Σύμφωνα με την επικρατούσα γραμμή σκέψης, αυτό σημαίνει πρόληψη της χρεοκοπίας της Ελλάδας και διατήρησή της στην Ευρωζώνη.
Θα είναι καταστροφή για τους Έλληνες η αποτυχία εκπλήρωσης του στόχου, αλλά και καταστροφικό για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Σώζωντας την Ελλάδα, σώζουμε τους Έλληνες, αλλά...
και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Ας αποδεχτούμε αυτή τη πραγματικότητα και ας δούμε πως μπορεί να επιτευχθεί.
Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ρυθμίσει τα οικονομικά της για τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια.
Άρα το χρέος της θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ. Δεν είναι κάτι απίθανο καθώς το χρέος είναι ήδη κοντά στο 160% και το έλλειμμα μεταξύ Ιανουαρίου-Αυγούστου ήταν 18 δις. Και συνεχίζει να αυξάνεται παρά τα μέτρα σταθεροποίησης.
Η οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 5% μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το 21% κούρεμα που δέχονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να βοηθήσει στο να γίνει το 200% ένα εύλογο όριο. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν μπορεί κάποια χώρα να συνεχίσει να κουβαλά μακροπρόθεσμα αυτό το χρέος, χωρίς η κοινωνία της να ασφυκτιά...
...Κάθε αύξηση του μεγέθους του ελληνικού χρέους μπορεί να χρηαμτοδοτηθεί μόνο από τους “δημόσιους” δανειστές καθώς ο ιδιωτικός τομέας θα εγκαταλείψει το στόχο του EFSF και του ΔΝΤ.
Δεν γνωρίζουμε τι επιτόκιο θα θεωρούσε αποδεκτό η ελληνική κοινωνία.
Υποθέτουμε ότι μία ανεπτυγμένη χώρα προκειμένου να αποφύγει μια επανάσταση ή μια δικτατορία, δεν θα μπορούσε να ανεχθεί περισσότερο απο 6% του ΑΕΠ που για την Ελλάδα ισοδυναμεί με το μισό του μισθολογικού κόστους του δημόσιου τομέα.
Το ετήσιο εθνικός χρέος της Γαλλίας είναι 2,3%. Αν το ελληνικό σταθεροποιηθεί στο 200%, το γαλλικό θα παραμεινει στο όριο του 3%.
Αν τα ευωπαϊκά κράτη μπορέσουν να ελέγξουν το δανεισμό των αγορών στο 3%, θα μπορέσουν να αντέξουν το ελληνικό χρέος,χωρίς να τους κοστίσει.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου το EFSF ,ανέβηκε στα 5 δις, για να χρηματοδοτήσει τη Πορτογαλία μ΄ένα ονομαστικό επιτόκιο 2,75%. Με δεδομένο ότι οι ηγέτες εκτιμούν το ύψος του πληθωρισμού στο 2%,αυτό ισοδυναμεί μ΄ένα επιτόκιο 0,75%. Επομένως είναι δυνατή η χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους για να γίνει βιώσιμο, χωρίς να επιβάλονται συνθήκες ασφυξίας στους πολίτες.
Για όσους δε γνωρίζουν ο Laurent Cordonnier είναι διακεκριμένος γάλλος οικονομολόγος.
diaforetikimatia.