tromaktiko: ΑΚΕΛ: Η έκρηξη στο Μαρί αφορμή και όχι αιτία για την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΑΚΕΛ: Η έκρηξη στο Μαρί αφορμή και όχι αιτία για την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο



Στην ενόχληση κύκλων για την εκλογή Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας αποδίδει την κατάσταση στο πολιτικό μέτωπο ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού θεωρώντας... τη φονική έκρηξη στο Μαρί μόνο την αφορμή, δηλώνει ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να αποσύρει ούτε λέξη από όσα έχει πει για πολιτικό πραξικόπημα, χαρακτηρίζει παράξενες τις συμμαχίες που προσπαθούν να δημιουργηθούν, όπως αυτή μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη - Αρχιεπισκόπου και μεταξύ ΔΗΣΥ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και αναφέρεται σε συνεννόηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ και της συντονιστικής ομάδας των «τάχατε αγανακτισμένων».

Σε εκτός κειμένου ομιλία στα εγκαίνια του νέου οικήματος των Λαϊκών Οργανώσεων Ξυλοφάγου, ο κ. Κυπριανού κάλεσε όλους να λογικευθούν και να θέσουν πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η Τουρκία επιχειρεί να φορτώσει ευθύνες για τυχόν αδιέξοδο στο Κυπριακό, στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Και μέσα σε όλα αυτά, δυστυχώς, ακούγονται φωνές από πολιτικά κόμματα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει, τάχατε, να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ». Αναμφίβολα, είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες και προβλήματα «στην προσπάθεια του να εξυπηρετήσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού και προς την πορεία για τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη αλλά και κατά τη διάρκεια της ίδιας της συνάντησης».

Οικονομία

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «βιώνουμε μια αρνητικότατη κατάσταση στον οικονομικό τομέα ως αποτέλεσμα πρώτα και κύρια των συνεπειών της καπιταλιστικής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενός συστήματος το οποίο κάποιοι είχαν θεοποιήσει και σήμερα προσπαθούν να μας δώσουν μαθήματα για το πώς τάχατε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Απέδωσε, επίσης, τις δυσκολίες στην εξάρτηση των κυπριακών τραπεζών από τις ελληνικές, στα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που «άλλοι έχουν δημιουργήσει και σίγουρα όχι ο Δημήτρης Χριστόφιας», και στα προβλήματα ρευστότητας.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη περίοδο η Κύπρος «βρίσκεται μπροστά σε μία τεράστια πρόκληση: έχουμε τη δυνατότητα μετατροπής σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο με τη δυνατότητα να μετατραπούμε σε μια χώρα στην οποία θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευημερίας για το σύνολο του κυπριακού λαού. Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο όμως είναι απαραίτητο να στηριχθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά της Κυβέρνησης και οι οποίες έχουν αποδώσει με πάρα πολλή αποτελεσματικότητα». Ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε τέτοιους χειρισμούς που οι γεωτρήσεις έχουν ξεκινήσει και μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, η Τουρκία δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει προβλήματα στην όλη διαδικασία».

Εκρηξη στο Μαρί

Αναφερόμενος στην έκρηξη στο Μαρί, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «έχει βγάλει στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση, η ευθυνοφοβία, η έλλειψη ανάληψης πρωτοβουλίας, η έλλειψη αξιοκρατίας, με αποτέλεσμα να μην παρέχονται όλες οι δυνατότητες για ανάπτυξη και συνεισφορά της Δημόσιας Διοίκησης στο βαθμό που θα έπρεπε, αλλά και προβλήματα όπως δυστυχώς είναι και το Μαρί», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αλλαγές και σε ριζικό εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας της κρατικής μηχανής».

