tromaktiko: Η επέτειος της… εθνικής άνοιας

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Η επέτειος της… εθνικής άνοιας



Στη φορτισμένη πολιτικά περίοδο 1989-1993, μια από τις παρουσίες του δημοσίου βίου που λοιδωρήθηκαν και απαξιώθηκαν... ήταν ο Βασίλης Λεβέντης. Πρόεδρος του κόμματος Ένωση Κεντρώων, είναι αλήθεια ότι τις περισσότερες φορές υπερέβη την κοινή λογική, με τα επιχειρήματα και τη ρητορική που άρθρωνε. Με αποτέλεσμα, να υποτιμώνται ή και να χάνονται ακόμη αντικειμενικές αλήθειες, που βρίσκονταν διάσπαρτες ανάμεσα στα λόγια του.

Το 1993 για παράδειγμα, το βράδυ που το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου επέστρεφε πανηγυρικά στην εξουσία, και η Δήμητρα Λιάνη τάιζε γλυκό στο στόμα τον πολιτικό που διολίσθησε την Ελλάδα στον λαϊκισμό και τον καιροσκοπισμό, ο Βασίλης Λεβέντης είχε επιτεθεί φραστικώς και από τηλεοράσεως στους Έλληνες ψηφοφόρους, με την κατηγορία ότι «ψήφισαν σαν ζώα».

Τότε, το μακρινό 1993, δεν είχε καθιερωθεί με ένταση και συνέπεια ο εορτασμός «Παγκόσμιων Ημερών». Έτσι, ο Βασίλης Λεβέντης δεν μπορούσε να διανοηθεί πόσο… δίκιο θα είχε, μετά από 16 ολόκληρα χρόνια. Όταν, στις 4 Οκτωβρίου του 2009, σαν σήμερα δηλαδή, πριν από δυο χρόνια, οι Έλληνες τίμησαν δεόντως την… Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, στηρίζοντας μαζικά και με ενθουσιασμό τον πολιτικό κληρονόμο του Ανδρέα.

Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ του «λεφτά υπάρχουν», κατάφερε να ξεγελάσει, για άλλη μια φορά, έναν ολόκληρο λαό. Επικράτησε στις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας του Κώστα Καραμανλή, με διαφορά 10%, και ξεκίνησε να κάνει αυτό που διαχρονικά γνώριζε καλύτερα από κάθε άλλο κόμμα εξουσίας: Να απαξιώνει την Ελλάδα, να υπονομεύει την εθνική ακεραιότητα, και τελικά, σε λιγότερο από οκτώ μήνες, να παραδίδει τη χώρα δεμένη χειροπόδαρα στην τρόικα.

Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε, μιας και τη βιώνουμε όλοι. Ως τραυματική εμπειρία, σε καθημερινή βάση, και μάλιστα με γεωμετρική επιδείνωση των συνθηκών και των όρων της διαβίωσής μας.

Όλα όμως ξεκίνησαν σαν σήμερα, πριν από δυο χρόνια. Τότε που οι Έλληνες δικαίωσαν τον Βασίλη Λεβέντη. Γιατί σίγουρα, στις 4 Οκτωβρίου του 2009, δεν ψηφίσαμε σαν πολίτες με καθαρή ματιά και μνήμη. Ήταν μια στιγμή αδυναμίας, που έμοιαζε να παραπέμπει σε… εθνική άνοια.
http://www.statesmen.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!