tromaktiko: Πληθαίνουν οι διαδηλώσεις για την «κατάληψη της Γουώλ Στρητ»

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Πληθαίνουν οι διαδηλώσεις για την «κατάληψη της Γουώλ Στρητ»



Εκατοντάδες διαδηλωτές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους στη Νέα Υόρκη με σύνθημα «Καταλαμβάνουμε τη Γουώλ Στρητ» - αλλά και σε άλλες αμερικανικές πόλεις. «Δουλειές και όχι περικοπές» φωνάζουν πενήντα διαδηλωτές στην πλατεία Μακφέρσον της Ουάσιγκτων. Αυτή τη φορά έχουν προγραμματίσει πορεία προς το Newseum, το πρωτότυπο «μουσείο ειδήσεων» της αμερικανικής πρωτεύουσας.
Στην πρώτη γραμμή ο Λεγμπά Καρφού, ένας τριαντάρης, πρώην πανεπιστημιακός, που απολύθηκε λόγω περικοπών και τώρα κοιμάται στην πλατεία, ενώ δουλεύει νύχτα στη γκαρνταρόμπα ενός μπαρ:

«Μόλις μου έκαναν έξωση, προσπαθώ όμως να την ακυρώσω. Κάθε τόσο φεύγω από την πλατεία, για να συμπληρώσω τις σχετικές αιτήσεις και μετά ξαναγυρνάω για να περάσω τη νύχτα. Θέλω να καταλάβουμε την πλατεία, να την κάνουμε δική μας. Αν με διώξουν από το σπίτι, θα σπιτωθώ εδώ».

Ελπίδα και αγανάκτηση

Η εξηντάχρονη συνδικαλίστρια Λέσλι έχει μεγάλη εμπειρία στις κινητοποιήσεις. Λέει ότι τον τελευταίο καιρό τα συνδικάτα αρχίζουν να χάνουν τη στήριξη του κόσμου, γιατί δεν έχουν τη δύναμη να επιβάλουν τα αιτήματά τους.

«Αυτό που γίνεται εδώ μας δίνει ελπίδα. Μας αφορά όλους. Πρέπει να αναγκάσουμε τους πλούσιους, το 1% της κοινωνίας, να πληρώσουν το μερίδιό τους και να μην επιβιώνουν εις βάρος του υπολοίπου 99%».

Διαδηλωτές σε Βοστώνη, Σικάγο και Λος ΄Αντζελες, επικοινωνούν μέσω των σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο Βέρνον Ρηντ, συγγραφέας του βιβλίου με τον εύγλωττο τίτλο «Η τέχνη της διαδήλωσης» πιστεύει ότι οι διαδηλώσεις θα επεκταθούν.

«Συνήθως τα κινήματα αυτά αρχίζουν με θολές ιδέες και στην πορεία καθορίζουν την ιδεολογία και τα αιτήματά τους. Βλέπουν δηλαδή που ακριβώς πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για τις απαραίτητες αλλαγές».

Αμερικανοί στα όρια της φτώχειας

Κάποιοι από τους διαδηλωτές έχουν δουλειά και εισόδημα. Ανησυχούν λιγότερο για τους ίδιους και περισσότερο για τα παιδιά τους. Όπως η 69χρονη Βίκυ Ράϊντερ από τη Βόρεια Καρολίνα, που βρέθηκε στους δρόμους της Ουάσιγκτων με ντουντούκα και συνθήματα :

«Ο γιος μου είχε ένα σοβαρό ατύχημα και χρειάστηκε νοσηλεία ακόμα και στο σπίτι. Η ασφάλεια αρνήθηκε να αναλάβει τα έξοδα, αναγκάστηκα να τα πληρώσω εγώ».

Κάποιοι τολμούν να συγκρίνουν τις κινητοποιήσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτων με τις αραβικές εξεγέρσεις. Είναι λίγο υπερβολικό, αλλά όχι και τελείως εκτός πραγματικότητας, υποστηρίζει ο ειδικός επί των διαδηλώσεων Βέρνον Ρηντ.

«Η σύγκριση με την Αίγυπτο σίγουρα δεν είναι αυτονόητη. Αλλά οι διαηλωτές ξέρουν ότι η ύφεση στην Αμερική έχει συνέπειες. Κάποιοι πεθαίνουν, γιατί δεν έχουν τροφή ή ιατρική περίθαλψη. 45 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας»
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!