Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι απολύσεις στο δημόσιο.
Οι ελεγκτές απέκλεισαν το σενάριο να μπουν στην εφεδρεία όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης καθώς με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρξει μείωση των δαπανών. Οι υπάλληλοι που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω είναι, σύμφωνα με την περσινή απογραφή, πάνω από 43.000 και οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο.
Οι επικεφαλής της Τρόικας ζήτησαν το κλείσιμο συγκεκριμένων δημόσιων οργανισμών και μαζί την απόλυση των εργαζομένων τους, γεγονός το οποίο προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει ακόμα τα νομικά κωλύματα που υπάρχουν.
Ενδεικτικό του αδιεξόδου που επικρατεί είναι οι διαρροές που υπήρξαν από τα δύο συναρμόδια υπουργεία για το επίμαχο θέμα: ήταν ολιγόλογες χωρίς να δίνουν κανένα απολύτως στοιχείο, λέγοντας πως οι συζητήσεις με την Τρόικα θα συνεχιστούν.
Το πιο πιθανό σενάριο –εκτός από το σοβαρό ενδεχόμενο των απολύσεων- είναι να μπουν σε εφεδρεία όσοι έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ από το 2000 έως σήμερα. «Αγκάθι» ωστόσο αποτελούν τα κριτήρια και ο φόβος της προσφυγής στην δικαιοσύνη όσων θα μπουν εφεδρεία, καθώς μία δικαίωση είναι ικανή για να καταρρίψει το όλο εγχείρημα.
Οι συσκέψεις μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών όπως των Ευ. Βενιζέλου, Δ. Ρέππα, Γ. Κουτρουμάνη, Χρ. Πρωτόπαπα, Ντ. Ρόβλια και Α. Διαμαντοπούλου θα συνεχιστούν μέχρι και την παραμονή του κρίσιμου υπουργικού συμβουλίου της Κυριακής, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την εργασιακή εφεδρεία.
Ικανοποίηση για το ενιαίο μισθολόγιο – Προβληματισμός για τις δικαστικές αποφάσεις
Οι ελεγκτές της Τρόικας σχολίασαν θετικά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου του ενιαίου μισθολογίου καθώς από το μέτρο εκτιμούν ότι θα μειωθούν ακόμα περισσότερο οι δαπάνες.
Σήμερα οι Τροϊκανοί θα συναντηθούν με τον Μιλτιάδη Παπαιωάννου μετά την σύσκεψη που έκαναν την Παρασκευή το μεσημέρι στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Οι επικεφαλής του κλιμακίου δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για τις σημαντικές καθυστερήσεις που υπάρχουν στην έκδοση αποφάσεων όσον αφορά τις δικαστικές διαμάχες που έχουν οι φορολογούμενοι με το κράτος. Εκείνο που σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσουν από τον υπουργό δικαιοσύνης είναι τέτοιου είδους υποθέσεις να έχουν άμεση προτεραιότητα.
ΔΣΑ: «Παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της δικαοσύνης από την Τρόικα»
«Ωμή παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης», χαρακτηρίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος, την επίσκεψη κλιμακίου της Τρόικας στο Πρωτοδικείο Αθηνών και τις επαφές που είχε με το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Ο Γιάννης Αδαμόπουλος τόνισε ότι αδυνατεί να αντιληφθεί το λόγο και την ιδιότητα «υπό την οποία οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ενδιαφέρθηκαν να πληροφορηθούν στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, καθιστώντας μάλιστα τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης δικαστές απολογούμενους αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί εν γένει στον κλάδο μας, προβαίνοντας σε χιλιοειπωμένες διαπιστώσεις, ενέργειες, οι οποίες ουδόλως αρμόζουν σε μια ομάδα ανθρώπων «έξωθεν» προερχόμενη, δίχως την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση».
Άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων ζήτησε η Τρόικα από τον Ραγκούση
Η νομοθετική ρύθμιση για την απελευθέρωση των ταξί και των φορτηγών, καθώς και η πορεία αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΑΣΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Γιάννη Ραγκούση με την τρόικα.
Ως προς τα ταξί, οι υπεύθυνοι της τρόικας χαρακτήρισαν ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας να προχωρήσει το νομοσχέδιο για το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί και των φορτηγών το συντομότερο δυνατό.
Ο υπουργός Υποδομών μετά τη συνάντηση δήλωσε «από τη στιγμή που αναλάβαμε την πολιτική υποχρέωση να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, περιορίζοντας το εισόδημα εκατομμυρίων Ελλήνων, αποτελεί χρέος ηθικό να μην υποκύψουμε στις συντεχνιακές απαιτήσεις για διατήρηση προνομίων άλλης εποχής».