tromaktiko: «Πυρά» υπουργών για το άρθρο των τριών

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

«Πυρά» υπουργών για το άρθρο των τριών



Απάντηση στο περίφημο άρθρο των τριών υπουργών (Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιάννη Ραγκούση) έδωσαν χθες...
στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, οι εκπρόσωποι του λεγόμενου «λαϊκού ΠΑΣΟΚ», δηλώνοντας το δικό τους «παρών», μετά από εκείνο των «μεταρρυθμιστών» και το προϋπάρχον του Ευ. Βενιζέλου. Την ίδια ώρα, στην κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη αρραγούς μετώπου ενόψει της διαπραγμάτευσης της Κυριακής στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, ενώ την αναγκαιότητα της ψήφισης «από όλους τους βουλευτές, όλων των άρθρων» του πολυνομοσχεδίου για την εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο την Πέμπτη, επαναλάμβανε μονότονα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τη διαφοροποίησή τους με το περιεχόμενο του άρθρου των τριών υπουργών εξέφρασαν εμμέσως, πλην σαφέστατα, χωρίς πάντως ονομαστική αναφορά στους υπογράφοντες, πολλοί συνάδελφοί τους. «Είναι ώρα ευθύνης και αυτοσυγκράτησης για όλους», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Παπουτσής, που ζήτησε να εξηγηθεί στον κόσμο τι θα συμβεί αν αποτύχει η προσπάθεια, αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο την Πέμπτη, «τι θα σημάνουν για την ελληνική κοινωνία και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά οι περιπέτειες είτε της χρεοκοπίας, είτε των εκλογών ή ακόμα τι θα σημαίνει συγκεκριμένα η Ελλάδα της δραχμής». Ως εκ τούτου, ζήτησε να συνεχίσει η κυβέρνηση την προσπάθειά της και μάλιστα με επιτάχυνση των πρωτοβουλιών της, αλλά «πάνω από όλα με ευαισθησία και σεβασμό στα προβλήματα της κοινωνίας». Θυμίζοντας μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ είχε καταγγείλει την αναφορά του Κώστα Μητσοτάκη στο παρελθόν προς τους αστυνομικούς ότι «εσείς είστε το κράτος», τόνισε ότι το κράτος «δεν είναι ούτε αστυνομικό, ούτε στρατιωτικό», ξεκαθαρίζοντας τον ρόλο που επιφυλάσσει στην Αστυνομία ως πολιτικός της προϊστάμενος.

Έντονες ήταν οι επικρίσεις και άλλων βουλευτών όσον αφορά στα περί «συντεχνιών» που αναφέρονταν στο άρθρο των τριών υπουργών. «Πρέπει να πολεμάμε μεν τις συντεχνίες, αλλά δεν είναι συντεχνία οι άνεργοι, δεν είναι συντεχνία οι επαγγελματίες που κλείνουν τα μαγαζιά τους, δεν είναι συντεχνία η κοινωνία που υποφέρει», σημείωσε ο Δημήτρης Ρέππας, ζητώντας σε αυτούς «να ρίξουμε το βάρος», ενώ ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις του Κώστα Σκανδαλίδη και του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

