tromaktiko: Καταργείται ο σταυρός προτίμησης στις εκλογές

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Καταργείται ο σταυρός προτίμησης στις εκλογές



Νέο εκλογικό νόμο, που θα φέρνει ανατροπές στο πολιτικό σύστημα, με την καθιέρωση μονοεδρικών ή ολιγοεδρικών περιφερειών... και με παράλληλη κατάργηση του σταυρού προτίμησης σε μεγάλο βαθμό, προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Μονοεδρικές ή ολιγοεδρικές περιφέρειες κατ'αρχήν και κατάργηση του σταυρού προτίμησης σε μεγάλο βαθμό. Για να γίνω κατανοητός, έχω την άποψη ότι σε μία μονοεδρική περιφέρεια όταν έχω τρεις υποψήφιους, ας υπάρχει σταυρός. Όμως, σε μία περιφέρεια, όπως η Α' ή η Β' Αθήνας, ή και της Αχαΐας, με δέκα υποψήφιους, γίνεται χαμός, σκοτώνονται μεταξύ τους οι συνυποψήφιοι και την άλλη μέρα τους θέλουμε να συνεργαστούν. Ο σταυρός είναι νοσηρό φαινόμενο. Το να έχω, όμως, και δικαίωμα προτίμησης στη μονοεδρική και πολυεδρική περιφέρεια, υποχρεώνει τον βουλευτή να πάει στο καφενείο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μιλτιάδης Παπαιωάννου.

Ο υπουργός δικαιοσύνης τάσσεται κατά της κομματικής πειθαρχίας και της διαγραφής των ανταρτών βουλευτών.

«Το Σύνταγμα λέει πως ο βουλευτής έχει απεριόριστο δικαίωμα λόγου και έκφρασης γνώμης και ψήφου στη Βουλή. Επιτέλους, οι αρχηγοί και τα κόμματα να αποδεχθούμε ότι ένα νομοσχέδιο μπορώ να το ψηφίσω εγώ, που είμαι της αντιπολίτευσης, χωρίς να σημαίνει ότι πηγαίνω σε πειθαρχική και ποινική διαδικασία. Θα βάλουμε το Σύνταγμά μας να λειτουργήσει. Δεν το τηρούμε. Αν ένας βουλευτής πει κάτι διαφορετικό, τον διαγράφουμε. Είναι κατάσταση αυτή;»

Παράλληλα εμφανίστηκε αποφασισμένος να ανοίξει το θέμα του ωραρίου των δικαστηρίων.

«Δεν μπορεί τα δικαστήρια να τελειώνουν στις 3 το μεσημέρι. Εγώ, ως δικηγόρος, δίκαζα έως στις 11 το βράδυ, στις 12. Δεν είπα να πάμε ως τις 12, να πάμε ως τις 5. Εδώ, όμως, μόλις αρχίζεις, διακόπτεις μια ώρα, μετά διακόπτεις το μεσημέρι. Έτσι, όμως, δεν τελειώνουν οι υποθέσεις. Ήθελα όλα τα πράγματα να τα βάλουμε κάτω. Έβαλα και θέματα κακής λειτουργίας δικαστών και επιθεώρησης. Δεν μπορεί το ίδιο πινάκιο εδώ και το ίδιο εκεί, το ένα να δικάζει 18 υποθέσεις και το άλλο 4. Τα ξέρετε καλύτερα από μένα. Και οι ίδιοι οι δικαστές, να ελεγχθούν και κάποιοι δικαστές, να κάνουν τη δουλειά τους. Θέλουν διαφορετική μισθολογική μεταχείριση, θέλουν διάφορα πράγματα. Είναι η ώρα να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους» σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!