tromaktiko: ΟΑΣ Νομού Λασιθίου: Υπόμνημα Συλλαλητηρίου

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΟΑΣ Νομού Λασιθίου: Υπόμνημα Συλλαλητηρίου



Προς : Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Κώστα Σκανδαλίδη
Κοιν : Βουλευτής Λασιθίου και Γ.Γ. ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Καρχιμάκη...
 Βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννη Πλακιωτάκη
Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη
Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεανώ Βρέντζου
Αντιπεριφερειάρχη κ. Καστρινάκης
Δήμους Νομού Λασιθίου & Μ.Μ.Ε.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ:
Κύριε υπουργέ, Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού μας , βρισκόμαστε στο μεγαλύτερο αδιέξοδο των τελευταίων 15 χρόνων . Είμαστε από τις πιο παραγωγικές περιοχές της χώρας και όμως αντιμετωπίζουμε τεράστια και χρονίζοντα προβλήματα . Με το πανλασιθιώτικο συλλαλητήριο μας την Πέμπτη 6/10 απαιτούμε λύσεις τώρα , με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στα παρακάτω δίκαια αιτήματα μας .

1) Μείωση του κόστους παραγωγής : α) Μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και στις ζωοτροφές . β) Έλεγχος της ποιότητας και των τιμών των αγροτικών εφοδίων καθώς και της διακίνησης τους .

2) Προστασία της διακίνησης των αγροτικών μας προϊόντων προς τις αγορές ,ανεξάρτητα των όποιων δίκαιων ταξικών απεργιακών κινητοποιήσεων .

3) Ατομική δανειοδότηση μας , με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου με 2000 ευρώ ανά στρέμμα θερμοκηπίου και 100 ευρώ ανά ζωική μονάδα .

4) Δυναμική και συντονισμένη απαίτηση του υπουργείου σας , όπως και των άλλων χωρών ( Ισπανία , Ιταλία , Γαλλία , Ολλανδία) , για 600 εκατ. ευρώ παραπάνω αποζημίωση λόγω e-coli από το ευρωπαϊκό γεωργικό ταμείο .

5) Λόγω αδικιών στην καταβολή αποζημιώσεων , όπως στην περίπτωση του e-coli ή σε άλλες του ΕΛΓΑ , ζητάμε την στήριξη μας από εθνικούς πόρους .

6) Αποκατάσταση της φήμης των προϊόντων μας , διαφήμιση και προώθηση τους τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική αγορά .

7) Εξαίρεση από κάθε νέο χαράτσι στους αγρότες και κτηνοτρόφους καθώς και όλων των εκμεταλλεύσεων μας κάθε βαθμίδας .

8) Ουσιαστικό πάγωμα των αγροτικών δανείων σε όλες τις τράπεζες μέχρι του χρόνου παραγραφής τους .

9) Αδειοδότηση χρήσης επιδοτούμενων ΑΠΕ στις γεωργικές - κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις για παραγωγή των ενεργειακών αναγκών τους .

10) Ποιοτική και οικονομική αναβάθμιση του προγράμματος δακοκτονίας και μέτρα διαφάνειας στις εμπορικές διαδρομές του ελαιόλαδου προς όλες τις κατευθύνσεις .

11) Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων της εξισωτικής και του ΕΛΓΑ , για την περίοδο του 2011 .

12) Χρηματοδότηση του κόστους αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων .

13) Να προχωρήσουν επιτέλους τα έργα υποδομής και ιδιαίτερα τα αρδευτικά που είναι βαλτωμένα εδώ και χρόνια .

Κύριε υπουργέ επανειλημμένως έχουμε ακούσει τον πρωθυπουργό τον ίδιο , να αναφέρει ότι ο πρωτογενής τομέας , ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ δηλαδή , μπορεί να γίνει η ατμομηχανή για να πάρει μπρος η οικονομία της χώρας μας . Θα πρέπει λοιπόν να μας κοιτάξετε με ειλικρίνεια στα μάτια και με πρωτοβουλίες σας αυτή την κρίσιμη στιγμή , να δώσετε ελπίδα στους ήδη ταλαιπωρημένους και χρεωμένους συνάδελφους αγρότες και κτηνοτρόφους .

Η διασφάλιση μιας καλής και επικερδής παραγωγής , είναι αυτή που θα φέρει ουσιαστική στήριξη της οικονομίας της χώρας μας και αυτό βρίσκετε τόσο στα χέρια σας , όσο και στα χέρια των συναδέλφων σας στα συναρμόδια υπουργεία .

Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να προσφύγουμε σε νέες πιο δυναμικές κινητοποιήσεις και αγώνες για να πετύχουμε τα αυτονόητα .

Με εκτίμηση
ΟΑΣ Λασιθίου ΑΣ <<Ησίοδος>> ΑΣ Εκτός Εποχής
ΑΣ Κουτσουρά ΑΣ Οροπεδίου Λασιθίου ΑΣ Λεύκης
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Λασιθίου
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!