Ακόμα και ο Θόδωρος Πάγκαλος, που έχει δηλώσει ότι εν πολλοίς συμφωνεί με το περιεχόμενο του άρθρου, παραδέχθηκε ότι «υπάρχει πρόβλημα στην κοινωνία» και «πρέπει να δώσουμε προοπτική στους πολίτες». Αρκετοί δε, ήταν οι υπουργοί που ζήτησαν να μην ταυτίζεται ολόκληρη η κοινωνία που πλήττεται με τις συντεχνίες, με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να σημειώνει πως «είναι λάθος να δίνουμε την αίσθηση ότι εκλαμβάνουμε τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών ως συντεχνίες και να ανοίγουμε πόλεμο μαζί τους», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ότι έτσι «ρέπουμε προς τον αυταρχισμό». «Δε βοηθάει να μας διακρίνετε σε μεταρρυθμιστές και μη», σημείωσαν οι κ.κ. Πάνος Μπεγλίτης και Σωκράτης Ξυνίδης, με τον πρώτο μάλιστα να ξεκαθαρίζει ότι δεν αναγνωρίζει σε κανέναν το δικαίωμα να αυτοχρήζεται «πιο μεταρρυθμιστής από τους άλλους» σε αυτόν τον «σκληρό αγώνα για τη σωτηρία της χώρας». «Προσοχή στο δημόσιο λόγο μας», συνέστησε η Φώφη Γεννηματά, τασσόμενη υπέρ της αλληλεγγύης και της ενότητας και κατά της εσωστρέφειας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι από τους υπογράφοντες το επίμαχο άρθρο, ο Ανδρέας Λοβέρδος απουσίαζε στο εξωτερικό, ο Γιάννης Ραγκούσης αποχώρησε αρκετά πριν τελειώσει η συνεδρίαση και η Άννα Διαμαντοπούλου φέρεται να ζήτησε μεγαλύτερη προβολή των θετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας πάντως ως «τραγικές μειοψηφίες» όσους καταλαμβάνουν τα υπουργεία, για να βρει την συμπαράσταση αίφνης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που τάχθηκε έτσι μόνος (αφού ο Ηλίας Μόσιαλος που είχε αρθρογραφήσει σχετικά, προτίμησε να μη μιλήσει) υπέρ των «μεταρρυθμιστών».

Απόλυτα αναγκαία η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Μεγάλη συζήτηση έγινε γύρω από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Πέμπτη, με τον πρωθυπουργό να τη συνδέει με την έκβαση της Συνόδου Κορυφής και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να υπερθεματίζει, επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι «πρέπει συντεταγμένα να ψηφίσουμε όλοι οι βουλευτές όλα τα άρθρα», αφήνοντας πάντως ένα παράθυρο βελτιώσεων της τελευταίας στιγμής, την ώρα που άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες απέρριπταν το ενδεχόμενο κομματικής πειθαρχίας. Να δώσει σαφές πλαίσιο για τις βασικές αρχές της διαπραγμάτευσης της Κυριακής στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σήμερα το απόγευμα κάλεσε τον πρωθυπουργό η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προκειμένου να δώσει απάντηση στην κριτική που θέλει την κυβέρνηση «παρατηρητή» στις εξελίξεις και αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες, θέση με την οποία φέρονται να συμφώνησαν οι κ.κ. Ρέππας και Σκανδαλίδης. Η ίδια μάλιστα ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις για το τι άλλαξε από το Μεσοπρόθεσμο μέχρι σήμερα, ώστε να κατανοήσουν οι βουλευτές και οι πολίτες τη στάση της κυβέρνησης.

«Θέλουμε λύσεις οριστικές, είναι ώρα η Ευρώπη να λάβει σημαντικές αποφάσεις για να βγει από την κρίση», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «θα καλέσουμε και πάλι τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ώστε και αυτή την ύστατη στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους», από κοινού με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, τα συνδικάτα και τα ΜΜΕ. Επανέλαβε δε την ανάγκη «αρραγούς μετώπου» από το οποίο «δεν περισσεύει κανείς», τονίζοντας εκ νέου την κρισιμότητα της κατάστασης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος οριοθέτησε ως στόχους την εγγύηση της ρευστότητας των τραπεζών και την προστασία των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ κατήγγειλε τα φαινόμενα βίας και ανομίας που «υπονομεύουν την εικόνα της χώρας διεθνώς» και ζήτησε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Καταφέρθηκε κατά της αντιπολίτευσης κατηγορώντας την για δημαγωγία, όσων θέλησαν να κάνουν την Ελλάδα «αποδιοπομπαίο τράγο» στην Ευρώπη και των «κατεστημένων» που δεν θέλουν αλλαγές, ενώ επέμεινε και εκείνος στην ανάγκη να νιώσουν οι πολίτες σιγουριά και προοπτική.
real.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!