tromaktiko: Η Φυλή δεν αντέχει άλλα σκουπίδια

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Η Φυλή δεν αντέχει άλλα σκουπίδια



Μια ωρολογιακή βόμβα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία βρίσκεται στην αποκαλούμενη «πίσω αυλή της Αθήνας», την περιοχή του ΧΥΤΑ της Φυλής... ο οποίος είναι ο αποκλειστικός αποδέκτης των απορριμμάτων της Αττικής, αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας, εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια. Η έκταση των περίπου 1.800 στρεμμάτων έχει φτάσει στα όριά της, καθώς οι υπολογίζεται ότι, στα πέντε «κύτταρα» του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 60 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών!

Οι εργαζόμενοι στο ΧΥΤΑ δηλώνουν πως ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Αν δεν υπάρξει κάποια εναλλακτική λύση, τα βουνά των σκουπιδιών που συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, κατά τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των δημοτικών τομέων καθαριότητας, τείνουν να εξελιχθούν σε μόνιμο... ντεκόρ για την πρωτεύουσα. Τη στιγμή, όμως, που ο χρόνος μετρά αντίστροφα, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική βρίσκεται κυριολεκτικά στον... αέρα, καθώς δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ποια θα είναι η μέθοδος ή ο χώρος που θα διαδεχθεί τον ΧΥΤΑ Φυλής.

«Το πολύ μέχρι το 2014»

«Το τελευταίο κύτταρο του ΧΥΤΑ μπορεί να αντέξει το πολύ για δύο ακόμα χρόνια. Αν συνεχίσουν να φέρνουν σκουπίδια, αυτό που θα γίνει είναι να εξελιχθεί ο χώρος σε μια αχανή και ανεξέλεγκτη χωματερή, που θα εγκυμονεί κινδύνους κατολίσθησης σκουπιδιών», δηλώνει ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ).

Στην έκταση του ΧΥΤΑ, στη βορειοανατολική απόληξη του Ποικίλου Ορους, βρίσκονται ήδη τέσσερα ανενεργά κύτταρα τοποθέτησης απορριμμάτων, τα οποία έχουν αποκατασταθεί, με τόνους χαλικιού και χώματος, δημιουργώντας ισάριθμους τεχνητούς λόφους. Αναμφίβολα πρόκειται για μία κολοσσιαία παρέμβαση στο φυσικό τοπίο, τη μεγαλύτερη ανθρώπινη κατασκευή στα χρονικά της Ελλάδας...

Για να αυξηθεί η χωρητικότητα του πέμπτου κυττάρου, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε ανατινάξεις της πλαγιάς του βουνού, περίπου δύο φορές την εβδομάδα! «Στην αρχή είχε προγραμματιστεί να διαμορφωθεί μία κλίση 30 μοιρών στην πλαγιά. Για να χωρέσει περισσότερα σκουπίδια, η πλαγιά τείνει να φαγωθεί εντελώς και η κλίση να γίνει 90 μοίρες», αναφέρει ο Γ. Ζαχαρόπουλος.

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο ΧΥΤΑ είναι εξαιρετικά βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Ευτυχώς για την ασφάλεια της εργασίας μας τα σκουπίδια πλέον θάβονται κανονικά. Τα προηγούμενα χρόνια οι χωματουργικές καλύψεις ήταν ανεπαρκείς, η δυσοσμία αφόρητη και ο κίνδυνος πυρκαγιών μεγάλος», τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων, επισημαίνοντας πως η βασική τους ανησυχία αφορά τα σκουπίδια που μεταφέρουν στον χώρο, ιδιοκτήτες φορτηγών. «Πολλοί δήμοι εκτός Αττικής αναθέτουν σε αυτούς να μεταφέρουν τα σκουπίδια. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνα είναι τα απόβλητα που φέρνουν αυτά τα φορτηγά».

«Οι ΧΥΤΑ είναι μια αναχρονιστική λύση, στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέρονται ως ο έσχατος τρόπος για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων. Το μόνο που γίνεται είναι να αχρηστευτεί πλήρως ένας τεράστιος χώρος, ο οποίος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τίποτε άλλο, για πολλές δεκαετίες», δηλώνει ο αντιπρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Μουσιόπουλος.

Οι εναλλακτικές λύσεις

Από τη μία η έλλειψη κονδυλίων για μια βιώσιμη λύση για τα σκουπίδια της πρωτεύουσας, από την άλλη οι -δικαιολογημένες- αντιδράσεις των κατοίκων σε κάθε περιοχή όπου προτείνεται η κατασκευή νέου ΧΥΤΑ, απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Αττικής. Πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρουν πως η επιλογή της εναλλακτικής λύσης κολλάει στην έλλειψη κονδυλίων. Σήμερα, η διαχείριση ενός τόνου απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής κοστίζει 45 ευρώ, που είναι μία από τις φτηνότερες τιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λύσεις όπως η σύγχρονη θερμική επεξεργασία ή τα εργοστάσια μηχανικού διαχωρισμού των αποβλήτων κοστίζουν πολύ πιο ακριβά...
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!