tromaktiko: Οι ξένοι "έσωσαν" το καλοκαίρι

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Οι ξένοι "έσωσαν" το καλοκαίρι



Μπορεί οι Βορειοελλαδίτες ξενοδόχοι να αποχαιρετούν το καλοκαίρι με χαμόγελο, αν και με λιγότερα ευρώ στα ταμεία τους...λόγω της μείωσης των τιμών, αλλά η χειμερινή περίοδος, όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τους ανησυχεί και τους προβληματίζει.

Το καλοκαίρι, όπως λένε, έκλεισε τελικά με θετικό πρόσημο για τους περισσότερους, αφού παρά τη μειωμένη προσέλευση των Ελλήνων, "ευτυχώς, οι ξένοι επισκέπτες έχουν πολλούς λόγους να έρθουν στην Ελλάδα και ήρθαν κάνοντας αισθητή την παρουσία τους".

Τον χειμώνα, όμως, η εισροή των ξένων τουριστών περιορίζεται σημαντικά και τον πρώτο λόγο στην κίνηση που καταγράφεται έχει παραδοσιακά η εγχώρια αγορά, η αγοραστική δύναμη της οποίας έχει κατακρημνιστεί, όπως χαρακτηριστικά μας είπαν.

Στο πλαίσιο αυτό, αν αναλογιστεί κάποιος ότι, ήδη, το καλοκαίρι οι Έλληνες ταξίδεψαν λιγότερο ως και 40% έναντι των προηγούμενων χρόνων, ο φετινός χειμώνας αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμος για την επιβίωση των ξενοδόχων της Β. Ελλάδας.

Πάντως, όπως μας τόνισαν οι ίδιοι, δεν προτίθενται να το βάλουν κάτω και αντιθέτως δουλεύουν ήδη στο μυαλό τους νέες ιδέες, που ίσως θα μπορούσαν να δελεάσουν ξένους επισκέπτες.

Η Χαλκιδική στον κόσμο μέσω NBC

"Είμαστε ευχαριστημένοι από την τουριστική κίνηση κατά τη θερινή περίοδο", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, εκφράζοντας, ωστόσο, ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, "τώρα που πιάνουν τα κρύα", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη θερινή σεζόν, τόνισε ότι Ρώσοι και Ουκρανοί "πλημμύρισαν" τη Χαλκιδική, με τους πρώτους να καταγράφονται περισσότεροι ως και 20% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και τους δεύτερους να είναι διπλάσιοι σε αριθμό σε σχέση με πέρυσι (16.000 άτομα). Περισσότεροι ως και 20% καταγράφηκαν και οι επισκέπτες από τη Σερβία, έναντι της αντίστοιχης περσινής χρονιάς, ενώ Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Γερμανοί παρουσίασαν σταθεροποιητικές τάσεις.

Ο κ. Τάσιος μίλησε ακόμη για αύξηση των διανυκτερεύσεων ως και 7% συγκριτικά με το 2010, ενώ για τον τζίρο επισήμανε ότι κινήθηκε στα περσινά επίπεδα, λόγω των μειωμένων τιμών από τους ξενοδόχους, τη συρρίκνωση ως και 15% στην κίνηση των Ελλήνων και της οικονομικής κρίσης, που οδήγησε τους περισσότερους σε λιγότερες δαπάνες σε φαγητό και διασκέδαση.

Πάντως, ιδιαίτερα ενθαρρυντική χαρακτήρισε ο κ. Τάσιος την αυξανόμενη έλευση τουριστών από Γαλλία και χώρες της Σκανδιναβίας, γεγονός που ευνοήθηκε από την έναρξη πτήσεων τσάρτερ. "Είναι μια νέα αγορά που σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε", σημείωσε και γνωστοποίησε ότι στις αρχές του 2012 θα λειτουργήσει στην περιοχή της Σκανδιναβίας γραφείων δημοσίων σχέσεων, ενώ με τη Γαλλία θα ξεκινήσει στενότερη και συχνότερη διαδικτυακή συνεργασία.

Για τον χειμερινό τουρισμό, ο κ. Τάσιος ανέφερε ότι ακόμα τα πράγματα είναι "παγωμένα", ωστόσο διαβεβαίωσε ότι στο Νομό Χαλκιδικής θα λειτουργούν και φέτος 35 ξενοδοχειακές μονάδες. "Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας και το γνωρίζουμε όλοι", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι τόσο η Ένωση όσο και ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Χαλκιδικής συνεχίζουν την εντατική δουλειά για ολοένα και μεγαλύτερη προσέλκυση επισκεπτών, αλλά και διαφήμισης του νομού σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα μεταδόθηκε μέσω του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε τον Ιούνιο από δικό τους συνεργείο που αποφάσισε να συμπεριλάβει το νομό σε project που απευθύνεται σε εκατομμυριούχους της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής έχει στενή συνεργασία με την Turkish Air, προκειμένου να γίνει ακόμα πιο γνωστή η Χαλκιδική σε τουρίστες από Ιράν, Κίνα και Ινδία.

Παράλληλα, ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Χαλκιδικής, εντός του 20ημέρου πρόκειται να κυκλοφορήσει- στα ελληνικά και τα αγγλικά- ενημερωτικό έντυπο για τον Νομό, αρχικά 30.000 αντίτυπα, ενώ ήδη κυκλοφορεί αντίστοιχο, που προβάλει τις 12.500 θέσεις που διαθέτει η περιοχή, σε επίπεδο συνεδριακού τουρισμού.

Στο μεταξύ, τον Φεβρουάριο θα λειτουργεί στο διαδίκτυο η νέα ιστοσελίδα της ένωσης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση visit-xalkidiki.gr.

Στο +10% η κίνηση στην Πιερία

Με θετικό πρόσημο και λίγο πάνω από το 10%, "έκλεισε" η φετινή θερινή τουριστική περίοδος στην Πιερία, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, και παρά τη σημαντική πτώση της εισροής επισκεπτών από την ελληνική αγορά, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Πιερίας Γιώργος Μπούρος.

Κατά τον ίδιο, οι τουρίστες από τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ καταγράφηκαν ως και 20% περισσότεροι, φέτος, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ οι Ρώσοι επισκέπτες βρέθηκαν στο +30%, αποτελώντας μάλιστα και τους μοναδικούς που "ξόδεψαν στα μαγαζιά και τις ταβέρνες", όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Μπούρος.

Αυξημένοι σε ποσοστό άνω του 30% καταγράφηκαν και οι Σέρβοι τουρίστες, ενώ η εισροή τουριστών από την αγορά της Γερμανίας κινήθηκε στο 10% και από τη Σλοβακία στο 5%. Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζουν, εξάλλου, οι αγορέςτης Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Τσεχίας.

Ιδιαίτερα προβληματισμένος για τη χειμερινή περίοδο, δήλωσε ο κ. Μπούρος, υπογραμμίζοντας ότι ελπίδα όλων είναι τουλάχιστον να μπορούν να πληρώνουν τα έξοδά τους. "Όλυμπος, χιονοδρομικό Ελατοχωρίου, παραδοσιακοί οικισμοί και ένταση των εορταστικών εκδηλώσεων για την προβολή και των τοπικών προϊόντων", είναι τα "δυνατά χαρτιά" του Νομού, που, σύμφωνα με τον κ. Μπούρο, θα προβληθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Πάντως, όπως σημείωσε, η μείωση έως και 35% στην κίνηση Ελλήνων τουριστών κατά την καλοκαιρινή περίοδο, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τον χειμώνα.

Η Φλώρινα "σβήνει". Οι επιχειρήσεις κλείνουν

Μπορεί οι τιμές να έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι στον νομό "δεν κινήθηκε φύλλο", ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής Αθανάσιος Ρώμπαπας, τονίζοντας ότι το 80% των μονάδων βρίσκονται στο "κόκκινο", ενώ πολλές έχουν μεταπουληθεί ή έβαλαν ήδη λουκέτο.

Ο ίδιος δε, όπως μας αποκάλυψε έχει πουλήσει την επιχείρησή του, ύστερα από 41 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, και τώρα πλέον βρίσκεται σε αναζήτηση νέου επαγγέλματος, εκτός του Νομού, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Φλώρινα δουλεύει αποκλειστικά με την εγχώρια αγορά και η ένταση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας δεν επιτρέπει πλέον ούτε τις μονοήμερες εξορμήσεις, σημείωσε χαρακτηριστικά, περιγράφοντάς μας με τα πιο μελανά χρώματα το μέλλον, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. "Πήγα στις Πρέσπες τον Ιούλιο και είδα ένα τουριστικό λεωφορείο και δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα, όταν άλλες χρονιές δεν έπεφτε … ούτε καρφίτσα", μας είπε χαρακτηριστικά.

Βαλκάνιοι και Γερμανοί "έσωσαν" την Καβάλα

Στα περσινά επίπεδα κινήθηκε φέτος η τουριστική κίνηση στην Καβάλα και- ευτυχώς, όπως λένε οι ξενοδόχοι- η αυξημένη εισροή ξένων τουριστών, κυρίως Βαλκάνιων, Γερμανών και Τούρκων ισοσκέλισε τη σημαντική μείωση στην έλευση Ελλήνων, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας Αποστόλης Αθιανάς.

Ο κ. Αθιανάς, συμμεριζόμενος την άποψη άλλων επαγγελματιών του χώρου, μας είπε ότι "στη διάρκεια του φετινού χειμώνα δεν αποκλείεται να δούμε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου να βάζουν λουκέτο, αφού δεν είναι λίγες αυτές που είναι ήδη στο 'κόκκινο'".

Για τον χειμώνα, τόνισε ότι θρησκευτικός και περιηγητικός τουρισμός είναι τα στοιχεία που δίνουν το σήμα στην περιοχή.

Κατήφεια και απογοήτευση στη Θράκη

Αρνητικό πρόσημο- και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό- αρκετά υψηλότερο του 10% είδε στη φετινή θερινή σεζόν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη να λυθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα, που παρατηρούνται εδώ και πολλά χρόνια σχετικά με την έκδοση βίζας για πολίτες γειτονικών κρατών, μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

"Το πρόβλημα αυτό κρατά μακριά χιλιάδες επισκέπτες που είναι πρόθυμοι να γνωρίσουν την Ελλάδα, ακόμα και σε επιχειρηματικό επίπεδο", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφορικά με την τουριστική κίνηση, σημείωσε ότι καταγράφηκε αύξηση Βούλγαρων και Ρουμάνων στην περιοχή ως και 20% έναντι της περσινής χρονιάς, άνοδος των επισκεπτών από Τουρκία μέχρι και 20% και πτώση άνω του 45% στην κατηγορία των Ελλήνων τουριστών.

Για τη χειμερινή περίοδο, ο ίδιος αρκέστηκε στη φράση: "δεν έχουμε προσδοκίες και το μόνο που ελπίζουμε είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα λουκέτα".
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!