tromaktiko: Το… πονηρό σχέδιο της Γερμανίας

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Το… πονηρό σχέδιο της Γερμανίας



Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τη συλλογιστική που αναπτύσσουν οι πολιτικοί ταγοί της Γερμανίας, για το πώς... αντιλαμβάνονται το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης, τη δομή της λειτουργίας της και τους συνθετικούς δεσμούς μεταξύ των κρατών της.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτελεί μάλλον το επαρκέστερο σημείο αναφοράς. Βαθιά πολιτικός σε σχέση με την Άνγκελα Μέρκελ, δεν αρνείται την Ευρώπη. Την εννοεί ωστόσο διαφορετικά από τους υπόλοιπους.

Με συνέντευξη που παραχώρησε στη Die Zeit, ξεκαθαρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε ένα πολιτικό μόρφωμα το οποίο θα έχει κοινές συνισταμένες με τη δομή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Τάσσεται υπέρ της διατήρησης της αυτονομίας των εθνικών κρατών, προτείνει ωστόσο τηναπευθείας εκλογή από τους λαούς της Ευρώπης, ενός Προέδρου της Ε.Ε., που θα έχει ισχυρή νομιμοποίηση αλλά και αρμοδιότητες, για να λειτουργεί συγκεντρωτικά.

Η αφήγηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραπέμπει σε… Φίρερ. Με τη Γερμανία να διαδραματίζει τον συγκεκριμένο ρόλο, αφού προφανώς εννοεί ότι ο ισχυρός αυτός Πρόεδρος της Ευρώπης, θα προέρχεται και από την ισχυρότερη χώρα της Ένωσης, δηλαδή θα έχει ως αφετηρία το Βερολίνο.

Αυτή φυσικά δεν μπορεί να είναι η Ευρώπη του μέλλοντός μας. Και θα πρέπει να παλέψουμε για να αποτρέψουμε την πραγμάτωση του οράματος της Γερμανίας. Όχι στο σκέλος του να εκλεγεί κάποιος ισχυρός Πρόεδρος. Αλλά να είναι ο Πρόεδρος αυτός… Γερμανός ή… σύμμαχος της Γερμανίας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!