Χρειάζεται, συνέχισε, να αναβαθμίσουμε στο έπακρο τα συστήματα ασφάλειας για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες από τυχόν ατυχήματα. «Για να πετύχουμε όλα αυτά απαιτείται ενότητα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σίγουρα τον πρώτο λόγο και εμείς ως ΑΚΕΛ αναλαμβάνουμε τη δική μας ευθύνη», είπε και συμπλήρωσε ότι «όσες πρωτοβουλίες και αν αναληφθούν από την πλευρά του Προέδρου και του ΑΚΕΛ, δεν πρόκειται να υπάρξει θετική ανταπόκριση, δεν πρόκειται να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα εάν δεν υπάρξει θετική βούληση από τα άλλα πολιτικά κόμματα».

Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, «όπως είναι διαμορφωμένα αυτή τη στιγμή τα πράγματα φαίνεται ξεκάθαρα ότι τέτοια πολιτική βούληση δεν υπάρχει. Η έκρηξη στο Μαρί ήταν η αφορμή δεν ήταν τα αίτια τα οποία πάνε πολύ πιο πίσω στο χρόνο. Ανέχθηκαν την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια για ένα διάστημα στην Προεδρία, στη συνέχεια έδειξαν το πόσο πολύ ενοχλήθηκαν». Ενοχλήθηκαν, είπε, «πρώτα και κύρια γιατί διαφωνούν με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό. Νόμιζαν ότι δεν εννοούσε όταν έλεγε ότι θα καταβάλει πραγματικές προσπάθειες για την επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος», συμπληρώνοντας ότι «εμείς όταν λέμε ότι θέλουμε λύση την εννοούμε κατά απόλυτο τρόπο».

Επιθυμία, είπε, είναι η επίλυση των προβλημάτων της οικονομίας «όχι όμως επιτιθέμενοι ενάντια στα κεκτημένα και στα δικαιώματα των εργαζομένων που τα κέρδισαν με δεκαετίες αγώνων, πολλές φορές και με θυσίες. Κάποιοι εδώ και δεκαετίες αγωνίζονται για να συρρικνώσουν αυτά τα δικαιώματα. Δεν το πέτυχαν γιατί το ΑΚΕΛ βρέθηκε αντιμέτωπο μαζί τους και τότε είχαμε μαζί μας και την ΕΔΕΚ και τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο που ακολουθούσαν πολιτικές στήριξης των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν, οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν, «δεν μπορούμε όμως να απαιτούμε ότι το κάθε τι πρέπει να γίνει από την πλευρά των εργαζομένων και μόνο και δεν μπορούμε να απειλούμε κεκτημένα που κερδήθηκαν με δεκαετίες αγώνων και θυσίες».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «ενοχλήθηκαν και από το γεγονός ότι ο μέχρι τότε ηγέτης του ΑΚΕΛ βρέθηκε στην προεδρία της Δημοκρατίας, ένας άνθρωπος από το χώρο της αριστεράς. Εχουν στο μυαλό τους βαθειά τσιμεντωμένη την αντίληψη ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει τα ίδια πολιτικά δικαιώματα όπως έχουν τα άλλα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο, δεν δικαιούμαστε να έχουμε ισότιμη συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα του τόπου». Πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε καλοί για να τους στηρίζουμε στα διάφορα δημόσια αξιώματα, είτε αυτά αφορούν την Προεδρία της Δημοκρατίας είτε αφορούν τις διάφορες Δημαρχίες. Εμείς είμαστε καλοί όταν τους στηρίζουμε με συνέπεια και δείχνοντας απόλυτο σεβασμό στη συνεργασία την οποία έχουμε μαζί τους, ανεξάρτητα εάν μας ενοχλεί ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται και πολιτικά και διαφορετικά άλλα ζητήματα».

Το αποδείξαμε στην πράξη, συνέχισε, «και επί δεκαετίας Σπύρου Κυπριανού αλλά και επί Προεδρίας του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου. Το αποδείξαμε στηρίζοντας κάποιους στην Προεδρία της Βουλής και άλλους στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Οταν εμείς συνεργαζόμαστε με κάποιον τον στηρίζουμε με συνέπεια και ανιδιοτέλεια. Όταν καλούνται άλλοι να μας στηρίζουν είδαμε δυστυχώς πώς λειτουργούν και τους παρακολουθούμε καθημερινά πώς συμπεριφέρονται».

