Την πρώτη ημέρα της απογραφής, που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου και θα διαρκέσει 20 ημέρες, η συντριπτική πλειοψηφία των Βορειοηπειρωτών δέχθηκε τους απογραφείς και απάντησε στα ερωτήματά τους. Ωστόσο η "ΟΜΟΝΟΙΑ" επιμένει να λέει ότι οι Βορειοηπειρώτες
δεν πρέπει να πάρουν μέρος στην απογραφή, διότι οι διαδικασίες είναι μεθοδευμένες σε βάρος της. Κύκλοι της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ" αναφέρουν: "Προπαγανδιστές του καναπέ, ιντερνετικοί εργολάβοι παροτρύνουν τον κόσμο μας να συμμετέχει στην απογραφή… Αυτό δεν είναι πατριωτικό… Κι ενώ οι διορισμένοι και φανατισμένοι κατά του ίδιου εαυτού τους απογραφείς τρέχουν και μπάινουν στα σπίτια των Βορειοηπειρωτών εσείς κλείστε τους την πόρτα κατάμουτρα"!!!
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟ "ΜΕGA"
Tην ίδια στιγμή το άλλο ελληνικό κόμμα της Αλβανίας, το "ΜΕGA", λέει ναι στην απογραφή. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του κόμματος Κίτσιος Χρηστάτκης τόνισε ότι "το Κόμμα «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον», ΕΕΜΜ-MEG, θεωρεί την ελεύθερη απογραφή πληθυσμού ως την αρχή στο ορόσημο των μεταρρυθμίσεων της χώρας για το σεβασμό των ουσιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτελεί άλλωστε για την Αλβανία μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Σ’ αυτά τα πλαίσιο θεωρούμε τη δέσμευσή μας για την προστασία των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ως διαχρονικό και αδιάλειπτο αγώνα, γι’ αυτό δε θα σταματήσει ποτέ να διεκδικήσει το σεβασμό και την κατοχύρωσή τους, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και των αντίστοιχων διεθνών αρχών". Και προσθέτει:
"Τις τροποποιήσεις στο νόμο « Για τη γενική απογραφή του πληθυσμού και ακινήτων» τον Ιούλιο της τρέχουσας χρονιάς, όπου ποινικοποιούνται η μη συμμετοχή ή ο αυτοπροσδιορισμός, τις θεωρούμε αντισυνταγματικές και αντίθετες με το νόμο για το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων. Επίσης, η πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την καθαίρεση από τα πρακτικά των ληξιαρχείων του λήμματος «εθνικότητα» και η αλλοίωση στο ερωτηματολόγιο εκ μέρος του ΙΝΣΤΑΤ της ερώτησης από «σε ποια εθνική ομάδα ανήκεις;» στο «σε ποια εθνικοπολιτιστική ομάδα ανήκεις;», αποδεικνύουν τη νομική αστάθεια και αντιευρωπαϊκή στάση του κράτους προς τις ιστορικές με εθνικό στάτους μειονότητες στην Αλβανία".
Η ΣΦΕΒΑ
Παρωδία χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΣΦΕΒΑ την απογραφή στην Αλβανία. Τονίζει συγκεκριμένα: Το ζήτημα «Απογραφή» έλαβε τέλος για το Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Οι αδελφοί μας αποφάσισαν να απόσχουν από τη διαδικασία-παρωδία, καταγγέλλοντας την αλβανική πολιτική ηγεσία για προσπάθεια «νομιμοποιήσεως της πολιτικής απογραφών των κομμουνιστικών καθεστώτων».
Στον αντίποδα, η ελληνική κυβέρνηση για ακόμη μια φορά, ηχηρά απούσα από τις εξελίξεις.
Κι όμως, στις 16.01.2011 ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλης σε ομιλία του στη Δερβιτσάνη, επ' ευκαιρία της επετείου των 20 χρόνων από την ίδρυση της «Ομόνοιας», τόνισε ότι η Απογραφή συνιστά κεφαλαιώδη πρόκληση και υπογράμμισε εμφαντικά ότι «η καταγραφή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού Ελλήνων στην Αλβανία είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη συνέχιση της παρουσίας και λειτουργίας των Ελλήνων στη χώρα αυτή. Η ευθύνη είναι όλων μας, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο»
Τι έπραξε επ' αυτού η ελλαδική πολιτική ηγεσία; Ουδέν!
Ο χρόνος που διέδραμε από τότε αναλώθηκε σε μια άνευ προηγουμένου επέλαση εις βάρος των κοινωνικών κατακτήσεων του ελληνικού λαού, σε ατελείωτες γονυκλισίες προς τους διεθνείς τοκογλύφους, σε ανερυθρίαστες ευχαριστίες προς τους σύγχρονους οικονομικούς κατακτητές για την καταρράκωση της εθνικής μας κυριαρχίας!
Πού να βρεθεί λοιπόν χρόνος για άσκηση εθνικής πολιτικής!
Όμως εμείς, ΠΑΣΥΒΑ και ΣΦΕΒΑ, μαζί με πολλούς άλλους Έλληνες πατριώτες δηλώνουμε στους εντολοδόχους των Βρυξελλών και του Βερολίνου ότι «λογαριάσανε λάθος»!
Το Βορειοηπειρωτικό, το Κυπριακό, ο σφετερισμός του ιερού ονόματος της Μακεδονίας μας συνιστούν ενεργά και ζέοντα εθνικά ζητήματα, τα οποία ουδέποτε θα απεμπολήσουμε.
Δεν αναγνωρίζουμε καμιά ανομολόγητη συναλλαγματική, απ' όποιον κι αν υπογράφηκε"!