tromaktiko: Στο λιμάνι του Ηρακλείου εγκλωβισμένοι οι αγρότες της Μεσαράς

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Στο λιμάνι του Ηρακλείου εγκλωβισμένοι οι αγρότες της Μεσαράς



Στο λιμάνι του Ηρακλείου τελικά παρέμεινε εγκλωβισμένο λόγω της απεργίας της ΠΝΟ το πλοίο «Κνωσός Παλάς», με δεκάδες φορτηγά – ψυγεία που... επιβιβάστηκαν σε αυτό το βράδυ του Σαββάτου, ύστερα από κινητοποίηση αγροτών από τη Μεσαρά.

Συγκεκριμένα 75 περίπου φορτηγά - ψυγεία με αγροτικά και άλλα ευπαθή προϊόντα που υπολογίζονται στους 1500 τόνους, επιβιβάστηκαν στο πλοίο των Μινωικών Γραμμών και ενώ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ανακοινώθηκε η αναχώρησή του, το πλοίο παραμένει μέχρι αυτήν την ώρα στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΑΣΝΗ κ. Τζωρτζάκη, η αναβολή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα το σημείο πρόσδεσης του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου και γραμματέας της ΟΑΣΝΗ κ.Γιώργος Ντισπιράκης, δήλωσε στο Flashnews.gr, ότι οι προσπάθειες για αναχώρηση του πλοίου θα συνεχιστούν και σήμερα καθώς οι περίπου 1500 τόνοι με ευπαθή προϊόντα κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή και πρέπει πάση θυσία να «φτάσουν» στον προορισμό τους.

Στο λιμάνι του Ηρακλείου και η Δήμαρχος Φαιστού

Στο λιμάνι του Ηρακλείου, μαζί με τους αγρότες του Δήμου Φαιστού, αλλά και ευρύτερα του νομού, βρέθηκε η Δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, προκειμένου να διευθετηθούν οι διαδικασίες μεταφοράς ευπαθών κηπευτικών προϊόντων στην Αθήνα.

Τη Δήμαρχο Φαιστού συνόδευε ο Τοπικός Αντιδήμαρχος Τυμπακίου κ. Γιάννης Μανιαδάκης, ο οποίος μαζί με την κ. Πετρακογιώργη, βρίσκονταν από το πρωί σε διαδικασίες συζητήσεων και διευθετήσεων επί των θεμάτων απόπλου, αλλά και μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων.

Εκτός από την επείγουσα επιστολή που κοινοποίησε η Δήμαρχος Φαιστού στους υπουργούς Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, είχε διαρκείς συσκέψεις και επικοινωνία με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, αλλά και τοπικά, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο απόπλους ενός τουλάχιστον πλοίου, για να μην υπάρξουν προβλήματα αναφορικά με την αγροτική παραγωγή.

Στο πλαίσιο των διεκδικήσεων της, η κ. Πετρακογιώργη έκανε σαφές στους ιθίνοντες πως εκτός από τα προβλήματα καταστροφής της παραγωγής, υπήρχαν παράλληλα ζητήματα τόσο σε σχέση με παραδόσεις προϊόντων στο εξωτερικό, όσο και αναφορικά με την τήρηση Διεθνών συμφωνιών, που θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο, αλλά και αρνητικό αντίκτυπο για την αξιοπιστία της χώρας και των τοπικών παραγωγών γενικότερα. Η κ. Πετρακογιώργη εξήγησε επίσης σε όλες τις επικοινωνίες και συσκέψεις που είχε, την άμεση αναγκαιότητα να βρεθεί λύση για την τωρινή παραγωγή, αλλά και μια γενικότερη λύση στα προβλήματα μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων και πρώιμων κηπευτικών.

Μέχρι την Τρίτη η απεργία των ναυτεργατών

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας η απεργία των ναυτεργατών θα συνεχιστεί για ένα ακόμη 48ωρο, μέχρι την Τρίτη 25/10 στις 6 πμ,

Την ίδια ώρα και στην Κρήτη, μετά από έξη ημέρες απεργίας των ναυτεργατών, με τα πλοία να παραμένουν «δεμένα», είναι εμφανείς οι ελλείψεις σε προιόντα, όπως γάλα αλλά και οτιδήποτε «φρέσκο» μεταφέρεται στο νησί.

Η συνέχιση της απεργίας και την επόμενη εβδομάδα, είναι βέβαιο πως θα κάνει εμφανείς τις ελλείψεις και σε άλλα προιόντα, ενώ θα υπάρξουν προβλήματα και στην γενική λειτουργία των επιχειρήσεων.

Παράλληλα σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκονται εκατοντάδες Κρητικοί που πρέπει να μεταβούν στην Αθήνα είτε για δουλειές, είτε για λόγους υγείας, και λόγω της απεργίας των ναυτεργατών, υποχρεώνονται είτε να ταξιδέψουν αεροπορικώς, είτε - λόγω της οικονομικής κρίσης - έχουν αποκλειστεί στο νησί.

"Επιταγμένοι" οι απεργοί ναυτεργάτες!!!

Εντύπωση προκαλεί το ότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Flashnews.gr, η επίταξη των ναυτεργατών παραμένει σε ισχύ από τις 30/11/2010, με το αιτιολογικό ότι στη διάρκεια της πολυήμερης απεργιακής κινητοποίησης που πραγματοποίησαν οι ναυτικοί την περίοδο εκείνη δημιουργήθηκε πρόβλημα με την προμήθεια των νησιών σε τρόφιμα και φάρμακα, ενώ κινδύνεψε η αγροτική παραγωγή.

Την απόφαση της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών είχε λάβει ο τότε υπουργός Θαλασσίων υποθέσεων κ.Διαμαντίδης και παρά του ότι αμφισβητήθηκε απο νομικούς, η επίταξη των απεργών και τα "φύλλα επιστράτευσης¨ εξακολουθούν να είναι σε ισχύ.

Η συνάντηση ΠΝΟ - Χρυσοχοίδη

Το μεσημέρι της Παρασκευής η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ είχε συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στην οποία εξετάστηκαν τα αιτήματα των ναυτεργατών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, έγινε εποικοδομητική συζήτηση και ο κ. Χρυσοχοϊδης απαντώντας στα αιτήματα της απεργίας της Ομοσπονδίας, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

1ον. Με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη βουλή, η εποπτεία του ΝΑΤ μεταφέρεται αυτούσια στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και διατηρείται η αυτονομία του.

2ον. Σε συνεργασία και συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, θα υπάρξει η βέλτιστη λύση για το θέμα των συντάξεων του ΝΑΤ.

3ον. Ο Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (ΕΛΟΕΝ) θα εκσυγχρονισθεί.

4ον. Ο λογαριασμός του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας θα ενισχυθεί με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, έτσι ώστε να ενισχυθεί το ποσό που διατίθεται στους άνεργους ναυτικούς.

http://www.flashnews.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!