Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης και αναφέρει ότι έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για “νέες έρευνες” στην ονομαζόμενη από τουρκικής πλευράς θαλάσσια “περιοχή G” στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Ντογάν Γιασάρ σε δηλώσεις του προς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολού” είπε ότι το Πιρί Ρεΐς είχε πραγματοποιήσει κατά τη δεκαετία του 80 έρευνες και στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι “την περίοδο εκείνη εργαστήκαμε εναντίον της θέσης της Ελλάδας περί δώδεκα μιλίων χωρικών υδάτων και πραγματοποιήσαμε έρευνες σε περιοχές που είχαν οριστεί με βάση τις θέσεις της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να πάρουμε δείγματα και να κάνουμε να δεχθούν τα έξι μίλια”.
Σύμφωνα με τον Γιασάρ “εάν είχαμε αποδεχτεί τη θέση της Ελλάδας, δεν θα μπορούσαμε να ανοιχτούμε στη θάλασσα πέρα από τις ακτές”.
“Το Πιρί Ρεΐς τώρα ασκεί καθήκοντα στην Ανατολική Μεσόγειο”, είπε ο Γιασάρ και τονίζοντας πως το πλοίο “διεξάγει αγώνα για λογαριασμό της Τουρκίας ειδικά στο θέμα των συμφερόντων της στις ΑΟΖ”, κατέληξε: “Το Πιρί Ρεΐς είναι ένα σύμβολο που υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις θάλασσες”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Πιρί Ρεΐς “είναι ένα από τα σημαντικότερα πλοία όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου” κι αυτό επειδή “όλα τα πλοία μπορούν να λειτουργούν επιχειρησιακά 140-150 μέρες, αλλά το Πιρί Ρεΐς μπορεί και λειτουργεί 240 μέρες”.