Ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 21% ενός δείγματος 1.335 ατόμων, ηλικίας 14-24 ετών, ανέφεραν ότι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους, καθώς και λογαριασμοί τους στο Facebook, Twitter, MySpace, είχαν παραβιαστεί και χρησιμοποιηθεί από κάποιον άλλο, τον οποίο και δεν είχαν εξουσιοδοτήσει.
Το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα είναι ότι, από αυτά τα θύματα, το 22% δήλωσε ότι το γεγονός δεν τους αναστάτωσε καθόλου, ενώ το 37% αποκάλυψε ότι είχαν αναστατωθεί μόνο λίγο. Πρακτικά στο περίπου 59%, οι νέοι αν και είχαν πέσει θύματα ηλεκτρονικού εγκλήματος δεν έδειξαν να αναστατώνονται και ιδιαίτερα.
Στο ερώτημα, εάν έχουν σκεφτεί τις επιπτώσεις της μεταφόρτωσης διαφόρων πραγμάτων στο διαδίκτυο, οι αριθμοί αποκαλύπτουν πως οι νέοι δεν δίνουν και ιδιαίτερη βάση και προσοχή σε αυτά τα ζητήματα. Το 41% δεν είχε αναλογιστεί καθόλου που τελικά θα μπορούσε να κατέληγε το υλικό το οποίο είχαν ανεβάσει. Το 44% ανησυχούσε ελάχιστα για την περίπτωση που το υλικό αυτό θα έπεφτε στα χέρια των αρχών.
Οι συγκεκριμένοι αριθμοί είναι αρκετά ανησυχητικοί, εάν αναλογιστούμε ότι πρακτικά η νεολαία δεν ενδιαφέρεται τελικά για το ποια κατάληξη μπορεί να έχει η μεταφόρτωση φωτογραφιών ή οποιοδήποτε υλικού στο διαδίκτυο. Από την άλλη η επίσης αδιαφορία για τις περιπτώσεις που έχουμε παραβιάσεις λογαριασμών, είναι και αυτή μία ανησυχητική ένδειξη, για το ενδιαφέρον που δείχνουν απέναντι στην παραβίαση της προσωπικής ζωής. Ωστόσο στην συγκεκριμένη έρευνα, δεν γινόντουσαν σαφείς διαχωρισμοί σχετικά με το ποιος μπορεί να είχε παραβιάσει τον λογαριασμό τους και αν σε αυτές τις περιπτώσεις περιλάμβαναν και φίλους που μπορεί να είχαν μπει στο λογαριασμό κάποιου που είχε ξεχάσει τον υπολογιστή ανοιχτό, και κινούνταν σε πιο απροσδιόριστες κατευθύνσεις.
techit.gr