tromaktiko: Προς ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία;

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Προς ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία;



Aοριστολογίας το ανάγνωσμα, πρόσχωμεν...Κάντε εσείς λιτότητα και θα σας φέρουμε εμείς ανάπτυξη από τους ουρανούς...!
Αυτό είναι το πνεύμα του...
ανακοινωθέντος της χτεσινής ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που για άλλη μια φορά υποσχέθηκε ότι θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις της συγκυρίας και θα λύσει όλα τα ευρωπαϊκά προβλήματα κάπως... κάπου... κάποτε... στο μέλλον... και πάντως από την ερχόμενη Τετάρτη και μετά. Η σύνοδος των Υπουργών Οικονομικων που προηγήθηκε της συνόδου κορυφής και ήταν κάποια τρόπο η προετοιμασία της υπήρξε κυριολεκτικά μαραθώνια, κυρίως γιατί αποδείχθηκε δύσκολο να καμφθούν οι αντιστάσεις της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Για εντελώς κατανοητούς λόγους, οι χώρες αυτές δεν ευνοούσαν την αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας... των ευρωπαϊκών τραπεζών εδώ και τώρα στο 9% καθώς γνωρίζουν καλά ότι οι τράπεζες τους θα βρουν μεγάλες δυσκολίες να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές και θα αναγκαστούν να τις χρηματοδοτήσουν οι ίδιες, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της δημοσιονομικής τους θέσης.

Στη σύνοδο των αρχηγών κρατών πάλι, σε αντίθεση από ό,τι θα περίμενε κανείς το ... τιμώμενο πρόσωπο δεν ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αλλά ο Ιταλός ομόλογος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μέρκελ και Σαρκοζί είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Μπερλουσκόνι πριν την έναρξη της συνόδου διάρκειας 30 λεπτών, με στόχο τη μεγιστοποίηση των πιέσεων πάνω στην Ιταλία προκειμένου να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά απασχόλησης και να καθησυχάσει τους επενδυτές για το υψηλό της δημόσιο χρέος. Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατόπιν, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν δίστασε να πει ανοικτά ότι «αν το χρέος της Ιταλίας παραμείνει στο 120%, δεν έχει σημασία πόσο ισχυρός θα είναι ο προστατευτικός τοίχος του ευρωπαϊκού μηχανισμού, γιατί δεν θα τη βοηθήσει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών».

Προχωρά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Σε κάθε περίπτωση, το μοναδικό – αν και όχι αμελητέο – βήμα πρόοδου που συντελέστηκε κατά τη σύνοδο αφορά την έγκριση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Συγκεκριμένα οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης συμφώνησαν ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα υποχρεωθούν να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια ύψους 108 δις ευρώ έως τον Ιούνιο του 2012, ενώ παράλληλα αποδέχτηκαν την προώθηση ενός σχεδίου εγγυήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο το οποίο, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες της συγκυρίας, έχει σαν σκοπό να διευκολύνει τις τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια. Αντίθετα, τα αδιέξοδα παρέμειναν σε ό,τι αφορά τη μόχλευση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και, βεβαίως, τον βαθμό κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Αδιέξοδο για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι αλήθεια ότι στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου Μέρκελ και Σαρκοζί προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι οι δύο μεγάλες δυνάμεις της Ευρωζώνης μπορούν να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές. Όμως σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η διχογνωμία παραμένει, με την μεν Γαλλία να τάσσεται υπέρ της γενναίας μόχλευσης των κονδυλίων του μηχανισμού με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη δε Γερμανία να διαφωνεί κάθετα σε κάθε ανάμειξη της ΕΚΤ και να δηλώνει διατεθειμένη να αποδεχτεί μόνο μια συγχώνευση των κονδυλίων του προσωρινού μηχανισμού ύψους 440 δις ευρώ με τα κονδύλια του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ύψους 500 δις ευρώ, ώστε το σύνολο της δανειοδοτικής ισχύος του μηχανισμού να φτάσει τα 940 δις ευρώ. Υποτίθεται ότι το θέμα του μηχανισμού έχει παραπεμφθεί προς επίλυση στη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη. Εκτιμάται όμως πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο πέραν της υποχώρησης του Παρισιού στις γερμανικές θέσεις – καταλήγοντας εν τέλει σε νούμερα που κάθε άλλο παρά θα καθησυχάσουν τις αγορές.

Παίρνουμε τη δόση, αλλά κολλάει η εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα, ναι μεν εγκρίθηκε η εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα, όμως κατά τα άλλα κυριαρχεί το πλήρες αδιέξοδο. Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, η έκθεση της τρόικας προς την ομάδα των Υπουργών Οικονομικών σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ανέφερε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί τόσο δραματικά ώστε οι ομολογιούχοι θα πρέπει να αποδεχτούν κούρεμα επί της ονομαστικής αξίας των τίτλων τους κατά 60% προκειμένου να ολοκληρωθεί το δεύτερο ελληνικό πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου. Το πράγμα επισημοποιήθηκε το Σάββατο όταν ο πρωθυπουργός του Βελγίου και πρόεδρος της Ευρωομάδας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι «το ελληνικό κούρεμα πρόκειται να αυξηθεί δραστικά». Την ίδια μέρα εμφανίστηκαν στον γαλλικό Τύπο δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για επικείμενη συμφωνία του διεθνούς συντονιστικού των τραπεζιτών σε αυξημένο κούρεμα του ελληνικού χρέους ύψους 50%. Όλα αυτά όμως διαψεύστηκαν την Κυριακή από τον ίδιο τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής και βασικό διαπραγματευτή της συμμετοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών στο ελληνικό χρέος Τσαρλς Νταλλάρα. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται αλλά οι δύο πλευρές είναι πολύ μακριά από τη συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο Νταλλάρα, προσθέτοντας ότι οι ομολογιούχοι της Ελλάδας θα ήσαν διατεθειμένοι να αποδεχτούν μια συμφωνία για υψηλό 'κούρεμα' του ελληνικού χρέους, μόνο αν αυτή συνοδεύονταν από ένα αξιόπιστο σχέδιο για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτησή της από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους και τις ζημιές του ιδιωτικού τομέα.
Δεν ξέρουμε αν κατόπιν τούτου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να βγάλουν ένα κείμενο συμπερασμάτων για τη σύνοδο που κατά μεγάλο μέρος του αποτελεί ευχολόγιο ανάπτυξης. Καθώς όμως μεσολαβεί μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε ένα ευχολόγιο ανάπτυξης κι ένα πραγματικά αξιόπιστο σχέδιο ανάπτυξης, δεν είναι να απορεί κανείς που από χτες το βράδυ ενισχύονται τα σενάρια περί κουρέματος των ελληνικών τίτλων κατά 50%-60% χωρίς εθελοντικό χαρακτήρα, δηλαδή με διαδικασίες ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας...
ellinikiafipnisis.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!