Ο Αλ. Αβατάγγελος «κρεμάει» τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση. Ο ίδιος ο Γ. Μπέλτσιος, έως τώρα και στο υπόμνημά του που αποκαλύπτει η Real news, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.
Ο επιχειρηματίας, όμως, άλλα υποστηρίζει για τον ρόλο του: «Μη όντας οικονομολόγος, ουδέποτε ασχολήθηκα με το οικονομικό μέρος της προσφοράς της γερμανικής εταιρείας, του οποίου επελήφθη το οικονομικό τμήμα της. Αναφορικώς με το τεχνικό μέρος και τις εξειδικευμένες γνώσεις που απαιτούνταν για τη συγκρότηση της προτάσεώς μου προς τη Ferrostaal, επέλεξα τον από ετών γνωστό μου κ. Ιωάννη Μπέλτσιο, άτομο απολύτως ενδεδειγμένο, λόγω αφενός της γερμανικής εκπαίδευσής του και αφετέρου της ειδικότητάς του ως μηχανολόγου-μηχανικού. Αργότερα δε λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν στην Ελλάδα από τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών και άλλων φορέων του Δημοσίου, στα πλαίσια της όποιας συμφωνίας με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπως άλλωστε έχει σημειωθεί σε ανάλογες περιπτώσεις, κρίθηκε αναγκαία η συνδρομή του, ως συμβούλου επί της διαχείρισης των σχέσεων αυτών. Ο κ. Μπέλτσιος, διαθέτων τη δυνατότητα προσωπικών επαφών με τον χώρο των συνδικαλιστών, λόγω και της πολιτικής του σταδιοδρομίας, θα μπορούσε να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή. Ο κ. Μπέλτσιος θα λειτουργούσε και ως σύμβουλός μου αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, γεγονός που ανησυχούσε τους Γερμανούς, οι οποίοι πίστευαν ότι στον τομέα της πολιτικής επιρροής υπερτερούσαν οι Γάλλοι...».
Κάνει τον ανήξερο
Τι υποστηρίζει τώρα ο Γ. Μπέλτσιος; Τα εντελώς αντίθετα: «Δεν λειτούργησα, ούτε ήμουν αντιπρόσωπος οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου, εμπλεκομένου στην παρούσα υπόθεση. Δεν είχα την τυπική ή ουσιαστική δυνατότητα να επηρεάζω προμήθειες στρατιωτικού υλικού και ουδέποτε ασχολήθηκα με αυτό το αντικείμενο... Η εταιρεία Ferrostaal απευθύνθηκε σε εμένα και μου πρότεινε συνεργασία για την προώθηση στην ελληνική αγορά των δραστηριοτήτων θυγατρικών της εταιρειών, με αντικείμενο συναφές προς την επαγγελματική μου δραστηριότητα... Στο πλαίσιο αυτό, υπέγραψα ως διευθύνων σύμβουλος και νομικός εκπρόσωπος της εταιρίας Urbanica A.E. την από 28-2-2000 σύμβαση συνεργασίας με τη θυγατρική εταιρία της Ferrostaal, DSD, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταλλικών κατασκευών.
Η συγκεκριμένη σύμβαση είχε ως αντικείμενο “...τον συντονισμό των projects της DSD στην Ελλάδα κ.α. και ιδιαίτερα για έργα υποδομής στην Hellenic Shipyards”». Η σύμβαση αυτή, όπως λέει ο Γ. Μπέλτσιος, ουδέποτε εκτελέστηκε, καθώς η μητρική εταιρεία Ferrostaal θεώρησε πως το έργο εμπίπτει στον τομέα της άμυνας -καθώς γι’ αυτόν είχαν και μόνιμο συνεργάτη στην Ελλάδα- και όχι στα έργα υποδομής που ήταν ο τομέας του. Σημειώνει δε: «Δεν επισκέφθηκα τον χώρο των ναυπηγείων, ούτε είχα ποτέ κάποια συζήτηση με στέλεχος των ναυπηγείων για το έργο αυτό...». Και καταλήγει πως η μόνη σύμβαση που υπέγραψε με τη γερμανική εταιρεία ήταν τον Οκτώβριο του 2000 για «παροχή συμβουλών».
Στο πλαίσιο αυτής προσέφερε, όπως υποστηρίζει, «τεχνική υποστήριξη στη διεκδίκηση ολυμπιακών έργων, καθώς και σε άλλα αντικείμενα εντός του πλαισίου της προειρημένης σύμβασής μου σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες ελληνικές τεχνικές εταιρίες... Σε όλο το χρονικό διάστημα της συνεργασίας μας είχαμε τακτική αλληλογραφία με την εταιρεία Ferrostaal και τις θυγατρικές της. Η εν λόγω αλληλογραφία αφορά αμιγώς τεχνικά ζητήματα. Καμία σχέση με την προμήθεια των υποβρυχίων ή άλλες προμήθειες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας...».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΣ: «Δεν είπε τίποτα για την... ταμπακιέρα»
Ο νυν πρόεδρος του ΕΦΕΤ και τότε μέλος του σωματείου των εργαζομένων στα Ελληνικά Ναυπηγεία «ΤΡΙΑΙΝΑ»,Γιάννης Μίχας, στο απολογητικό του υπόμνημα δεν αναφέρει τίποτα «για την ταμπακιέρα»: «Αυτό το οποίο μπορώ να δηλώσω είναι το ότι ποτέ δεν είχα οποιαδήποτε σχέση με κανέναν από τους “κυρίους” αυτούς, Ελληνες και αλλοδαπούς, που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση χρήματος σε βάρος του ελληνικού λαού. Στη μέχρι τώρα πολιτεία μου, ουδέποτε δωροδόκησα ή δωροδοκήθηκα, ούτε απέκτησα παρανόμως περιουσία, ούτε βεβαίως διέπραξα απιστία». Τον Γ. Μίχα, όπως και άλλους συνδικαλιστές, εμπλέκει στην υπόθεση ο πρώην διευθυντής της Ferrostaal, Χανς Μούλενμπεκ, ο οποίος σε κατάθεσή του υποστήριξε πως «μέρος των πληρωμών κατέληγε σε συνδικαλιστές που έπρεπε να ικανοποιηθούν ώστε να προχωρήσει η πώληση του Σκαραμαγκά στους Γερμανούς». Ο Γ. Μίχας αμφισβητεί τη συγκεκριμένη κατάθεση, υποστηρίζοντας: «Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν και κατά πόσον το τμήμα αυτό που αναφέρεται στα σωματεία και στους συνδικαλιστές ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».