«Είναι λυπηρό αλλά αυτό δείχνει και την ποιότητα του κάθε ενός από μας», δήλωσε.

Παράξενες συμμαχίες

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην εκτός κειμένου ομιλία του είπε ακόμα ότι «δεν είναι τυχαία που παρακολουθούμε σήμερα να επιχειρούνται κάποιες εντελώς παράξενες συμμαχίες. Βλέπουμε ή ακούμε ο κ. Αναστασιάδης να επιχειρεί να συναντιέται με τον Αρχιεπίσκοπο που έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις όσον αφορά στο Κυπριακό». Σε αντιπαραβολή, «εμείς δεν πρέπει ποτέ να πέσουμε στο επίπεδο το δικό τους, πρέπει να διατηρήσουμε ένα ψηλό επίπεδο, έχουμε πολιτικά επιχειρήματα και πρέπει να τα χρησιμοποιούμε. Πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε με τα επιχειρήματα και την πολιτική μας τεκμηρίωση».

Πώς, όμως, μπορούν, διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού, «να βρεθούν στο ίδιο χαράκωμα για το Κυπριακό ο ΔΗΣΥ με τον Αρχιεπίσκοπο, το ΕΥΡΩΚΟ, την ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ που διατυπώνουν τις θέσεις που διατυπώνουν; Εχουν εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις σε κάποια ζητήματα». Την ίδια στιγμή, είπε, «βλέπουμε στα ΜΜΕ να δημοσιοποιείται ότι ο κ. Αναστασιάδης μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας είχε συνάντηση με την Συντονιστική Ομάδα των τάχατε Αγανακτισμένων» και πρόσθεσε πως με βάση την ανακοίνωση τους «είναι προφανές ότι συναντιούνται και συντονίζονται για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσουν τα πράγματα».

Πόρισμα για έκρηξη στο Μαρί

Σε ό,τι αφορά στο πόρισμα για την έκρηξη στο Μαρί, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «είναι προφανές από δημοσιεύματα και ανακοινώσεις των τάχατε Αγανακτισμένων ότι κάποιοι γνώριζαν το πόρισμα για το Μαρί προτού καν εκδοθεί και μία εβδομάδα προηγουμένως καλούσαν τον κόσμο να μαζευτεί τη Δευτέρα το βράδυ για να στηρίξει το πόρισμα του κ. Πολυβίου. Πώς ήξεραν ποιο ήταν το περιεχόμενο και ήξεραν ότι θα τους ευνοούσε για να το στηρίξουνς» διερωτήθηκε ενώ ανέφερε ότι από ρεπορτάζ συγκεκριμένης εφημερίδας «ήταν ξεκάθαρο ότι και πολιτικά κόμματα γνώριζαν ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα του πορίσματος».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και σε χθεσινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος «βγήκε για να κατακεραυνώσει το δημοσίευμα του Πολίτη», το οποίο έκανε αναφορά στο πόρισμα της Αστυνομίας για το Μαρί.

«Ο κ. Παπαδόπουλος ένοιωσε την ανάγκη να επιτεθεί στα ευρήματα της Αστυνομίας. Την ίδια στιγμή μας κατηγορούν γιατί διατυπώνουμε άποψη για το πόρισμα Πολυβίου. Καλά, εκείνοι έχουν το δικαίωμα να διατυπώνουν απόψεις για το κάθε τι και μάλιστα να κατακεραυνώνουν με τρόπο εντελώς απαξιωτικό και εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να εκφράσουμε τη δική μας άποψη;» διερωτήθηκε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στην επιστημονική άποψη που έδωσε το ΕΚΕΟ (Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Οπλων), για το πόρισμα Πολυβίου και είπε ότι το ΑΚΕΛ κάνει τη δική του ανάλυση για το πόρισμα αυτό «για να δούμε κατά πόσον τα συμπεράσματα του κ. Πολυβίου βασίζονται πάνω στις καταθέσεις που πήρε. Εχουμε έντονη την άποψη ότι δεν βασίζονται, είναι αντιφατικά κάποια πράγματα που λέγονται στο πόρισμα». Πρόσθεσε ότι ο Διευθυντής του Κέντρου Θεόδωρος Λιόλιος «είπε πως είναι αντιεπιστημονικός ο τρόπος με τον οποίο έχει ετοιμαστεί και έχει υποβληθεί το πόρισμα».

Πολιτικό πραξικόπημα

Ο Άντρος Κυπριανού αναφέρθηκε και στα περί πολιτικού πραξικοπήματος και είπε ότι «θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν αποσύρουμε ούτε λέξη από τα όσα έχουμε πει», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνταγματική εκτροπή που έγινε το 1974 «γιατί όπως εξήγησε τότε κάποιοι θεώρησαν ότι ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει το δικαίωμα να εφαρμόζει πολιτικές, ότι έπρεπε να εφαρμοστούν οι δικές τους πολιτικές».

Είπε ακόμα ότι το Σύνταγμα λέει ξεκάθαρα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται για πέντε χρόνια και καθορίζει σε ποιες περιπτώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να τερματίσει τη θητεία του και ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ξεκάθαρα ότι δεν συντρέχουν τέτοιοι λόγοι.

«Οταν γίνονται πολιτικές ενέργειες, οι οποίες στοχεύουν στο να υποχρεώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τερματίσει τη θητεία του, αυτό είναι πολιτικό πραξικόπημα», είπε και πρόσθεσε ότι «θα το λέμε, θα το τονίζουμε και θέλουν δεν θέλουν, θα το ακούν από το δικό μας το στόμα».

Σχολιάζοντας αυτό που λέγεται «ότι θα έχετε την ευθύνη εάν δεν παραιτηθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας», ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι «εμείς λέμε ότι βάζουν τα μικροκομματικά και τα προσωπικά τους συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα του τόπου. Εάν οι δικές τους οι ενέργειες θα προκαλέσουν πολιτική αστάθεια, θα επιδεινώσουν την πολιτική κατάσταση στον τόπο, θα παραλύσουν το κράτος, εκείνοι θα αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους;», προσθέτοντας πως «δεν ευθυνόμαστε εμείς για τις δικές τους ενέργειες, εκείνοι ευθύνονται».

Αναφερόμενος στην άποψη ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχασε τη λαϊκή στήριξη», επιχειρηματολόγησε πως «δεν τους ενοχλούσε» όταν ο Γλαύκος Κληρίδης έμεινε μόνος του στην Προεδρία της Δημοκρατίας μετά την αποχώρηση του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, ούτε όταν ο Σπύρος Κυπριανού έχασε την υποστήριξη της πλειοψηφίας «έθεταν θέμα να παραιτηθεί γιατί έχασε τη λαϊκή υποστήριξη».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απηύθυνε έκκληση «να λογικευτούμε οι πάντες. Να θέσουμε πραγματικά υπεράνω όλων τα συμφέροντα του τόπου και του λαού μας. Πάνω απ' όλα για μας είναι η Κύπρος και καλούμε όλους να θέσουν πάνω απ' όλα τη Κύπρο και το λαό μας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σοβαρά σε μια προσπάθεια να βρεθούν οι καλύτερες μέθοδοι για να ξεπεράσουμε τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα. Με σεβασμό στο Σύνταγμα, με σεβασμό σε αρχές, με αλληλοσεβασμό και την ανοχή μεταξύ μας».

Καταλήγοντας, είπε ότι «θέλουμε να πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξαγγείλει τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!