tromaktiko: Το πρόβλημα ης Ελλάδας και η κατάρρευση του ευρώ

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Το πρόβλημα ης Ελλάδας και η κατάρρευση του ευρώ



Με αφορμή την συνέντευξη Σημίτη που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έξωση της Ελλάδας από το ευρώ θα ήθελα να σημειώσω μερικά πραγματάκια.
Καταρχήν αυτά που λέει ο κ. Σημίτης πολύ πιθανό να αντανακλούν σκέψεις της γερμανικής πολιτικής σκηνής δεδομένης της πρόσβασης που έχει εκεί. Παρόλα αυτά νομίζω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Το 2008 οι ΗΠΑ άφησαν την Lehman Brothers να καταρρεύσει. Για την ακρίβεια δεν την άφησαν, προσπάθησαν να την σώσουν αλλά οι Βρετανοί δεν δέχθηκαν να αγοράσουν το υγιές τμήμα της (το τοξικό θα πήγαινε σε άλλες μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ).

Η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι ένα πρόβλημα που έχει εξαπλωθεί πολύ. Ξεκίνησε ως μία μόλυνση στο δάχτυλο και έχει προσβάλει πλέον ένα μεγάλο μέρος, αν όχι, όλο του σώματος. Είναι τόσο μεγάλη που αν καταρρεύσει οι συνέπειες της κρίσης του 2008 θα φαντάζουν μικρολεπτομέρειες.

Η Ευρώπη αυτή την στιγμή αντιμετωπίζει 3 διακριτά προβλήματα: α)πρόβλημα χρέους, β)τραπεζικό πρόβλημα και γ)πρόβλημα χαμηλής ανάπτυξης. Αν η Ελλάδα φύγει αυτό σημαίνει ότι και το ευρώ θα φύγει. Σκεφτείτε την Ιταλία, είναι "too big to fail and too big to bail". Με την έξοδο της Ελλάδας και την διαγραφή αναπόφευκτα όλου του χρέους θα κτυπηθούν οι επόμενοι αδύναμοι κρίκοι.

Δυστυχώς στην Ευρώπη φαίνεται να έχουμε μια κατάσταση στην οποία οι κυβερνώντες κάθονται στα μπροστινά καθίσματα ενός αυτοκινήτου και οι αγορές στα πισινά. Στα μπροστινά καθίσματα οι ηγέτες αντί να κοιτούν τον δρόμο τσακώνονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα στα πίσω καθίσματα να επικρατεί πανικός και να θέλουν να κατέβουν με την πρώτη ευκαιρία. Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί.

Το οικοδόμημα του Ευρώ παγίδεψε τις αδύναμες χώρες. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και η λύση δεν βρίσκεται στα λόγια αλλά στην δράση. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και χρειάζονται τώρα. Το 2008 ήταν η ώρα της Αμερικής, τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης. Και μην έχετε αμφιβολίες. Το πρόβλημα δεν είναι Ευρωπαϊκό αλλά παγκόσμιο. Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι πολύ μεγάλη και η παγκόσμια διασύνδεση αρκετά περίπλοκη ώστε να μπορεί να απομονωθεί το όποιο γεγονός.
http://center24.blogspot.com/

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!