tromaktiko: Τι κρύβει το σχέδιο για το ελληνικό «κούρεμα»

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Τι κρύβει το σχέδιο για το ελληνικό «κούρεμα»



Η ώρα του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων είναι πιο κοντά από ποτέ άλλοτε.Όσο ήταν ένα μακρινό ενδεχόμενο ονομαζόταν αναδιάρθρωση και την ξόρκιζαν, τώρα όμως που ο χρόνος των τελικών αποφάσεων πλησιάζει, βαφτίστηκε κούρεμα.

Κορυφαίοι αναλυτές παραδέχονται , σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του BriefingNews, ότι το ύψος του «κουρέματος» θα κυμαίνεται στο 65%. Θα είναι άγριο δηλαδή για τις αγορές και δύσκολα θα αποτραπεί η καταγραφή ενός πιστωτικού γεγονότος.

Μέρκελ και Σαρκοζί δρομολογούν τις συμφέρουσες γι΄ αυτούς λύσεις με την Γερμανία να «σπρώχνει» το κάρο της αναδιάρθρωσης και την Γαλλία να επιδιώκει την διασφάλιση των τραπεζών της που είναι εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα.

Όμως ένα κούρεμα 65% δεν αποτελεί απλώς απαλλαγή της χώρας από ένα μέρος του χρέους της . Εκτιμάται, όπως ενημερώνεται το BriefingNews, ότι αντίστοιχες της καταγραφής απωλειών στα ομόλογα θα είναι και οι υποτιμήσεις μισθών και συντάξεων, κινητών και ακίνητων αξιών. Όλες οι αξίες, δηλαδή, θα «πέσουν» όσο περίπου θα μειωθεί και το χρέος. Κι αυτή θα είναι μια δραματική συνέπεια για τον ελληνικό λαό και το βιοτικό του επίπεδο.

Η κυβέρνηση παραδέχθηκε δημόσια πως συζητά την αναδιάρθρωση με το σκεπτικό ότι θα στηρίζεται στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Τότε δηλαδή που οι υπουργοί χειροκροτούσαν όρθιοι τον Πρωθυπουργό με την επιστροφή του από την Σύνοδο Κορυφής. Κι όμως η απόφαση που είχε παρθεί τότε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποδείχθηκε ότι ήταν εκτός τόπου και χρόνου, δεν εφαρμόστηκε ποτέ και τώρα μιλάμε για τριπλασιασμό της απομείωσης του χρέους. Τζάμπα τα χειροκροτήματα δηλαδή!

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη, που έλεγε και τον Ιούλιο , λέει και σήμερα ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του κουρέματος στο τραπεζικό σύστημα και την ρευστότητα αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ελληνικές τράπεζες και ταμεία έχουν ομόλογα και με το κούρεμα θα υποστούν απώλειες.

Για τις τράπεζες ο σχεδιασμός αναμένεται να προβλέπει την ύπαρξη εγγυήσεων αλλά και ενίσχυση της ρευστότητας για να αντιμετωπιστούν οι απώλειες από την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν. Η έκδοση κοινών μετοχών στις τράπεζες που θα λάβουν στήριξη έχει προαναγγελθεί και οι συγχωνεύσεις ή κρατικοποιήσεις θεωρούνται βέβαιες.

Μια ευνοϊκότερη αντιμετώπιση θα όφειλαν να διαθέτουν όμως για τα ασφαλιστικά ταμεία, για να μπορούν να συνεχίσουν να δίνουν συντάξεις και εφάπαξ. Για να μην πληρώσουν οι συνταξιούχοι, τωρινοί και μελλοντικοί, το διεθνές χρηματοπιστωτικό «παζάρι» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δύσκολα πάντως θα εξαιρεθούν και θα αποφύγουν την κουρευτική μηχανή.

Οι καταθέσεις δεν αναμένεται να κινδυνέψουν. Κι αυτό γιατί προς το παρόν η χώρα μας φαίνεται ότι θα παραμείνει στο ευρώ. Γι΄αυτό άλλωστε έχει προκριθεί και η λύση του οργανωμένου κουρέματος του χρέους. Συνεπώς με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ αν οι τράπεζες δέσμευαν καταθέσεις αυτό θα έστελνε στο γκισέ τους καταθέτες όλης της Ευρώπης και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε στο σύνολο του.

Άρα το κούρεμα των ομολόγων που θα σημάνει και αντίστοιχη εσωτερική υποτίμηση δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιήσει τις ζημιές από τα ομόλογα. Θα μας κατεβάσει όμως κοντά στο μισό του βιοτικού επιπέδου της Ευρώπης , το επόμενο διάστημα.

Και μια ακόμη αλήθεια που ίσως να είναι και η δραματικότερη. Η αναδιάρθρωση χρέους με κούρεμα 65%, με εξαίρεση τα δάνεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού καθώς αυτά δεν είναι ομόλογα, θα φέρει το χρέος κοντά στα 240 δισ.

Εκεί που ήταν δηλαδή το 2009, όταν με δημόσιες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπ. Οικονομικών, η Ελλάδα προεξοφλούσε τη χρεοκοπία της , δεν δανειζόταν με τα spreads στις 120-130 μονάδες, δεν έπαιρνε δημοσιονομικά μέτρα, φούσκωνε το έλλειμμα της, κινητροδοτούσε τους κερδοσκόπους των CDS με αέρα 10 ημερών και συνομιλούσε κρυφά με τον Στρος Καν για το πως θα μπει το ΔΝΤ στη χώρα.

Κι ύστερα μπήκαμε στα Μνημόνια. Πλήρωσε και πληρώνει ο λαός τα «μαλλιοκέφαλα» του μέσα σε δύο χρόνια αλλά το χρέος διπλασιάστηκε. Και τώρα το κόβουν στη μέση. Αλλά, δυστυχώς, έτσι θα ξανακοπούν και τα εισοδήματα.

Ωραία σωτηρία!Μπράβο σε αυτούς που εμπνεύστηκαν το σχέδιο και σε αυτούς που το εφαρμόζουν.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!