να παραιτηθεί για να «μη δημιουργήσει ένα casus belli» με τη Γαλλία.
«Απευθύνω έκκληση στον Μπίνι Σμάγκι να φύγει, αποφεύγοντας έτσι τριβές με τη Γαλλία», είπε σε τηλεφωνική του παρέμβαση σε πολιτική εκπομπή του δημόσιου ιταλικού τηλεοπτικού δικτύου Rai1.
Το βράδυ της Τετάρτης «δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Σαρκοζί. Δεν συναντηθήκαμε. Δυστυχώς με τη Γαλλία, υπάρχει το θέμα Μπίνι Σμάγκι που δεν ρυθμίζει τα πράγματα», δήλωσε ο Καβαλιέρε.
«Ο Μπίνι Σμάγκι διορίστηκε από την κυβέρνηση και σήμερα η κυβέρνηση τού ζητεί να παραιτηθεί για να μη δημιουργήσει μια αιτία πολέμου», τόνισε.
Ο Μάριο Ντράγκι, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, θα αναλάβει τη θέση του Γάλλου Ζαν-Κλοντ Τρισέ ως επικεφαλής της ΕΚΤ την 1η Νοεμβρίου.
Το Παρίσι είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ντράγκι στην ΕΚΤ και σε ανταπόδοση ανέμενε ο Μπίνι Σμάγκι να παραχωρήσει τη θέση του στο διευθυντήριο του Νομισματικού Ινστιτούτου της Φρανκφούρτης σε έναν Γάλλο, ώστε το Παρίσι να μη βρεθεί χωρίς εκπρόσωπο.
«Σήμερα υπάρχουν δύο Ιταλοί» στο διευθυντήριο της ΕΚΤ. «Είμαι ενθουσιασμένος γι αυτό με την Ιταλία, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει, όσο δεν υπάρχει Γάλλος», επανέλαβε ο πρόεδρος Σαρκοζί τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο τέλος της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ύστερα από πιέσεις ο Μπίνι Σμάγκι δεσμεύτηκε τον Ιούνιο, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, να εγκαταλείψει τη θέση του για να επιλυθεί η κατάσταση απειλώντας να εμποδίσει τον Ντράγκι να αναλάβει διοικητής της ΕΚΤ.
Ωστόσο σύμφωνα με τον Τύπο, ο τραπεζίτης που δεν μπορεί να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τη θέση του πριν από τη λήξη της θητείας του το 2013 λόγω του καθεστώτος ανεξαρτησίας της ΕΚΤ, δεν δέχεται να παραιτηθεί παρά μόνο αν διοριστεί διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας.
Ο Μπερλουσκόνι αντίθετα απ' ό,τι αναμενόταν, αποφάσισε να διορίσει διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας τον μέχρι πρότινος αναπληρωτή γενικό αναπληρωτή διευθυντή της Ιγκνάσιο Βίσκο, αντικαθιστώντας τον Ντράγκι.
Η άρνηση του Μπίνι Σμάγκι να παραιτηθεί στο όνομα της «ανεξαρτησίας» της ΕΚΤ εκνεύρισε το Παρίσι, ενώ η Ιταλία δέχεται ήδη τις πιέσεις των ευρωπαίων εταίρων της που αμφισβητούν την ικανότητα της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι να διατηρήσει υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά της.