Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, έγινε ακόμη πιο δημοφιλής. Όχι λόγω των επικείμενων προεδρικών και δημοτικών εκλογών, αλλά επειδή αποδείχθηκε δεύτερη ξαδέλφη της προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο πατέρας της οποίας έχει καταγωγή από τη Βουλγαρία. Όπως έγινε γνωστό, οι γιαγιάδες των δύο γυναικών ήταν αδελφές.
"Η Ντίλμα μας" , όπως αποκαλούν την πρόεδρο της Βραζιλίας πολλοί Βούλγαροι, έχει περισσότερους από 100 συγγενείς ανά τη βουλγαρική επικράτεια.
Τους συγγενείς αυτούς φρόντισε να τους "ανακαλύψει" το ιστορικό μουσείο της ορεινής πόλης Γάμπροβο, απ'όπου, στις αρχές του εικοστού αιώνα, πήρε τον δρόμο της μετανάστευσης ο πατέρας της Πέταρ Ρούσεφ, για να καταλήξει στη μακρινή Βραζιλία, όπου γεννήθηκαν ο Ίγκορ και η Ντίλμα.
Του μουσείο φρόντισε να μελετήσει και να προσθέσει στα εκθέματά του το γενεαλογικό δέντρο της κ. Ρούσεφ μέχρι το 1735, γεγονός, που προκάλεσε βαθύτατη εντύπωση στην πρόεδρο της Βραζιλίας, σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ.
"Σήμερα είναι μια από τις πλέον συγκινητικές στιγμές σε όλη τη ζωή μου. Σήμερα εκπληρώνω το όνειρο του πατέρα μου". Μ' αυτά τα λόγια απευθύνθηκε η Ντίλμα Ρούσεφ στο πλήθος που την υποδέχτηκε, με θέρμη και συγκίνηση, στην αυλή του γυμνασίου "Βασίλ Απρίλοφ", στην ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα της.
Τη γενέτειρα του πατέρα της επισκέφθηκε η κ. Ρούσεφ τη δεύτερη και τελευταία μέρα της πρώτης επίσκεψης προέδρου της Βραζιλίας στη Βουλγαρία, μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών πριν από πενήντα χρόνια.
Στη φορτισμένη συναισθηματικά, σύντομη, ομιλία της, η Ντίλμα Ρούσεφ υπογράμμισε τη συμβολική αξία της επίσκεψης της στην πατρίδα του πατέρα της πέρα από τον Ατλαντικό ωκεανό ως σύμβολο της ελπίδας αλλά και τις εφικτής δυνατότητας να ξεπεραστούν οι πολιτικές, θρησκευτικές και εθνικές διαφορές στην πορεία της δημιουργίας ενός ενιαίου κόσμου, προς όφελος όλων των κατοίκων του.
Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο οποίος συνόδευσε "εκτός πρωτοκόλλου" την πρόεδρο της Βραζιλίας στο Γάμπροβο, αλλά και στην αρχαία πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Βελίκο Τίρνοβο, μαζί με τη σύζυγο του Ζόρκα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την επίσκεψη αυτή θα ανοίξει νέα "σελίδα" στις διμερείς σχέσεις, "αφού στον σημερινό κόσμο οι αποστάσεις δεν έχουν πια ιδιαίτερη σημασία", όπως επισήμανε.
"Εγώ φοβόμουν ότι η συνομιλία μας θα είναι πολύ επίσημη. Αλλά η Ντίλμα μας είναι τόσο άμεση, τόσο θερμή, τόσο χαρισματική". Μ' αυτόν τον τρόπο περιέγραψε ξάδελφος της κ. Ρούσεφ, στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ, τις εντυπώσεις των έξι συγγενών, με τους οποίους η πρόεδρος της Βραζιλίας συναντήθηκε στην πόλη Γάμποροβο.
Κατά τα άλλα, στις επίσημες επαφές της προέδρου της Βραζιλίας στη Σόφια, η μεγαλύτερη έμφαση τέθηκε στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Και στο παραδοσιακό φόρουμ επιχειρηματιών, στο οποίο από την πλευρά της Βραζιλίας έλαβαν μέρος οι μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, εκπρόσωποι των οποίων συνοδεύουν την πρόεδρο στην περιοδεία της στην Ευρώπη.
Για "δυνάμει νέα πόρτα για την έξοδο της Βουλγαρίας από την κρίση" έκανε λόγο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ύστερα από τη σύντομη συνάντηση του με την πρόεδρο της Βραζιλίας, αναφερόμενος στην προοπτική ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.
Για τους απλούς πολίτες, η διήμερη παραμονή της προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ στην πατρίδα του πατέρα της υπήρξε η πλέον συγκινητική επίσκεψη ηγέτη ξένου κράτους στην ιστορία, όπως αναφέρουν τα βουλγαρικά ΜΜΕ.