tromaktiko: Εγκατάλειψη στα Καστριτοχώρια Αρκαδίας

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Εγκατάλειψη στα Καστριτοχώρια Αρκαδίας



Η αγωνία των ντόπιων για τα Καστριτοχώρια είναι έκδηλη για την ερήμωση και την εγκατάλειψη των χωριών τους.
Πόσο μάλλον όταν τα προβλήματα που χρίζουν επίλυσης είναι δεκάδες. Από την έλλειψη ηλεκτροφωτισμού και τους χορταριασμένους μουλαρόδρομους, μέχρι το εγκαταλελειμμένο νεκροταφείο και την πηγή που έχουν σκεπάσει τα βάτα.

Η επιστολή του Συλλόγου Ωριατών Αθηνών, που δημοσίευσε το «Καλημέρα Αρκαδία» είναι εύγλωττη της κατάστασης που επικρατεί στα Καστριτοχώρια. Ο πρόεδρος του συλλόγου Γεώργιος Ζαραφέτας, καλεί τον δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας Μανώλη Σκαντζό να δώσει λύση:

"Κύριε Δήμαρχε, Πρώτα θέλω να ευχαριστήσω εσάς και τον Αντιδήμαρχο κ. Γκάβρο, διότι ανταποκριθήκατε στο αίτημά μας και μας στείλατε το συνεργείο σας και άνοιξε το δρόμο για την παιδική χαρά και στα πλακόστρωτα αλώνια του χωριού μας.

Αυτή την παιδική χαρά την είχε δωρίσει ένας φίλος των Ωριατών, τον οποίο φιλοξένησε στο χωριό μας η Ευανθία Κουτσιουμπή και το αγάπησε και χρηματοδότησε αυτή την παιδική χαρά ως ένδειξη αγάπης και φιλίας για τους Ωριάτες.

Δυστυχώς, με τον Καποδιστριακό δήμο εγκαταλείφθηκε και έτσι ο δρόμος που πηγαίνει στα ξακουστά πλακόστρωτα Ωριάτικα αλώνια και στην παιδική χαρά έκλεισε από άγρια δέντρα και βάτα.

Τα καποδιστριακά έργα, που έγιναν στο χωριό μας, σας δηλώνω ότι αγγίζουν την πόρτα του εισαγγελέα, διότι δεν έχουν εφαρμόσει τις τεχνικές προδιαγραφές.

Κύριε Δήμαρχε,

Ζητάμε μια συνάντηση στο χωριό μας μαζί με το Τοπικό Συμβούλιο για να δείτε μόνη σας την εικόνα που παρουσιάζει το χωριό.

1. Το νεκροταφείο είναι τελείως εγκαταλελειμμένο, σε άθλια κατάσταση.
2. Ο δρόμος από τον Άγιο Γεώργιο ως το Μήλο είναι κλειστός.
3. Ο δρόμος στο Κατωμάχαλο προς το σπίτι του πατέρα μου είναι κλειστός.
4. Οι Ωριάτες δεν μπορούν να πάνε πεζή στον Έλατο. Ο δρόμος είναι κλειστός στα Κονέϊκα από τα βάτα.
5. Η πηγή στην Μάνα του νερού, όπου οι Ωριάτες πήγαιναν το καλοκαίρι περίπατο και έπιναν κρύο νεράκι έχει κλείσει από τα βάτα.
6. Ο κεντρικός δρόμος του χωριού προς την οικία Μάχα Νικόλαου είναι κλειστός.

Κύριε Δήμαρχε,

όλα τα χωριά της Γορτυνίας έχουν φωτισμό στην είσοδο και στην έξοδό τους πάνω από 500 μέτρα για βραδινούς περιπάτους το καλοκαίρι. Εμείς δεν έχουμε επαρκή φωτισμό μέσα στους δρόμους του χωριού μας.

Το καλοκαίρι όλα τα παιδιά από τα Καστριτοχώρια περπατάνε Ωριά-Καρατούλα – Νέα Χώρα. Αυτός ο δρόμος πρέπει να φωτιστεί, ειδικά η γέφυρα στου Λογοθέτη του Γεφύρι.

Σήμερα σε όλη την ελληνική επικράτεια όλοι οι Δήμοι καθαρίζουν και διατηρούν τους παραδοσιακούς δρόμους για περιπάτους, για ορειβασίες. Το φαράγγι του Τάνου δεν έχει ενδιαφερθεί κανένας για να το αξιοποιήσει.

Σας ενημερώνουμε ότι το καλοκαίρι είκοσι παιδιά από τα Καστριτοχώρια, ηλικίας από 15 έως 20 χρονών, ξεκίνησαν από το Καρατούλα ακολουθώντας τον πρώην μουλαρόδρομο κατέβηκαν στο ποτάμι στον Τανο και ανέβηκαν στην κορυφή, στο σπήλαιο, περνώντας μέσα από ένα δρόμο, που έχει γίνει δάσος με κίνδυνο τη ζωή τους. Τα παραδοσιακά δρομάκια στα Καστριτοχώρια πρέπει να γίνουν προσπελάσιμα για ορειβασία.

Τα Καστριτοχώρια τα έχει προικίσει η φύση απλόχερα, αλλά δεν βρέθηκαν άνθρωποι να τα αξιοποιήσουν. Προτίμησαν την ανάπλαση και άφησαν την ανάπτυξη.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!