tromaktiko: Πανηγυρισμοί και φόβοι στο Ισραήλ για τη συμφωνία απελευθέρωσης του Σαλίτ

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Πανηγυρισμοί και φόβοι στο Ισραήλ για τη συμφωνία απελευθέρωσης του Σαλίτ



Ο αυθόρμητος ενθουσιασμός με τον οποίο έγινε δεκτή στο Ισραήλ η είδηση της συμφωνίας για την απελευθέρωση του δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ έπειτα από πέντε χρόνια... αιχμαλωσίας στη Γάζα μετριάζεται από ανησυχίες ότι είναι βαρύ το τίμημα της ανταλλαγής και η αποφυλάκιση καταδικασθέντων Παλαιστινίων μαχητών θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.

Ανάμεικτες είναι οι αντιδράσεις στον ισραηλινό Τύπο με ορισμένες εφημερίδες να χαιρετίζουν τη «δυσκολότερη απόφαση της ζωής του Μπέντζαμιν Νετανιάχου» και άλλες να μιλούν για «συνθηκολόγηση» και «ανταμοιβή της τρομοκρατίας».

Η συμφωνία που επετεύχθη υπό αιγυπτιακή μεσολάβηση με τη ριζοσπαστική Χαμάς και προβλέπει την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση περισσότερων από 1.000 Παλαιστινίων κρατουμένων εγκρίθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου με 23 ψήφους υπέρ έναντι τριών κατά.

Ο Ισραηλινός υπουργός Ούζι Λαντάου, ο οποίος καταψήφισε τη συμφωνία, μίλησε την Τετάρτη για «τεράστια νίκη της τρομοκρατίας», τονίζοντας ότι παρέχει κίνητρο στις εξτρεμιστικές οργανώσεις «να σκοτώσουν και να απαγάγουν Ισραηλινούς». Σκληροπυρηνικές αντιπολιτευόμενες οργανώσεις προειδοποίησαν επίσης για τον κίνδυνο νέου γύρου βίας.

Στον αντίποδα ο επικεφαλής της Σιν Μπετ Γιόραμ Κοέν δήλωσε την Τετάρτη από την έδρα των μυστικών υπηρεσιών ότι εάν υπήρχε μία «εφαρμόσιμη στρατιωτική επιλογή» το Ισραήλ θα την είχε ακολουθήσει· επισήμανε ότι είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία δεδομένων των συνθηκών και σημείωσε ότι το Ισραήλ μπορεί να αντιμετωπίσει τους πιθανούς κινδύνους.

«Είναι μία σκληρή και δύσκολη συμφωνία, αλλά είναι η καλύτερη συμφωνία για το Ισραήλ από άποψη ασφαλείας. Δεν είναι απλό να αποφυλακίσουμε δολοφόνους. Η Χαμάς θα ενισχυθεί και η Φατάχ πιθανώς θα αποδυναμωθεί, και μπορεί να να δοθεί κίνητρο για περισσότερες επιθέσεις και απαγωγές» ανέφερε, όπως μεταδίδει ο δικτυακός τόπος της Jerusalem Post.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η συμφωνία κατέστη εφικτή αφότου η Χαμάς υπαναχώρησε από ορισμένα βασικά της αιτήματα, κυρίως την αποφυλάκιση ηγετικών στελεχών της, περιλαμβανομένου του Μαρουάν Μπαργκούτι.

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί ξέσπασαν όταν έγινε γνωστή η είδηση της συμφωνίας στη σκηνή που έχει στήσει εδώ και καιρό η οικογένεια του Γκιλάντ Σαλίτ έξω από την κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ. Δεκάδες πολίτες χόρευαν στους δρόμους και κυμάτιζαν σημαίες με ζωγραφισμένο το πρόσωπο του Σαλίτ.

