Στις πλούσιες γειτονιές του Άπερ Ιστ Σάιντ στο Μανχάταν μεταφέρεται η «αγανάκτηση» των Αμερικανών.
Στην περιοχή διοργανώθηκε μεγάλη πορεία συμπαράστασης προς το κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ», η οποία δεν διοργανώθηκε, ωστόσο, από το κίνημα. Νωρίτερα, 129 διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Βοστόνη, σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατά του κινήματος.
Η πορεία που διοργανώθηκε από εργατικά συνδικάτα μετέφερε τις κινητοποιήσεις έξω από τα σπίτια πάμπλουτων κατοίκων της περιοχής, όπως του δισεκατομμυριούχου Ντέιβιντ Κοχ, του Ρούπερτ Μέρντοχ της News Corp. και του διευθύνοντα συμβούλου της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον.
«Είμαστε το 99%» φώναζαν οι διαδηλωτές, τονίζοντας ότι δεν έχουν ούτε την οικονομική άνεση, ούτε τη δύναμη της αμερικανικής ελίτ που δεν ξεπερνά σε ποσοστό το 1%.
«Ήρθε η ώρα για μεταρρυθμίσεις σε αυτά που γίνονται στην Ουάσινγκτον» δήλωσε η Λένορ Σιλβερστάιν, κάτοικος Νέας Υόρκης που συμμετείχε στην πορεία.
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στο πάρκο Τσουκότι στο Κάτω Μανχάταν, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κοινωνικής ανισότητας και της απληστίας των ανώτερων στελεχών των επιχειρήσεων.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι οι Αρχές θα υπερασπιστούν το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι σύμφωνος με το πλήγμα που δέχονται «οι σκληρά εργαζόμενοι πολίτες που ζουν και εργάζονται εδώ».
«Η πόλη μας βασίζεται στις δουλειές που προσφέρουν οι οικονομικές υπηρεσίες» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Μπρονξ, προσθέτοντας ότι δεν καταλαβαίνει πού αποσκοπούν οι διαδηλώσεις κατά πλούσιων και σημαντικών Νεοϋορκέζων.
Δεκάδες συλλήψεις στη Βοστόνη
Νωρίτερα, η αστυνομία συνέλαβε 129 άτομα στη Βοστόνη, όταν διέλυσε μια διαδήλωση κατά της Γουόλ Στριτ, σε μία από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις από την έναρξη του κινήματος.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Βοστόνης, Έντι Κρίσπιν, δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για παράνομη συγκέντρωση.
Στην ιστοσελίδα του το κίνημα «Να καταλάβουμε τη Βοστόνη» γράφει ότι «εκατοντάδες αστυνομικοί με εξάρτυση για την καταστολή ταραχών επιτέθηκαν βίαια» σε διαδηλωτές. Πάντως, σε φωτογραφίες που δημοσιεύονται στην ίδια ιστοσελίδα εικονίζονται αστυνομικοί χωρίς κράνος και εξάρτυση να περνούν πλαστικές χειροπέδες σε διαδηλωτές.
Σύμφωνα με τον Κρίσπιν, οι διαδηλωτές είχαν πάρει άδεια να διαδηλώσουν στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Ντιούι, όμως ο αριθμός τους αυξήθηκε και επεκτάθηκαν στους γύρω δρόμους.
Ο δήμαρχος της πόλης, Τόμας Μενίνο, δικαιολόγησε την αστυνομική επιχείρηση λέγοντας στην εφημερίδα Boston Globe ότι σέβεται την ελευθερία της έκφρασης, αλλά ο ίδιος πρέπει «να φροντίσει μια πόλη».
«Η πολιτική ανυπακοή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» είπε.
Από τις 17 Σεπτεμβρίου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν κατασκηνώσει σε πάρκο κοντά στη Γουόλ Στριτ. Η κινητοποίησή τους πυροδότησε παρόμοιες δράσεις κατά της απληστίας των εταιρειών σε όλη τη χώρα.
Την Πέμπτη οι φοιτητές σχεδιάζουν μια διαμαρτυρία αλληλεγγύης σε 56 κολέγια και πανεπιστήμια ενώ το Σάββατο οργανώνονται μεγάλες διαδηλώσεις κατά της οικονομικής ανισότητας σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.
Αναγνώστης