tromaktiko: Οι Εκρηκτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Γερμανίας - Γαλλίας και η προσπάθεια επιβολής ενός "οικονομικού ράιχ" από τη Μέρκελ

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Οι Εκρηκτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Γερμανίας - Γαλλίας και η προσπάθεια επιβολής ενός "οικονομικού ράιχ" από τη Μέρκελ



Όλο και πιο κρίσιμα γίνονται τα πράγματα στην Ε.Ε., λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. και με τις... σημαντικές διαφωνίες μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας να παραμένουν και να εστιάζονται σε δύο βασικά σημεία, το ύψος του haircut του ελληνικού χρέους, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας και τα κεφάλαια που θα διαθέτει ο μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF). Όσον αφορά την εσωτερική ειδησεογραφία, τα βλέμματα θα είναι φυσικά στραμμένα στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και των επιμέρους άρθρων αυτού, με την κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης να είναι πραγματικά εκρηκτική.

Στα πιο χρηματιστηριακά ζητήματα, η γνωστή μεταβλητότητα των τελευταίων μηνών αναμένεται να διατηρηθεί και σήμερα, με τις τραπεζικές μετοχές και κυρίως την ΕΤΕ να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. με τις πιθανές αποφάσεις για το ύψος του κουρέματος να κρίνουν το μέλλον των ελληνικών τραπεζών.

Τα Βλέμματα στην Ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου….

Τα βλέμματα αναμένεται να είναι στραμμένα σήμερα στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ενώ σε ένα σύντομο σχόλιο μας για το θέμα, δεδομένου ότι υπάρχει επιμέρους άρθρο στο GFF, θα αναφέρουμε ότι αναμένεται, παρά τα πιθανά προβλήματα στην ψήφιση των επιμέρους άρθρων, το πολυνομοσχέδιο τελικά να περάσει. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει η εκτίμηση ότι αν παραστεί ανάγκη, κυρίως όσον αφορά το άρθρο 37 περί συλλογικών συμβάσεων, η κυβέρνηση θα λάβει έστω και την τελευταία στιγμή τη στήριξη βουλευτών άλλων κομμάτων ή ανεξάρτητων βουλευτών, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η Εκρηκτική κατάσταση στις σχέσεις Γερμανίας – Γαλλίας και οι σημαντικές διαφωνίες στα ζητήματα του EFSF και το ύψος του haircut του ελληνικού χρέους.

Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας αναμένεται να είναι στο επίκεντρο των παγκόσμιων αγορών, μετά και τη χθεσινή μίνι σύνοδο στη Φραγκφούρτη, με τις διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών να είναι σημαντικές, αυξάνοντας τον προβληματισμό για την επόμενη ημέρα στην Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, συνάντηση της τελευταίας στιγμής είχαν χθες η Καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ και ο Ν. Σαρκοζί, ενώ η σοβαρότητα της χθεσινής συνάντησης φαίνεται και από τα υπόλοιπα πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν σε αυτήν και οι οποίοι ήταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Eurogroup Γιούνκερ, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο απερχόμενος και ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και Μάριο Ντράγκι, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Φρανσουά Μπαρουάν. Να σημειωθεί ότι η επίσημη εξήγηση ήταν ότι αυτή η συνάντηση «Ήταν ο καλύτερος τρόπος να προετοιμασθεί η σύνοδος του Eurogroup», αν και είναι ξεκάθαρο ότι σκοπός ήταν να επιλυθούν οι διαφωνίες της Γερμανίας και της Γαλλίας λίγο πριν την κρίσιμη σύνοδο της Κυριακής, την ώρα μάλιστα που οι αγορές επιζητούν αγωνιωδώς αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, οι διαφωνίες των δύο πλευρών εντοπίζονται σε δύο βασικά σημεία, αυτό του ύψους του κουρέματος του ελληνικού χρέους και αυτόν του τρόπου λειτουργίας και τα κεφάλαια του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF).

Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα που καίει τη χώρα μας και τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες απειλούνται ανοιχτά πλέον με κρατικοποίηση, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανική πλευρά όχι μόνο απαιτεί ένα μεγαλύτερο του 21% haircut, αλλά ανεβάζει το ύψος του κουρέματος στο 60 με 65%!, κάτι το οποίο είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκει κάθετα αντίθετη τη Γαλλία, η οποία φαίνεται να βάζει ταβάνι το 39 με 40%.