Όμως, τα σχόλια του εξόριστου ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ ήλθαν να ενισχύσουν τους φόβους ότι το τίμημα της αποφυλάκισης μπορεί να είναι βαρύ. Οι αποφυλακισθέντες «θα επιστρέψουν στην εθνική μάχη» διεμήνυσε ο Μεσάαλ από τη Συρία πριν κατευθυνθεί στο Κάιρο για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Η Γάζα πανηγυρίζει από την Τρίτη για τη συμφωνία και περισσότερες εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα, Τετάρτη.

Το πρώτο στάδιο της ανταλλαγής αιχμαλώτων ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ πρόκειται να αρχίσει τη Δευτέρα, όπως δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς στη Γάζα. Εντός της ημέρας υπήρξαν πληροφορίες ότι ο Σαλίτ έχει ήδη μεταφερθεί από τη Λωρίδα της Γάζας στο Κάιρο, ωστόσο διαψεύστηκαν.

Ο ισραηλινός Τύπος για τη συμφωνία

Ορισμένα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης χαιρέτισαν τη συμφωνία για την απελευθέρωση του Σαλίτ, ωστόσο άλλα εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για το αντίτιμο της απελευθέρωσης του νεαρού στρατιώτη.

Στην πρώτη σελίδα εφημερίδων δημοσιεύεται φωτογραφία της μητέρας του στρατιώτη, της Αβίβα, που ακτινοβολεί από χαρά, με μια φωτογραφία του γιου της σε δεύτερο πλάνο κάτω από τον τίτλο «Ο Γκιλάντ επιστρέφει στο σπίτι».

Στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Yedioth, ο Ναούμ Μπαρνεά, ένας από τους αρθρογράφους με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Ισραήλ, χαρακτηρίζει τη συμφωνία ανταλλαγής «αναπόφευκτη».

«Το αντίτιμο είναι υπερβολικό. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και αποτελεί ένα δυσάρεστο προηγούμενο, όμως ένα κράτος που επί πέντε χρόνια είναι ανίκανο να σώσει με άλλα μέσα έναν από αιχμάλωτο στρατιώτη του δεν έχει άλλη επιλογή παρά να πληρώσει το αντίτιμο» εκτιμά ο Μπαρνεά.

«Η εναλλακτική επιλογή -να αφεθεί να πεθάνει στην αιχμαλωσία- είναι απαράδεκτη. Ο Νετανιάχου δικαιούται της ευγνωμοσύνης μας επειδή πήρε μια απόφαση και μια καλή απόφαση. Έδειξε πως είναι ένας ηγέτης» υπογραμμίζει.

Ο Γιόσι Βέρτερ, πολιτικός σχολιαστής της αριστερής Haaretz, ένας από τους σφοδρότερους επικριτές της πολιτικής του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χαιρετίζει «τη δυσκολότερη απόφαση της ζωής του».

«Εδώ και 30 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία, δεν ξεκίνησε πόλεμο, δεν έκανε ειρήνη, δεν βρήκε λύσεις για να κατευνάσει το κίνημα κοινωνικής αμφισβήτησης, όμως θα παραμείνει στην Ιστορία ως ο πρωθυπουργός που έφερε ξανά στο σπίτι του τον Γκιλάντ Σαλίτ» αναφέρει.

Ωστόσο, άλλοι σχολιαστές είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί: «Η Χαμάς έδειξε στους Παλαιστινίους πως η οδός της τρομοκρατίας είναι η καλύτερη» γράφει ο Μπεν Κασπίτ στην Maariv. «Κάθε νεαρός Παλαιστίνιος θα ξέρει πως μπορεί να σκοτώνει εβραίους και να απελευθερώνεται χάρη σ' ένα παζάρι» προσθέτει.

Δεξιότερα, ο Μπεν Ντρορ Γεμινί, ένας άλλος αρθρογράφος της Maariv, καταγγέλλει τη συμφωνία ως συνθηκολόγηση. «Ξέρουμε τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, είναι μια ανταμοιβή της τρομοκρατίας» σημειώνει.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!