tromaktiko: Η χώρα βαδίζει προς στάση πληρωμών στο εσωτερικό

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Η χώρα βαδίζει προς στάση πληρωμών στο εσωτερικό



Χωρίς απόφαση για τη χορήγηση της 6η δόσης στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup. Μάλιστα, αποφασίστηκε να αναβληθεί το έκτακτο Eurogroup που ήταν προγραμματισμένο για τις 13 Οκτωβρίου, καθώς η τρόικα δεν θα ήταν έτοιμη να παρουσιάσει τη γνωμοδότησή της, πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Η επόμενη συνεδρίαση του οργάνου θα γίνει, σύμφωνα με το Reuters στις 29 Νοεμβρίου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε πως κανένα μέλος της ευρωζώνης δεν σπρώχνει την Ελλάδα στη χρεοκοπία, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από τα μέτρα που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν κάλεσε την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να επιτύχει τους στόχους της.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έδειχναν προβληματισμένοι από τη δυστοκία της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμούς, τη ίδια στιγμή που εντείνονται οι φήμες για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Πάντως, υπενθυμίζεται πως ο κ. Σαχινίδης, υφυπουργός Οικονομικών, πριν από ένα μήνα είχε αναφέρει σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου, επαρκούν μόλις μέχρι το μέσο του Οκτωβρίου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την υποβολή της έκθεσης των μελών της ελεγκτικής ομάδας της τρόϊκας μετά τις 13 Οκτωβρίου, δημιουργεί ήδη σωρεία προβλημάτων στους κυβερνητικούς επιτελείς, οι οποίοι θα έχουν να αντιμεωπίσουν το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών στο εσωτερικό, δίχως, ωστόσο να αποκλείεται η καταβολή μισθών και συντάξεων στους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους κατά το ήμισυ με χρήματα και το υπόλοιπο 50% με την έκδοση ειδικών έντοκών γραμματίων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!