Σε συνάρτηση με το ύψος του κουρέματος είναι και η δεύτερη μεγάλη διαφωνία των δύο πλευρών, αυτή σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και τα κεφάλαια του EFSF, με τη γαλλική πλευρά να θέλει τραπεζικές αρμοδιότητες για τον EFSF, με δικαίωμα άντλησης πόρων από την ΕΚΤ, ενώ από την άλλη πλευρά η Γερμανία επιδιώκει βελτιστοποίηση μέσω μόχλευσης που θα δίνει στον μηχανισμό τη δυνατότητα μερικής ασφαλιστικής κάλυψη της τάξης του 20 ή 30% για τις απώλειες επενδυτών σε περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους από μια χώρα-μέλος της ευρωζώνης. Μάλιστα, να σημειωθεί ότι η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι αλλαγές των συνθηκών δεν είναι ταμπού και με αυτό συμφώνησε και ο κ. Τρισέ που πρόσθεσε ότι θα πρέπει «να δούμε την κρίση ως ευκαιρία και να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε ακόμη και με μη συμβατικούς τρόπους». «Αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει και η Ευρώπη», δήλωσε η Μέρκελ.

Πάντως να σταθούμε στο ζήτημα του EFSF και να κάνουμε την εκτίμηση ότι τελικά η λύση είναι πολύ πιθανό να βρεθεί σε μια παραλλαγή της Γερμανικής πρότασης, αλλά με το ποσοστό της ασφαλιστικής κάλυψης να είναι μεγαλύτερο του 20 ή 30%, που κρίνεται εξαιρετικά χαμηλό και να διαμορφώνεται περίπου στο 50%, κάτι το οποίο θα ικανοποιούσε και τη Γαλλική πλευρά.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το μόνο θετικό της χθεσινής συνάντησης, είναι η εμφανής πρόθεση επιτέλους των ευρωπαίων ηγετών και κυρίως της Γερμανίας να επισπεύσουν, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης χρέους, τις όποιες αποφάσεις και να αποφύγουν νέες καθυστερήσεις, οι οποίες όπως αναφέρουμε συνεχώς είναι πολύ πιθανό να τινάξουν τις οικονομίες και τις αγορές στον αέρα, δημιουργώντας μια ενδεχομένως μη διαχειρίσιμη κατάσταση.

Η πρόθεση της Γερμανίας να δημιουργήσει ένα «οικονομικό ράιχ».

Από την έναρξη ουσιαστικά αυτής της κρίσης έχουμε στα σχόλια μας αναφέρει επανειλημμένος ότι η Γερμανία επιδιώκει με κάθε τρόπο να επιβάλει, εκμεταλλευόμενη την κρίση χρέους, ένα ιδιότυπο “οικονομικό ράιχ” στην Ευρώπη και ειδικά στον ευρωπαϊκό νότο. Μάλιστα, θα λέγαμε ότι χαρακτηριστικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις της Α. Μέρκελ.

Συγκεκριμένα, η καγκελάριος της Γερμανίας μιλώντας σε βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης δήλωσε ότι κράτη των οποίων το χρέος δέχεται απομείωση, θα πρέπει να αποδέχονται περιορισμούς της κυριαρχίας τους.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός τείχους προστασίας για τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης χρέους, ενώ ανέβασε τους τόνους δηλώνοντας αυτό που δύο από τους υπουργούς της είχαν υπαινιχθεί πριν από μερικές εβδομάδες, δηλαδή ότι κράτη των οποίων το χρέος δέχεται απομείωση, θα πρέπει να αποδέχονται περιορισμούς της κυριαρχίας τους. Μπορώ να φανταστώ, φέρεται να είπε η καγκελάριος, ότι θα υπάρχει ένα είδος «διαρκούς τρόικας» στις υπερχρεωμένες χώρες. Σύμφωνα με συμμετέχοντες στην σύσκεψη, υπάρχει η θέση, σε νευραλγικούς τομείς της δημόσια διοίκησης και κυρίως στο πεδίο των δημοσιονομικών να υπάρχουν ομάδες τεχνοκρατών, οι οποίοι θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις Βρυξέλλες. Θα ασκείται τρόπον τινά μια «μόνιμη επιτήρηση», με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. «Αυτά τα χρέη των κρατών χτίστηκαν επί δεκαετίες και δεν πρόκειται να τερματιστούν με μια σύνοδο. Θα χρειαστεί σκληρή και μακρόχρονη δουλειά», δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ.
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!