και το ύψος του κουρέματος, αποφάσεις που αναμένεται να κρίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την τύχη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο απόσπασμα, υπό τον κίνδυνο της κρατικοποίησης ή ακόμη και της διεθνοποίησης αυτών (μέσω τουEFSF). Χαρακτηριστικό της κατάστασης κρίνεται όχι μόνο το νέο χθεσινό τραπεζικό ξεπούλημα (-16,85%), αλλά και οι εντυπωσιακές απώλειες από την αρχή του χρόνου, με τον τραπεζικό κλάδο να μετράει απώλειες που φτάνουν πλέον στο 75%.
Παράλληλα, οι όποιες αποφάσεις για το “haircut” του ελληνικού χρέους είναι πραγματικά κρίσιμες, δεδομένου ότι στον τρόπο και το ύψος με τον οποίο θα γίνει αυτό, κρύβονται οι όποιες ελπίδες για καλύτερες ημέρες στην ελληνική οικονομία. Πέραν του κουρέματος, πολύ καθοριστικές κρίνονται και οι αποφάσεις της Ε.Ε. για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα αποφασιστεί να λειτουργεί ο EFSF.
Στα πιο χρηματιστηριακά ζητήματα, θα τονίσουμε και σήμερα (όπως και τις τελευταίες εβδομάδες), ότι οι μη τραπεζικές μετοχές, αναμένεται κατά τις επόμενες εβδομάδες να συνεχίσουν να έχουν σαφώς καλύτερη εικόνα σε σχέση με αυτή των τραπεζικών μετοχών, ενώ καθοριστική για τους επόμενους μήνες κρίνεται η εικόνα των ξένων αγορών, όπου παρά τα ερωτηματικά που υπάρχουν είναι αλήθεια ότι κατά τις τελευταίες 2 εβδομάδες υπάρχουν και πάλι κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα (απαιτείται πάντα μεγάλη προσοχή). Μάλιστα, το πιο σημαντικό κρίνεται η παραμονή του S&P 500 υψηλότερα των 1.210 – 1.220 μονάδων, κατά τις επόμενες ημέρες.
Οι τελευταίες πληροφορίες για το κούρεμα….
Συνεχίστηκαν και χθες οι δηλώσεις, οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα για το ελληνικό κούρεμα, ενώ είναι αλήθεια ότι προέκυψαν νέα στοιχεία για τον ύψος και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο ενδέχεται να γίνει αυτό. Μάλιστα, κλειδί κρίνεται η στάση του ιδιωτικού τομέα, όπου παρά τις όποιες αντιδράσεις θεωρούμε ότι σχεδόν σίγουρα θα υπάρξει τελικά συμφωνία υπό το βάρος των πολιτικών πιέσεων, καθιστώντας την όλη διαδικασία εθελοντική.
Το non paper του ΔΝΤ
Ξεκινώντας από το “non paper” του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τυπικά δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πλέον το μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αφού όπως σημειώνεται στην έκθεση η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σημαντικά, ως αποτέλεσμα κυρίως της μεγάλης ύφεσης που πλήττει τη χώρα. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το ελληνικό χρέος, αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί στο 186% το 2013 και να υποχωρήσει μόλις στο 152% στα τέλη του 2020 και στο 130% στα τέλη του 2030, αν και όπως τονίζεται δεν αποκλείεται λόγω της ύφεσης που θα επιφέρει η εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα το ελληνικό χρέος να εκτιναχθεί βραχυπρόθεσμα στο 208% τα επόμενα χρόνια. Για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, σημειώνει η έκθεση, θα πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενώ τονίζεται ότι “κούρεμα” κατά 50% των ελληνικών οφειλών, θα οδηγήσει σε μικρή μείωση του ελληνικού χρέους, το οποίο θα διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ το έτος 2020. Μάλιστα στην έκθεση του ΔΤΝ αναφέρεται ότι θα απαιτηθεί ένα πιο γενναίο κούρεμα τουλάχιστον κατά 60% των οφειλών, έτσι ώστε το χρέος να μειωθεί στο 110% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020.
Οι νέες δηλώσεις Μέρκελ…
Πέραν της έκθεσης του ΔΝΤ, νέες σημαντικές πληροφορίες είχαμε χθες και από τη Γερμανία, όπου σύμφωνα με τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των γερμανών Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν, μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, η Α. Μέρκελ στοχεύει σε ένα haircut του ελληνικού χρέους κατά τουλάχιστον 50% και μέχρι 60%, δηλώσεις τις οποίες είχε κάνει η Καγκελάριος και κατά το Σαββατοκύριακο όπως είχε αποκαλύψει το GFF. Πέραν του κουρέματος να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις της το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης πρέπει να ξεπερνάει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ. Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι ολομέλεια του γερμανικού κοινοβουλίου, και όχι μόνο η επιτροπή προϋπολογισμού, αναμένεται να ψηφίσει την Τετάρτη τις προτάσεις για την ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF).
