Η πλέον πρόσφατη συνηγορία υπέρ αυτού του κινδύνου, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές που επικαλείται το Ρόιτερς, είναι το ότι «καταγράφεται μια σαφής εξασθένηση του βιομηχανικού τομέα της Κίνας».
Η δυσάρεστη για τους επενδυτές τριμηνιαία διαμόρφωση των δεικτών αυτών οφείλεται επίσης, κατά τις ίδιες πηγές, στις ανησυχίες διότι παρατείνεται η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών (-4,6%) και των ορυχείων (-2%) συγκαταλέγονται σε αυτές που υποχώρησαν χθες στο μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά και σε αυτές που έχουν πολύ μεγάλες ζημιές στο τρίμηνο που λήγει.
«Ο εξασθενημένος βιομηχανικός τομέας ανησυχεί τις αγορές», σχολίασε ο αναλυτής του επενδυτικού οίκου SVM Asset Management, κ. Κόλιν Μακλίν.
Εξήγησε ότι αυτή η εξασθένηση συντελεί - λόγω μείωσης της κατανάλωσης - στη δημιουργία αποθεμάτων για πολλά προϊόντα, με περαιτέρω αποτέλεσμα να υποχωρούν οι τιμές τους.
Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι ίδιοι οικονομικοί αναλυτές επισήμαναν ότι «καταγράφεται αδιάκοπη κάμψη των τιμών βασικών μετάλλων για ένα χρονικό διάστημα πλέον ανώτερο του έτους». Τούτο συνδυάζεται κατ’ ανάγκη, προσθέτουν, «με περιορισμούς στην εναλλακτική παραγωγή που κάνουν πολύ μεγάλα ορυχεία στον πλάνη».
Ενδεικτικά, ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE300 έφθασε στο τέλος του τρέχοντος τριμήνου μόλις στις 918 μονάδες, πέφτοντας χθες σε ποσοστό 1,6%.
Όμως το τρίμηνο που ολοκληρώνεται, οι απώλειες του ίδιου δείκτη αγγίζουν το 17,7%, κάτι που δεν είχε συμβεί μετά το τέλος του 2008.