Η κ. Διαμαντοπούλου επιτέθηκε με δριμύτητα κατά του ΚΚΕ, καλώντας το να καταδικάσει τις καταλήψεις, πίσω από τις οποίες, όπως είπε, βρίσκεται το ΠΑΜΕ, ενώ έκανε λόγο για «λογική της κραυγάζουσας μειοψηφίας που δεν μπορεί να περάσει» και ευχαρίστησε τους καθηγητές που «με κίνδυνο ακόμα και της σωματικής τους ακεραιότητας κρατάνε τα σχολεία ανοιχτά».
Από την πλευρά του, ο κ. Παφίλης τόνισε ότι το κόμμα του στηρίζει όλες τις κινητοποιήσεις των μαθητών, καλώντας την εκπαιδευτική κοινότητα σ' ένα μαζικό αγώνα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτικό θράσος», σε μια προσπάθεια να φορτώσει τις δικές της ευθύνες στους μαθητές που αντιδρούν για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει με την πολιτική της.
Έντονη ήταν η αντίδραση της κ. Διαμαντόπουλου, που τόνισε ότι δεν μπορεί το ΚΚΕ να μην καταδικάζει αυτού του είδους τις αντιδράσεις στα σχολεία, με βανδαλισμούς και, σε πολλές περιπτώσεις, με βίαιες παρεμβάσεις από εξωσχολικούς, ενώ κάλεσε τον κ. Παφίλη να κάνει «τσαμπουκά» εκεί που τον παίρνει και όχι στην ίδια.
Ακόμα, η υπουργός Παιδείας μίλησε για «πήχη διάλυσης, με όρους εξουσίας, τους οποίους φαντασιώνεται το ΚΚΕ», και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε το 2011 να ζούμε σε καθεστώς εμφύλιου πολέμου, σε αυτή τη συμφορά που ζει η χώρα θα πάρετε και εσείς τις ευθύνες σας».
«Πρέπει να καταδικάσετε τέτοιες καταστάσεις και όχι απλά να μένετε απλά σε μία καταγγελία κατά της κυβέρνησης εσείς και άλλα κόμματα της Αριστεράς. Αυτή είναι η απόλυτη αντίληψη και λογική της κραυγάζουσας μειοψηφίας, όχι όμως της πλειοψηφίας. Εμείς κατανοούμε τον κόσμο που περνά δύσκολα. Και εμείς από τα σπλάχνα του είμαστε» υπογράμμισε η κ. Διαμαντοπούλου.
«Θέλετε δειλούς νέους, υποταγμένους στο σύστημα. Αυτές οι πρακτικές προσπαθούν να συκοφαντήσουν ότι κινείται και αντιστέκεται. Είναι αίσχος 15χρονα παιδιά να τα θεωρούν εγκληματίες» αντέτεινε ο κ. Παφίλης, καλώντας ταυτόχρονα σε «ενιαίο μέτωπο ενάντια στον εκπαιδευτικό μεσαίωνα», μαθητές γονείς και καθηγητές.
Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε τέλος ότι είναι σε πλήρη λειτουργία στις τάξεις το ψηφιακό βιβλίο, με ενάμιση εκατομμύριο χρήστες να είναι εγγεγραμμένοι, ενώ παράγονται αυτή τη στιγμή 500.000 βιβλία την ημέρα και έχει γίνει χρήση όλων των αποθεμάτων που βρίσκονταν στις αποθήκες.