Το ΕΑΑ θεμελιώθηκε το 1840 και σήμερα αποτελείται από 5 Ινστιτούτα: (1) Αστρονομίας και Αστροφυσικής, (2) Γεωδυναμικό, (3) Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, (4) Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης και (5) Αστροσωματιδιακής Φυσικής «ΝΕΣΤΩΡ».
Το ιστορικό κτήριο του Αστεροσκοπείου, το οποίο πρώτο φιλοξένησε τις υπηρεσίες του ΕΑΑ, χτίστηκε στο Λόφο Νυμφών απέναντι από την Ακρόπολη και κατασκευάστηκε από τον διάσημο Δανό Αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Το ιστορικό κτήριο Σίνα του ΕΑΑ βραβεύτηκε το 2010 με το European Union prize/Europa Nostra Award ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Ελληνική Κυβέρνηση σχεδιάζει να μετατρέψει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΑΑ σε ιδιωτικό σε αντίθεση με αντίστοιχα ερευνητικά κέντρα στο εξωτερικό τα οποία αποτελούν δημόσια ερευνητικά κέντρα. Σχεδιάζει επίσης να περικόψει επιπλέον τον ετήσιο προϋπολογισμό του Κέντρου κατά 30%. Αν αυτό πραγματοποιηθεί, πολύ κρίσιμες υπηρεσίες του Αστεροσκοπείου όπως η σεισμική παρακολούθηση της χώρας σε 24ωρη βάση θα καταρρεύσουν.
Σήμερα, η Ελλάδα διαθέτει λιγότερο από 0,6% του ΑΕΠ για την έρευνα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης που κυμαίνεται στο 1,85%.
Η συνολική δαπάνη για τη μισθοδοσία του ΕΑΑ δεν ξεπερνάει τα 5 εκ. €, ενώ όλα τα λειτουργικά έξοδα του ΕΑΑ καλύπτονται από ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ιδιωτική χρηματοδότηση της έρευνας στην Ελλάδα είναι ελάχιστη ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκύρια, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης θα καταστρέψει τη διεπιστημονικότητα του ΕΑΑ, μειώνοντας την ικανότητα για έρευνα, εκπαίδευση και παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.
Εξειδικευμένοι επιστήμονες και τεχνικοί θα μείνουν άνεργοι καθώς τα τηλεσκόπια του ΕΑΑ, τα εργαστήρια και οι βασικές υποδομές για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών θα υποβαθμιστούν.
Εάν δεν δράσουμε τώρα, θα χρειαστούν δεκαετίες για να επαναφέρουμε το ΕΑΑ στη σημερινή του κατάσταση. Μη έχοντας άλλον τρόπο να αντιδράσουμε σε αυτές τις άδικες αποφάσεις, σας ζητάμε να υπογράψετε αυτή την αίτηση, υποστηρίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΑΑ.