Μεταξύ αυτών και η τροπολογία όπου οι κλαδικές συμβάσεις δεν θα επεκτείνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου, το οποίο, εντελώς ξαφνικά, θα διαρκέσει μέχρι το 2015, αν και η χώρα, υποτίθεται, ότι θα βγει στις αγορές να δανειστεί το 2014.
Η αρχική πρόβλεψη στο πολυνομοσχέδιο ανέφερε ότι το «πάγωμα» της μη επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων θα είναι διετές. Με τη χθεσινή λοιπόν τροπολογία το «πάγωμα» του δικαιώματος διαπραγμάτευσης των μισθωτών έγινε τριετές. Κατά σύμπτωση αυτό ακριβώς ζητούσε από την τρόικα το … ανώνυμο e-mail των εγχώριων επιχειρηματικών παραγόντων και ο υπουργός Οικονομικών Εαύγγελος Βενιζέλος το «υιοθέτησε» ασμένως.
Τι σημαίνει αυτό; Η κυβέρνηση ανοίγει όλο και πιο πολύ την πίσω πόρτα για την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η μη επέκταση των συμβάσεων στα μη εκπροσωπούμενα μέλη στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις οδηγεί αυτομάτως σε κοινωνικό ντάπινγκ.
Δηλαδή λειτουργεί ως αντικίνητρο για την ύπαρξη εργοδοτικών κλαδικών ενώσεων, καθώς ο μισθωτός που απασχολείται σε μια επιχείρηση η οποία αρνείται να γίνει μέλος της εργοδοτικής οργάνωσης του κλάδου, δεν θα απολαμβάνει τον κλαδικό (λελογισμένο) μισθό.
Με αυτό τον τρόπο οι κλαδικές εργοδοτικές ενώσεις θα οδηγηθούν σε διάλυση.
Και εδώ ακριβώς είναι το ερωτηματικό. Αν μέσα στην διετία, που ο κ. Βενιζέλος άνοιξε τώρα πιο πολύ και την έκανε τριετία , καταργηθούν οι κλαδικές ενώσεις, ποιον θα έχει απέναντί της ως θεσμικό συνομιλητή η ΓΣΕΕ προκειμένου να διαπραγματευτεί την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας;