Είναι ενδεικτικό ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (Ε.Τ.Π.) έχει λάβει μία και μοναδική αίτηση από την Ελλάδα, μόλις φέτος, για οικονομική βοήθεια που αφορούσε στους απολυμένους της εταιρείας «ALDI». Κάτι που δεν είναι τυχαίο, αν λάβει κάποιος υπόψη ότι πρόκειται για εταιρεία γερμανικών συμφερόντων και όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία του Ε.Τ.Π. η Γερμανία όπως και η Γαλλία, οικονομικά εύρωστες χώρες, προσφεύγουν μαζικά στο εν λόγω ταμείο. Και δεν είναι οι μόνες, αφού ακόμη και χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και βρίσκονται πάνω κάτω στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν λάβει σημαντικές επιδοτήσεις.
E.E.: «Δώστε απαντήσεις…»
«Δεν μπορώ να σκεφτώ για ποιο λόγο η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει σωρεία αιτήσεων για την υποστήριξη των ανέργων από το Ε.Τ.Π. παρά το γεγονός ότι η ανεργία αυξάνεται συνεχώς», τονίζει στo Real.gr η εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Κριστίνα Άριγκο.
Διαψεύδοντας τα όσα γράφτηκαν ότι δηλαδή το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε τη σχετική διερεύνηση του θέματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνει: «Το 2010 η Επιτροπή έλαβε μία κοινοβουλευτική ερώτηση εάν η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις υπηρεσίες του Ε.Τ.Π. και εάν όχι γιατί. Αυτό που απαντήσαμε και απαντάμε και τώρα είναι ότι δεν είναι ο ρόλος της Επιτροπής να σκεφτεί τους λόγους και να εξηγήσει το γεγονός. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να δώσουν τις απαντήσεις στο γιατί δεν έχει η χώρα σας εκμεταλλευτεί τα κονδύλια που προορίζονται για τους ανέργους». Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο το σύνολο του κονδυλίου ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.
Αδιαφορία και… άγνοια
«Μέχρι πρότινος, δυστυχώς, δεν είχε γίνει τίποτα. Το υπουργείο δεν είχε προχωρήσει ως όφειλε στα αιτήματα προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση. Αυτό είναι γεγονός», αναφέρει η κυρία Άννα Δελαπόρτα, γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, επιβεβαιώνοντας την αδιαφορία των αρμοδίων.
Η κυρία Δελαπόρτα μόλις πριν από έναν μήνα ανέλαβε τη θέση αυτή και η επιλογή της δεν θεωρείται τυχαία, καθώς όπως λένε παράγοντες του υπουργείου τα «πάντα είχαν λιμνάσει στη Γραμματεία» και η ίδια θεωρείται ικανή να «τρέξει» τα προγράμματα.
«Η πρώτη αίτηση (της ALDI) μόλις εγκρίθηκε, αλλά έχουμε σκοπό να ζητήσουμε από τα επιμελητήρια να μας εντοπίσουν περιπτώσεις απολυμένων σε κάθε νομό της χώρας, ούτως ώστε να προχωρήσουμε σε περισσότερες αιτήσεις», τονίζει η κυρία Δελαπόρτα, περιορίζοντας να δηλώσει: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Θα το τρέξουμε από εδώ και πέρα».
Εισπράττουν όλοι εκτός Ελλάδας
Σημειώνεται ότι 13 αιτήματα χωρών (Γερμανία, Πολωνία, Ισπανία, Δανία, Τσεχία, Ολλανδία, Σλοβενία) που κατατέθηκαν στο Ε.Τ.Π. ήδη από το 2010 έγιναν φέτος αποδεκτά. Πρόκειται για κονδύλι 167 περίπου εκατ. ευρώ που δόθηκε για την ενίσχυση 29.021 ανέργων σε 17 βιομηχανικούς τομείς. Προσφάτως μάλιστα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε αρωγή από το Ταμείο ύψους 9,5 εκατ. ευρώ για την Αυστρία και 5,9 εκατ. ευρώ για την Ολλανδία για τη στήριξη του εργατικού προσωπικού που απολύθηκε.
Συνολικά, στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Ταμείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει 74 αιτήσεις, με αιτούμενο ποσό από το Ε.Τ.Π. 382,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί τα 222,6 εκατ. Εφόσον εγκριθούν όλες οι προτάσεις, 77.744 Ευρωπαίοι απολυμένοι θα έχουν λάβει κατά μέσο όρο έκαστος περίπου 7.000 ευρώ ως ποσό ενίσχυσης.
Εγκληματική αδιαφορία
«Αυτήν τη στιγμή η ανεργία εξελίσσεται σε μάστιγα. Ένας στους τρεις εργαζομένους βιώνει είτε τη μερική εργασία, είτε την ανεργία και στο λεκανοπέδιο μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν. Δεν έχουμε περιθώριο να χάνουμε αυτά τα κονδύλια που μπορούν να αποτελέσουν «ανάσα». Δυστυχώς, φτάνουμε να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα, αντί να μιλάμε για πολιτικές ανάπτυξης νέων θέσεων. Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια», τονίζει η πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών, κυρία Στάβυ Σαλουφάκου.