Όλα τα λεφτά στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει το κούρεμα και οι νέες λύσεις που εξετάζονται….
Πέραν του ύψους του κουρέματος γίνεται αντιληπτό ότι το πλέον κρίσιμο ζήτημα θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό. Έτσι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το κούρεμα που αναμένεται να αποφασίσει η Ε.Ε. θα αφορά το σύνολο του ελληνικού χρέους που λήγει ως το 2035 και όχι ως το 2020 όπως στο προηγούμενο σχέδιο. Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα που υπάρχουν, αυτό θα σημάνει θεωρητικά τη μείωση του χρέους κατά 100δις ευρώ (το ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2035 είναι 200δις ευρώ), δηλαδή τη μείωση του ελληνικού χρέους περίπου στα 260δις ευρώ ή στο 120% του ΑΕΠ, αν και είναι βέβαιο ότι άμεσα στα πλαίσια του νέου δανεισμού για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων (που από ότι φαίνεται θα συμμετέχουν στη συμφωνία) και ενδεχομένως των τραπεζών (αυτή μπορεί να γίνει και μέσω του EFSF) το χρέος θα αυξηθεί κατά περίπου 15 με 20δις ευρώ και θα διαμορφωθεί τελικά στα 280δις ευρώ, έναντι 360δις ευρώ πριν από τη συμφωνία για κούρεμα 50%.
Οι κρισιμότερες μέρες στην ιστορία των τραπεζών και οι τελευταίες φήμες…
Είναι ξεκάθαρο ότι οι επόμενες 2 ημέρες, εν όψει των τελικών αποφάσεων αναμένεται να είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία των ελληνικών τραπεζών, όπου όπως συνεχώς τονίζουμε εδώ και μήνες, στην περίπτωση ενός μεγάλου κουρέματος, εφόσον αυτό δε συνοδευτεί με γενναίες αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αναμένεται να σημάνει την κρατικοποίηση ή και τη διεθνοποίηση των ελληνικών τραπεζών (δεδομένης της έλλειψης κεφαλαίων του ελληνικού δημοσίου η στήριξη αναμένεται να γίνει μέσω του EFSF, κάτι το οποίο επιζητούν από την αρχή οι Γερμανοί, όπως είχε αποκαλύψει το GFF πριν από περίπου 2 μήνες). Μάλιστα, θα λέγαμε ότι τα πράγματα για τις ελληνικές τράπεζες, στην πιθανή προσπάθεια τους να βρουν τα κεφάλαια με αυξήσεις κεφαλαίων υπέρ των παλαιών μετόχων γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, όχι μόνο λόγω της κατάρρευσης των αποτιμήσεων στο Χ.Α., αλλά και λόγω της συγκυρίας, με τον τραπεζικό κλάδο παγκοσμίως να βρίσκεται στο απόσπασμα, κάτι το οποίο δεν επιτρέπει στρατηγικές συμμαχίες, αλλά και πιθανές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων (όπως ΕΤΕ – Finansbank) σε καλές τιμές.
Οι ελπίδες πεθαίνουν τελευταίες….
Το ζητούμενο λοιπόν για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι να αποφευχθούν τα χειρότερα, ενώ όπως συνεχώς αναφέρουμε οι ελπίδες για να συμβεί κάτι τέτοιο βρίσκονται στις τελικές αποφάσεις στην Ε.Ε. για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα λοιπόν με κάποιες πληροφορίες, ενδέχεται τελικά το μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους να προβλέπει τη λήψη δράσεων από το EFSF, το οποίο θα λάβει με την μορφή εγγυήσεων τα 105δις ευρώ περίπου που θα προκύψουν από το ελληνικό κούρεμα. Συγκεκριμένα, ενδέχεται το «κούρεμα» στα ομόλογα των ιδιωτών να φτάσει στο 60%, ενώ θα συμπεριληφθούν και τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ με μικρότερο όμως ποσοστό, της τάξεως του 20-30%, στο επίπεδο δηλαδή των τιμών που τα αγόρασε περίπου από τη δευτερογενή αγορά, ώστε η κεντρική τράπεζα να μην εγγράψει κεφαλαιακές ζημίες. Μάλιστα, οι ανάγκες επανακεφαλαιποίησης των τραπεζών οι οποίες προσδιορίζονται στα 100 - 110 δις. ευρώ θα καλυφθούν από το ΕFSF, αλλά με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, μια απόφαση που θα επέτρεπε, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα - μεσοπρόθεσμα τις ελληνικές τράπεζες να αποφύγουν τα χειρότερα (κρατικοποίηση ή διεθνοποίηση). Έτσι, αν και μόνο οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στο ΕFSF τα κεφάλαια με τα οποία ενισχύθηκαν εντός συγκεκριμένης χρονικής προθεσμίας, τότε οι μετοχές θα μετατρέπονται σε κοινές και οι τράπεζες θα διεθνοποιηθούν.
greekfinanceforum