tromaktiko: Σε νοσοκομείο ο Ράτκο Μλάντιτς, «πιέζει» τη δίκη η κακή κατάσταση της υγείας του

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Σε νοσοκομείο ο Ράτκο Μλάντιτς, «πιέζει» τη δίκη η κακή κατάσταση της υγείας του



Σε νοσοκομείο με συμπτώματα πνευμονίας νοσηλεύεται από το βράδυ της Δευτέρας ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων, Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος... δικάζεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η κατάσταση της υγείας του είχε επιβαρυνθεί το τελευταίο διάστημα και είναι χαρακτηριστικό ότι το Δικαστήριο δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να «σπάσει» σε δύο χωριστές δίκες το εις βάρος του κατηγορητήριο, ώστε να εξασφαλιστεί πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη εγκαίρως.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Μλάντιτς, Μίλος Σάλτζιτς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ενημερώθηκε από το δικαστήριο πως ο εντολέας του μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, «πιθανότατα λόγω πνευμονίας».

Ο Σάλτζιτς δεν ήταν σε θέση να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το ICTY.

Ο Ράτκο Μλάντιτς καταζητείτο επί 16 χρόνια. Συνελήφθη στις 26 Μαΐου του 2911 στο έδαφος της Σερβίας και κατά πληροφορίες στο χωριό Λαζάρεβο, 120 χλμ. βορειοδυτικά του Βελιγραδίου.

Το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει είναι βαρύτατο: γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση του εθιμικού δικαίου του πολέμου.

Η πλέον σοβαρή κατηγορία εναντίον του θεωρείται η σφαγή της Σρμπρένιτσα, όπου εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 8.000 άμαχοι μουσουλμάνοι (άνδρες και νεαρά αγόρια) το 1995. Ο ίδιος αρνείται ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο στη σφαγή της Σρμπρένιτσα.

Με δεδομένη την κακή κατάσταση της υγείας του, το ICTY εξετάζει να «σπάσει» την «υπόθεσης Μλάντιτς» σε δύο ξεχωριστές δίκες, μία για τη Σρμπρένιτσα και μία για το Σαράγεβο, ώστε να εξασφαλιστεί πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη εγκαίρως.

Οι εισαγγελείς έχουν προτείνει τη διεξαγωγή πρώτα της δίκης για το ρόλο του Μλάντιτς στη γενοκτονία της Σρμπρένιτσα και να ακολουθήσει η δίκη για τις ευθύνες του στην πολιορκία του Σεράγεβο.

Η εκδίκαση της υπόθεσης για τη Σρμπρένιτσα θεωρείται πως μπορεί να γίνει συντομότερα αφού παρουσιαστούν τα στοιχεία του Δικαστηρίου κατά του Μλάντιτς. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, τα στοιχεία θα έχουν παρουσιαστεί μέσα σε ένα χρόνο.

Το δικαστήριο, που θεωρητικά πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο του μέχρι το 2014, έχει δεχθεί κριτική για την αργή πορεία της εκδίκασης προηγούμενων υποθέσεων, που κρατούν χρόνια.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!