tromaktiko: Α. Νταβούτογλου: Το Νοέμβριο το συμβούλιο συνεργασίας με την Ελλάδα

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Α. Νταβούτογλου: Το Νοέμβριο το συμβούλιο συνεργασίας με την Ελλάδα



Τον προσεχή Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας...
χτες το βράδυ σε εκπομπή του τουρκικού τηλεοπτικού καναλιού "D".

Απαντώντας σε παρατήρηση ότι η σημερινή εικόνα της Τουρκίας δείχνει ότι έχει τερματιστεί η πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι τον προσεχή Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και ότι μέχρι το Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθούν ανάλογες συνεδριάσεις με τη Βουλγαρία, το Ιράκ και την Ουκρανία.

Ως προς το θέμα των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο ο Νταβούτογλου είπε: "Ελπίζω ότι κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό τον Οκτώβριο θα υπάρξει εξέλιξη και θα ενωθούν όλες αυτές οι έρευνες. Σε αντίθετη περίπτωση εμείς δεν θα δεχθούμε τη μονομερή αυτή ενέργεια", και σημείωσε ότι οι τουρκικές έρευνες "θα ενισχυθούν και με άλλα ερευνητικά πλοία".

Στο μεταξύ, ο υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνη Ντογάν Γιασάρ χαρακτηρίζει το "Πιρί Ρεΐς", "σύμβολο που υπερασπίζεται τα θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα Τουρκίας".

Σε δηλώσεις του προς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Αναντολού" και αναφερόμενος στις έρευνες που πραγματοποίησε το Πιρί Ρεΐς κατά τη δεκαετία του 80 στο Αιγαίο, ο κ. Γιασάρ ισχυρίζεται ότι "την περίοδο εκείνη εργαστήκαμε εναντίον της θέσης της Ελλάδας περί δώδεκα μιλίων χωρικών υδάτων και πραγματοποιήσαμε έρευνες σε περιοχές που είχαν οριστεί με βάση τις θέσεις της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να πάρουμε δείγματα και να κάνουμε να δεχθούν τα έξι μίλια".

Σύμφωνα με τον Γιασάρ "εάν είχαμε αποδεχτεί τη θέση της Ελλάδας, δεν θα μπορούσαμε να ανοιχτούμε στη θάλασσα πέρα από τις ακτές".

"Το Πιρί Ρεΐς τώρα ασκεί καθήκοντα στην Ανατολική Μεσόγειο", πρόσθεσε ο κ. Γιασάρ, υποστηρίζοντας πως το πλοίο "διεξάγει αγώνα για λογαριασμό της Τουρκίας ειδικά στο θέμα των συμφερόντων της στις ΑΟΖ"΄.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Πιρί Ρεΐς "είναι ένα από τα σημαντικότερα πλοία, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου" κι αυτό επειδή "όλα τα πλοία μπορούν να λειτουργούν επιχειρησιακά 140-150 μέρες, αλλά το Πιρί Ρεΐς μπορεί και λειτουργεί 240 μέρες".
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!