Ενδεικτικό θεωρείται ότι ο Γιόζεφ Άκερμαν, επικεφαλής του IIF και της Deutsche Bank, αναγκάστηκε να ακυρώσει συμμετοχή του σε γερμανική εκπομπή εξαιτίας των συνομιλιών στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, αναλυτές της Deutsche Bank παρουσίασαν τη Δευτέρα ένα σενάριο για επίτευξη «κουρέματος» ύψους 40% χωρίς να τροποποιούνται σημαντικά οι όροι της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.
Ο Γ.Άκερμαν, τόσο ως επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) που συμμετέχει στις συζητήσεις για το PSI όσο και ως επικεφαλής της Deutsche Bank, είχε προγραμματιστεί να συμμετέχει σε εκπομπή του γερμανικού ARD για την κρίση χρέους.
Εκπρόσωπος της Deutsche Bank ανακοίνωσε όμως τη Δευτέρα πως «εξαιτίας των συνομιλιών που γίνονται στις Βρυξέλλες, ο κ. Άκερμαν δυστυχώς δεν θα μπορέσει να τηρήσει τη δέσμευσή του» στο ARD.
Ενώ η Ευρωζώνη ετοιμάζεται για τη Σύνοδο, και ενώ ο Τσαρλς Νταλάρα του IIF ανέφερε στο Reuters πως μεγαλύτερη απομείωση κρατικού χρέους θα μπορούσε να γίνει μόνο εάν ήταν μέρος μίας «ευρύτερης διαδικασίας για την αντιμετώπιση του συνόλου των ζητημάτων για το ευρωπαϊκό κρατικό χρέος», οι αναλυτές της Deutsche Bank παρουσίασαν σενάριο για «κούρεμα» 40%.
Η ανάλυση, όπως μεταδίδει το Reuters, περιγράφει έναν πιθανό οδικό χάρτη για αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα χωρίς σημαντικές αλλαγές στα όσα προβλέπονται βάσει της τρέχουσας συμφωνίας.
«Υψηλότερο κούρεμα μπορεί να επιτευχθεί με τρεις τρόπους: μείωση του επιτοκίου, επέκταση της διάρκειας ωρίμανσης και μείωση της αξίας» αναφέρουν οι αναλυτές, λέγοντας πως «για παράδειγμα, μείωση του επιτοκίου κατά 1% και επέκταση της διάρκειας κατά 10 χρόνια θα είχε ως λογιστικό αποτέλεσμα ένα κούρεμα 40%».
Με κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν, αποφεύγεται το χρεοστάσιο, ενώ διατηρείται το πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας. Μία προτεινόμενη δεύτερη εκδοχή του PSI, συνεχίζουν οι αναλυτές, θα έδινε επίσης την ευκαιρία να «καθαρίσει» τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια και να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία.
«Μαζί με ένα αξιόπιστο σχέδιο τραπεζικής επανακεφαλαιοποίησης, η δεύτερη εκδοχή για το ελληνικό PSI, θα ήταν το πρώτο βήμα για να απομονωθεί ο οικονομικός τομέας από κάθε πιθανό ρίσκο διάχυσης, δίνοντας επίσης χρόνο στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία να διαφοροποιήσουν την κατάστασή τους από εκείνη της Ελλάδας» τονίζουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.