην επιχείρηση και, εφόσον αυτές ελλείπουν, από τις ισχύουσες πρωτοβάθμιες κλαδικές οργανώσεις και από τον εργοδότη.
Η ειδική επιχειρησιακή υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με κλαδική σύμβαση εργασίας, ωστόσο δεν επιτρέπεται να περιέχει όρους εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους από τους όρους εργασίας εθνικών συλλογικών συμβάσεων.
Παράλληλα, η τροπολογία περιέχει αλλαγή στον τρόπο περικοπής των συντάξεων στα ειδικά ταμεία, που αφορά κυρίως τους τραπεζοϋπαλλήλους, καθώς προβλέπει ότι η μείωση θα αφορά το 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης και όχι το 100%, που χορηγείται σε υποκατάσταση της κύριας, από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ.
Αναλυτικότερα επειδή δεν είναι καθορισμένο ποιο είναι το ποσό της κύριας και ποιο της επικουρικής, οι συνολικές συντάξιμες αποδοχές θα κόβονται στη μέση και θα εφαρμόζονται ανάλογα οι περικοπές που προβλέπονται για κύριες και επικουρικές. Η αλλαγή αυτή πλήττει ιδιαίτερα τους συνταξιούχους με υψηλές αποδοχές, ενώ είναι ευνοϊκή χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς θα κερδίσουν από 80 έως και πάνω από 200 ευρώ.
Ακόμη σύμφωνα με την τροπολογία, από 1.1.2016 και όχι από 1.1.2014 οι συντάξεις των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων του Δημοσίου, αναπροσαρμόζονται κατ’ έτος με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή τουδείκτηΤιμών Καταναλωτή.