tromaktiko: Αμφιβολίες και προειδοποιήσεις από τις αγορές για το «κούρεμα»

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Αμφιβολίες και προειδοποιήσεις από τις αγορές για το «κούρεμα»



Επιφυλάξεις και αμφιβολίες διατυπώνονται από οικονομικούς αναλυτές για τις γκρίζες ζώνες της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους...
Η μεγάλη προσοχή εστιάζεται στις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τους τραπεζίτες για το νέο PSI, δηλαδή τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα στο δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ερωτήματα προκύπτουν για το ποσοστό στο οποίο θα ανέλθει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και εάν τελικά θα επιτευχθούν οι στόχοι για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς είναι ορατή πλέον η «κόπωση» της ελληνικής οικονομίας από τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Την ίδια στιγμή η πρώτη επίσημη αντίδραση των οίκων αξιολόγησης στη συμφωνία ήρθε μέσω της έκθεσης του Fitch, που προειδοποίησε χθες με «πιστωτικό γεγονός» την Ελλάδα, μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία με τις τράπεζες.

Σύμφωνα με έκθεση του διεθνούς οίκου, η πρόσκληση της Ε.Ε. στους ιδιώτες επενδυτές των ελληνικών κρατικών ομολόγων να τα ανταλλάξουν για νέα με 50% μικρότερη αξία είναι πιθανόν να καταλήγει σε αξιολόγηση στην κατηγορία «Β» ή και χαμηλότερα.

Αν και ο Fitch χαρακτήρισε απαραίτητο το σχέδιο των Βρυξελλών εντούτοις επιμένει ότι θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός. «Είναι απαραίτητο για να μπουν τα ελληνικά δημόσια οικονομικά σε μία πιο βιώσιμη, παρά το γεγονός ότι, εάν γίνει αποδεκτή, το 50% ονομαστικό κούρεμα στην προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων θα θεωρηθεί από τον υπηρεσία ως πιστωτικό γεγονός σύμφωνα με τα κριτήρια ''distressed-debt-exchange''» υπογράμμισε ο οίκος αξιολόγησης.

Ο Fitch στην έκθεση του αναφέρει ότι «αναγνωρίζει τις σημαντικές προκλήσεις που η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει μετά την προτεινόμενη ανταλλαγή του χρέους, με φόντο την αναιμική ανάπτυξη, την κόπωση της λιτότητας -και πιθανώς τη μείωση της ικανότητας να εφαρμόσει σκληρές αλλά απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις- και τα συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα χρέους».

Στο ίδιο κλίμα είναι και οι δηλώσεις του αναλυτή του οίκου Fitch, Κρις Πράϊς στην Realnews που κυκλοφορεί.

Αισιόδοξος ο Τσάρλς Ντάλαρα

Αντίθετα ο διευθύνων σύμβουλος του IIF με δηλώσεις του στο CNBC εμφανίστηκε σίγουρος ότι η διαδικασία του «κουρέματος» δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει «πιστωτικό γεγονός».

Παράλληλα, με συνέντευξη του στο «Έθνος της Κυριακής» ο Τσάρλς Ντάλαρα χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει πλήρης συμμετοχή των τραπεζών. «Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία και είμαι πολύ ενθαρρυμένος. Πιστεύω ότι δημιουργεί μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και δημιουργεί οφέλη για το σύνολο του σκληρά εργαζόμενου ελληνικού λαού, ο οποίος κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών έκανε μεγάλες θυσίες και δύσκολες προσαρμογές» υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του IIF.

Ειδικότερα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο Τσάρλς Ντάλαρα σημείωσε ότι «φυσικά υπάρχει ειδική κατάσταση για τις τράπεζες οι οποίες με ανησυχούν ιδιαίτερα. Είμαι σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και τις τράπεζες για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα τους, προκειμένου αυτές να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Και θα τους παρέχουμε περισσότερες πιστώσεις τα επόμενα χρόνια για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις απώλειες των τελευταίων δύο ετών».

Πυρά στην ευρωβουλή για τα αναπάντητα ερωτήματα από τη συμφωνία

Ανέβηκαν οι τόνοι στο ευρωκοινοβούλιο για τη συμφωνία του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ε.Ε., κ.κ Ζ.Μ.Μπαρόζο και Χ.Β.Ρομπάι να δέχονται τα πυρά των κομμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς είπε ότι «αυτή η σύνοδος συνιστά πρόοδο αλλά δεν έφερε ακόμα τις λύσεις. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου να σταθεροποιηθούν για το κούρεμα του χρέους θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2012 στο κείμενο των αποφάσεων αυτών. Στο 50% το κούρεμα του χρέους αλλά θα πρέπει βεβαίως να συμφωνήσουν και οι τράπεζες. Άρα καμία λύση». 

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκυ Φέρχοφσταντ εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον τελικά οι τράπεζες θα συμφωνήσουν στο 50%. «Ένα τρισεκατομμύριο είναι εντυπωσιακός αριθμός, είναι μεγάλος αλλά υπάρχουν αμφιβολίες. Αμφιβολίες κατά πόσον μακροπρόθεσμα μπορεί να επιτευχθεί αυτή η δύναμη πυρός όταν προσφέρετε για παράδειγμα εγγυήσεις για το 20% όταν από την άλλη συμφωνούμε σε ένα κούρεμα 50% για την Ελλάδα».

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χαμπς υπογράμμισε ότι «ως προς την Ελλάδα λεγόταν την περασμένη εβδομάδα ότι το κούρεμα του χρέους έπρεπε να φτάνει το 60%. Αυτό το λέει η τρόικα. Γιατί είναι τώρα 50%; Θα έπρεπε να το εξηγήσετε όπως και το πως ποντάρετε ότι οι πιστωτές που καλούνται επιτέλους να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στα βάρη – από τη στιγμή που δεν εφάρμοσαν το εθελοντικό κούρεμα χρέους κατά 21% το οποίο συμφωνήθηκε τον Ιούλιο – γιατί αυτοί θα εφαρμόσουν τώρα το 50%;»

«Το βήμα αυτό δεν σημαίνει ανάσχεση της δίνης χρέους της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ο επικεφαλής της Ενωτικής Αριστεράς, Λόταρ Μπίσκι.


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!